Şeful diplomaţiei iraniene a condamnat Holocaustul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Şeful diplomaţiei iraniene a condamnat Holocaustul

Externe 04 Februarie 2014 / 00:00 436 accesări

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat, pentru postul german de televiziune Phoenix, că exterminarea evreilor în timpul regimului nazist a fost „o tragedie crudă care nu trebuie să se mai repete niciodată”. „Nu avem nimic împotriva evreilor şi îi respectăm atât în Iran, cât şi în afara ţării. Nu ne simţim ameninţaţi de nimeni”, a declarat ministrul Zarif, după ce a participat la Conferinţa pentru Securitate de la München. Spre deosebire de fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a negat existenţa Holocaustului, succesorul său, Hassan Rohani, a condamnat „masacrarea evreilor de către nazişti”.

Potrivit fragmentelor din emisiune date publicităţii de postul german de televiziune Phoenix, ministrul Mohammad Javad Zarif a afirmat, de asemenea, că „drepturile poporului palestinian au fost încălcate în ultimii 60 de ani de Israel”. În ceea ce priveşte negocierile dificile privind dosarul nuclear, şeful diplomaţiei iraniene a declarat că regimul de la Teheran ar dori să pună capăt cercului vicios şi să folosească toate mijloacele pentru a instaura încrederea. A adăugat însă că „iranienii nu vor accepta să fie conduşi de alţii”. Iranul şi-a luat angajamentul din 20 ianuarie să îngheţe anumite activităţi nucleare sensibile, în conformitate cu acordul interimar încheiat la 24 noiembrie, la Geneva, cu grupul 5+1 (China, SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Germania). Negociatorii în acest dosar vor avea următoarea discuţie pe 18 februarie, la Viena.

Pe de altă parte, Iranul se declară pe deplin pregătit pentru un eventual atac al SUA, a declarat generalul Hossein Salami, comandantul armatei de elită a regimului de la Teheran, Gardienii Revoluţiei, adăugând că administraţia de la Washington ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele grave ale unei eventuale agresiuni. „SUA pot avea diferite scenarii privind Iranul, inclusiv bombardamente sau incursiuni limitate pe teritoriul iranian. Toate aceste scenarii au fost identificate, toate posibilităţile au fost analizate şi avem informaţii complete privind toate aceste strategii şi strategiile operaţionale”, a afirmat oficialul iranian. Generalul Hossein Salami a mai afirmat că, în cazul în care SUA vor pune în practică ameninţările militare la adresa Iranului, atunci răspunsul Republicii Islamice „nu va cunoaşte limite”. Declaraţia generalului Salami intervine după ce secretarul de Stat american a afirmat, luna trecută, într-un interviu acordat la Geneva, că opţiunea militară este în continuare pe masă în ceea ce priveşte Iranul, dacă această ţară nu-şi va respecta angajamentele privind activităţile nucleare, în conformitate cu acordul de la Geneva.12
Pagina a fost generata in 0.1801 secunde