Senatorul Alexandru Mazăre și-a dat demisia din PSD

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După 12 de ani de social democrație

Senatorul Alexandru Mazăre și-a dat demisia din PSD

• Parlamentarul se va înscrie, astăzi, în platforma politică nou-înfințată de Mircea Geoană
Eveniment 23 Februarie 2015 / 00:00 5012 accesări

În 2011, exact cu patru ani în urmă, se năștea un mare proiect politic - USL - în care își puneau speranțele milioane de români. Lucrurile în marea alianță dintre PSD și PNL au mers ca unse timp de trei ani, perioadă în care USL a fost votată de o majoritate covârșitoare, de peste 60%, atât la alegerile locale, cât și parlamentare din 2012. Uniunea și-a câștigat supremația în mai 2012, când a intrat la guvernare cu Victor Ponta vârf de lance. Numai că, așa cum orice vis frumos se termină, și marele proiect USL s-a stins în februarie 2014, când liberalii au dat bir cu fugiții, sărind în brațele democrat liberalilor, cei care au prăduit România între 2009 și 2012 și pe care, culmea, liberalii i-au criticat vehement pentru măsurile de austeritate luate. Rămași la guvernare fără componenta de dreapta, social democrații au intrat pe pantă descendentă. Totul a culminat cu pierderea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, când cei de la PSD și-au văzut năruite speranțele de a da președintele țării după 10 ani de domnie a lui Traian Băsescu. După înfrângere, unii social democrați, în frunte cu Marian Vanghelie și Mircea Geoană, au cerut decapitarea conducerii partidului și s-au trezit prin a fi ei înșiși eliminați. Principalii vizați au fost președintele formațiunii, Victor Ponta, și președintele executiv, Liviu Dragnea, care, culmea, în loc să-și asume răspunderea pentru eșec, au dat vina pe liderii din teritoriu.

            ”PONTA SĂ-ȘI ASUME RĂSPUNDEREA” Evident, arătați cu degetul, social democrații din teritoriu au intervenit prompt, criticând fuga de răspundere a lui Ponta și Dragnea. În această vâltoare, președintele organizației județene Constanța a PSD, primarul Radu Mazăre, a vorbit, în urmă cu câteva zile, despre situația actuală a partidului. Întrebat dacă Ponta ar fi trebuit să-și dea demisia după alegerile prezidențiale, primarul Constanţei a spus că, ”în mod normal şi onorabil”, da. „Și eu, unul, sunt deranjat că sunt arătat cu degetul pentru eşecul din alegeri. Eu, dacă aş pierde alegerile la Primărie, a doua zi mi-aş depune mandatul (la organizație - n.r.) şi în niciun caz nu aş arăta spre cei care sunt şefi de organizaţii mici, locale, că ei sunt de vină pentru pierderea mea”, a declarat Mazăre.

            DEMISIE Printre cei nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în PSD se numără și senatorul de Constanța Alexandru Mazăre, care a anunțat, ieri, că și-a dat demisia din partid și se va înscrie, astăzi, în platforma politică nou-înfințată de Mircea Geoană, numită ”România Noastră”. „Motivul plecării mele din PSD este faptul că nu mă mai regăsesc absolut deloc în actuala politică pe care o duce conducerea PSD. Era firesc ca, după un eșec de asemenea proporții în alegerile prezidențiale, președintele partidului să-și depună mandatul, să fie convocat un congres național și să fie aleasă o conducere. Se încearcă fel de fel de tergiversări pentru ca acest lucru să nu se întâmple, acesta ar fi principalul motiv pentru care am decis să părăsesc partidul. Nu a fost o decizie ușoară. De 12 ani activez în partidul PSD, nu am făcut politică decât în acest partid“, a declarat Mazăre. El a adăugat că, deocamdată, platforma politică ”România Noastră” este o mișcare aflată în coagulare. ”Sunt convins că vor adera mulți colegi de-ai mei la această grupare politică și eu cred că are o șansă reală pentru un loc important pe actuala scenă politică. Nu știu acum să vă spun despre alte plecări din PSD și nici nu ar fi frumos din partea mea să vă dau nume”, a adăugat Alexandru Mazăre.

Ca o consecință a plecării lui Mazăre, în Senat, PSD Constanța îl mai are doar pe Nicolae Moga. În Camera Deputaţilor, PSD are şase deputaţi de Constanţa. Exceptându-l pe Mădălin Voicu - „trimis de la centru” - ceilalţi cinci sunt Manuela Mitrea, Eduard Martin, Mircea Dobre, Radu Babuş și Cristina Dumitrache. În cazul în care și aceștia ar urma să plece din partid, PSD ar pierde, practic, toți parlamentarii de Constanţa. Plecarea lui Alexandru Mazăre este cu atât mai importantă în condițiile în care, la Senat, actuala coaliție de guvernare are o majoritate fragilă.

Autor sau coautor la peste 30 de inițiative legislative

Absolvent al Facultății de Fizică - Universitatea București, Alexandru Mazăre s-a înscris în PSD în 2003, formând noua echipă a PSD Constanța împreună cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. În perioada 2004 - 2008 a activat ca deputat în Parlamentul României, iar din 2008 este senator de Constanța. În ceea ce privește activitatea parlamentară, Alexandru Mazăre a fost autor sau coautor a peste 30 de inițiative legislative.



12