Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, suspendat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal / În scandalul de corupție

Secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, suspendat

Sport 19 Septembrie 2015 / 15:58 393 accesări

Directorul financiar şi secretarul adjunct al FIFA, germanul Markus Kattner, va asigura interimatul după suspendarea secretarului general al forului fotbalistic mondial, Jerome Valcke, a anunţat organizaţia de la Zurich. Kattner este director financiar al FIFA din 2003, iar în 2007 a fost numit adjunctul lui Valcke. Francezul Jerome Valcke a fost suspendat până la noi ordine din funcţia de secretar general al FIFA, iar Comisia de Etică va analiza acuzațiile de corupție care i-au fost aduse. Francezul ocupa postul de secretar general al FIFA din 2007, iar acuzațiile împotriva sa sunt legate de implicarea în vânzarea de bilete la CM 2014, la prețuri mult mai mari decât cele oficiale. În vârstă de 55 de ani, Valcke se afla în funcţie din 27 iunie 2007.

Acuzațiile au fost lansate de presa engleză și de ziarul „Daily Mail“, care afirmă că francezul este implicat într-o afacere de revânzare pe piața neagră a mii de locuri, cu ocazia Mondialului din Brazilia. Ziarul se bazează pe afirmațiile unui consultant pentru o societate specializată, JB Sports Marketing, Benny Alon. Acesta a dezvăluit că societatea sa a revândut bilete pentru Mondialul brazilian cu prețuri de până la trei ori mai mari decât valoarea lor reală. Valcke a negat „fără echivoc” aceste acuzații, conform avocatului său american. Într-un comunicat dat publicității joi se consideră că „acuzațiile sunt fabricate” și se mai precizează că „domnul Valcke n-a primit niciodată bani” din partea lui Benny Alon, iar contractul cu societatea acestuia a fost ratificat de către FIFA.

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului, pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari. În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat la începutul lui iulie că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost ales pentru a cincea oară.

ROMARIO SALUTĂ SUSPENDAREA LUI VALCKE

Fosta vedetă braziliană Romario, în prezent deputat al țării sale, a reacționat la suspendarea lui Valcke, pe care îl consideră „corupt și șantajist”. Romario (49 de ani), campion mondial cu Brazilia în 1994, l-a descris pe Valcke ca pe un „flecar, corupt și șantajist care a primit o lovitură în fund”, în mesajul său postat pe Facebook. Fostul atacant brazilian și-a adus aminte că, la Mondialul din 2014, Valcke s-a comportat ca „un bandit arogant”, înainte de a spune că Brazilia merita „un șut în fund” pentru întârzierile de la stadioane.

AUTORITĂŢILE ELVEŢIENE AU APROBAT EXTRĂDAREA ÎN SUA A UNUI FOST VICEPREŞEDINTE FIFA

Autorităţile elveţiene au aprobat extrădarea în SUA a fostului preşedinte şi vicepreşedinte al Confederaţiei Sud-americane de Fotbal (CONMEBOL), uruguayanul Eugenio Figueredo, care a fost reţinut în luna mai, la Zurich, în scandalul de corupţie din cadrul FIFA. Figueredo, fost vicepreşedinte al FIFA, are 30 de zile la dispoziţie să facă apel la decizia Oficilui Federal de Justiţie (FOJ) din Elveţia de a permite extrădarea. Autorităţile americane îl acuză pe Figueredo că a primit milioane de dolari mită de la o companie de marketing sportiv din Uruguay, în procesul de vânzare a drepturilor TV pentru Copa America din 2015, 2016, 2019 şi 2023. De asemenea, el este acuzat că a obţinut în mod fraudulos cetăţenia SUA, depunând la dosar rapoarte medicale false în 2005 şi 2006. FOJ a explicat că extrădarea a fost posibilă deoarece acuzaţiile ce i se aduc fostului oficial FIFA sunt pedepsite şi de legea elveţiană. Dintre cei şapte înalţi oficiali FIFA arestaţi pe 27 mai, la Zurich, fostul vicepreşedinte FIFA Jeffrey Webb a fost de acord să fie extrădat în SUA. El a pledat „nevinovat“ şi a fost eliberat pe cauţiune.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1714 secunde