Secretarul general al ONU, „vinovat și rușinat“ de lipsa de progrese în criza israeliano-palestiniană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Secretarul general al ONU, „vinovat și rușinat“ de lipsa de progrese în criza israeliano-palestiniană

Externe 05 Februarie 2016 / 18:18 364 accesări

Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a declarat vineri, la Londra, ”vinovat și rușinat” de lipsa de progrese în soluționarea conflictului israeliano-palestinian în timpul mandatului său. ”Mă simt vinovat, rușinat de lipsa de progrese înregistrată. În mod fundamental, le revine liderilor israelieni și palestinieni să pună capăt acestui conflict”, a spus Ban Ki-moon în cadrul unei conferințe organizate de centrul de reflecție Chatham House de la Londra, subliniind că israelienii și palestinienii nu au altă soluție decât să trăiască împreună. ”Să punem capăt acestei situații, să-i lăsăm pe tinerii palestinieni să crească fără ură”, a cerut secretarul general al ONU, care a estimat, săptămâna trecută, că palestinienii își pierd speranța și a calificat ocupația israeliană ca fiind ”sufocantă”. ”Nimic nu scuză terorismul”, a spus el, adăugând că măsurile de securitate nu vor pune capăt conflictului și îndemnând la reluarea negocierilor israeliano-palestiniene, aflate în impas de mai mulți ani. În fața criticilor provocate de aceste afirmații, el a ținut să amintească faptul că nu lucrează pentru o țară în special sau pentru o politică anume, ci pentru oamenii din regiune. Înaltul responsabil al ONU, al cărui mandat, început în 2007, se încheie la sfârșitul anului, a făcut aceste declarații în Central Hall din Westminster, unde a avut loc prima Adunare Generală a ONU, în ianuarie 1946.

Între timp, un adolescent israelian a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi un altul la 21 de ani de detenţie, pentru asasinarea în iulie 2014 a unui tânăr palestinian şi arderea trupului acestuia. Cei doi acuzaţi, a căror identitate nu a fost divulgată din cauza vârstei, întrucât, în momentul în care au comis crima, ei aveau 16, respectiv 17 ani, au fost declaraţi vinovaţi, în luna noiembrie, pentru că au răpit, lovit şi sugrumat un adolescent palestinian, înainte de a-i incendia trupul. Verdictul, dat joi, presupune pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru acuzatul mai în vârstă şi 21 de ani de detenţie pentru celălalt. Un bărbat care a fost de asemenea găsit vinovat a făcut apel şi invocă lipsa de responsabilitate penală, din cauza stării mintale. Potrivit acuzării, cei trei şi-au mărturisit participarea la această crimă, pe care au prezentat-o drept un act de răzbunare faţă de uciderea în Cisiordania, cu câteva zile în urmă, a trei tineri israelieni, de către guparea Hamas. Tatăl victimei, Hussein Abou Khoudaïr, este de părere că verdictul dat de tribunalul districtului Ierusalim celui mai tânăr dintre asasini este prea blând. Acesta a anunţat că va face apel în faţa Curţii Supreme de Justiţie. Acuzarea ceruse pedeapsa de detenţie pe viaţă pentru ambii asasini.

Asasinarea lui Mohammed Abou Khoudaïr, în vârstă de 16 ani, care a avut loc pe data de 2 iulie 2014, a fost unul dintre evenimentele declanşatoare ale violenţelor din vara anului 2014 în Fâşia Gaza, dintre forţele israeliene şi grupurile palestiniene armate. Conflictul din Fâşia Gaza a început şase zile mai târziu, după ce de pe teritoriul palestinian au fost lansate tiruri de rachete spre Israel. Acesta a făcut peste 2.100 de morţi în rândul palestinienilor, majoritatea civili. Israelul a pierdut 67 de soldaţi şi şase civili.

Citește și:

Un poet palestinian a scăpat de pedeapsa capitală în Arabia Saudită

Israelul a distrus mai multe panouri solare şi locuinţe în Cisiordania

Trei soldați israelieni răniți, atacatorul - ucis

„SUA și Marea Britanie au spionat forțele aeriene israeliene“

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres, spitalizat din nou

Adolescentă palestiniană de 13 ani împuşcată mortal în Cisiordania

Israelul va anexa teren agricol din Cisiordania

Cisiordania: Israeliană ucisă într-un atac cu un cuțit într-o colonie

Discursul despre islamizarea Europei care i-a lăsat mască pe senatorii SUA12
Pagina a fost generata in 0.1747 secunde