Şefii de secţie, vinovaţi pentru dezastrul din Spitalul Clinic de Urgenţă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şefii de secţie, vinovaţi pentru dezastrul din Spitalul Clinic de Urgenţă?

Eveniment 25 August 2006 / 00:00 1068 accesări

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) a fost tîrît, de nenumărate ori, în scandaluri care au apărut pe primele pagini ale cotidianelor locale şi centrale. De cîteva zile, SCJU se află implicat într-un nou conflict de interese între conducerea unităţii spitaliceşti şi unul dintre medici, care pînă de curînd ocupa funcţia de şef al Secţiei de Pediatrie. Dr. Corneliu Neagoe bănuieşte că a fost schimbat din funcţie pentru că a spus în cadrul unei conferinţe de presă că este nevoit să scoată gîndacii din gura copiilor internaţi în clinica pe care o conducea, dînd vina pe conducerea unităţii spitaliceşti, care nu a efectuat dezinfecţia spitalului. Totuşi, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate susţine că nu numai managerul spitalului trebuie învinuit de situaţia din unitatea medicală, ci şi şefii de secţii. "Noi avem un contract cu managerul Spitalului Clinic Judeţean, iar realizările acestei unităţi se bazează pe performanţele fiecărei secţii. Directorul spitalului a fost indulgent cu o mare parte dintre şefii care nu îşi făceau treaba. Aceştia ar trebui să nu mai pună beţe în roate şi să ia atitudine în faţa problemelor, nu să se plîngă. Pentru situaţia din spital, cei mai vinovaţi sînt şefii de secţie", a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, dr. Liviu Mocanu.

Noi schimbări

Mai mult decît atît, consilierul ministrului Sănătăţii, Septimiu Bourceanu, susţine că o mare parte dintre şefii de secţie din spital s-au plafonat şi nu mai sînt atenţi la modul în care îşi fac treaba. Şefii de secţie se apără şi aduc argumente pentru a-şi demonstra nevinovăţia. "Majoritatea şefilor de secţie sînt cadre didactice şi nu se pot plafona, pentru că trebuie să fie veşnic la curent cu ultimele noutăţi în materie de medicină. Pe de altă parte, este foarte uşor să dai vina pe altcineva pentru anumite lipsuri. În curînd nu vor mai fi vinovaţi şefii de secţie, ci infirmierele că nu merg treburile în spital", a declarat şeful Clinicii de Arşi, dr. Ion Bordeianu. De aceeaşi părere este şi şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, dr. Constantin Tica: "Nu ştiam că directorul nu este mulţumit de activitatea şefilor de secţie. Totuşi, un şef de secţie îşi petrece fiecare zi în spital, alături de pacienţi şi de personal. Ar trebui să ne fie asigurate condiţiile necesare de muncă şi aparatura de care avem nevoie", a declarat şeful Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, dr. Constantin Tica. Întrebat care sînt medicii care nu sînt profesionişti, directorul SCJU, dr. Tiberiu Ioan Tofolean, a refuzat să dea nume. "Nu voi spune acest lucru. Este adevărat că există multe aspecte negative, dar după ce vom încheia contracte de submanageriat cu şefii de secţie, voi şti cu exactitate ce face fiecare dintre aceştia", a declarat directorul SCJU, dr. Tofolean.

Seria de schimbări în SCJU nu se încheie doar prin înlocuirea dr. Corneliu Neagoe şi a dr. Elena Popescu, fostul şef al Unităţii de Primire Urgenţe, ci de la 1 septembrie va continua cu mai multe secţii. "Cei doi medici au fost schimbaţi pentru că nu erau cadre universitare. La fel se va întîmpla şi cu cei care se află la conducerea Secţiilor de Diabet, Oncologie, Neurologie, Terapie Intensivă Adulţi şi Copii. Propunerile pentru noii şefi sînt făcute de către Facultatea de Medicină, iar la secţia de Diabet a fost propusă dr. Doina Catrinoiu", a declarat dr. Tiberiu Ioan Tofolean.



12