Senatorul Mihu ridică problema discriminării rezerviștilor prin modificarea Legii pensiilor militare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Senatorul Mihu ridică problema discriminării rezerviștilor prin modificarea Legii pensiilor militare
Social 11 Aprilie 2018 / 12:10 9278 accesări 5 comentarii

Reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate s-au adresat senatorului constănțean Ștefan Mihu, exprimându-și, prin intermediul unei petiții, nemulțumirile generate de ceea ce ei numesc „discriminarea rezerviștilor, bărbați și femei deopotrivă, prin art. 40 din OUG nr. 57/2015 și mai ales prin OUG nr. 59/2017”. La rândul său, senatorul Mihu i-a interpelat în această chestiune pe ministrul Muncii și, deopotrivă, pe ministrul Apărării Naționale. Redăm mai jos, integral, comunicatul de presă emis de cabinetul parlamentar al senatorului Ștefan Mihu:

"În ședința Senatului României din 10 aprilie 2018, senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu le-a adresat o întrebare doamnei Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, și domnului Mihai Fifor, ministrul Apărării Naționale. Obiectul întrebării privește pensionarea cadrelor militare în rezervă și disponibilizate.

Senatorul Mihu semnalează petiția primită la biroul său senatorial din partea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, sub titlul „Discriminarea rezerviștilor, bărbați și femei deopotrivă, prin art. 40 din OUG nr. 57/2015 și mai ales prin OUG nr. 59/2017.”

Întrucât cele două OUG modifică substanțial Legea Pensiilor Militare de Stat, senatorul constănțean solicită membrilor executivului clarificarea aspectelor ridicate în petiția sindicatului și cere o poziție a celor două ministere privind abordarea pensiilor cadrelor militare în rezervă și disponibilizate.

Reamintim că OUG 57/2015 modifică Legea Pensiilor Militare de Stat prin articolul 40 astfel: procent pornire bază de calcul: 65% (fost 80%), procent maxim bază de calcul: 80% (fost 100%), unele sporuri ale aviatorilor și marinarilor au fost eliminate complet. OUG 59/2017 aduce noi modificări prin articolul VII, prin care pensia = salariul net ce duce și la dubla impozitare a noilor pensionari, iar actualizarea pensiilor militare se anulează.

Senatorul Ștefan Mihu consideră că problematica muncii și justiției sociale cu referire expresă la persoanele din sistemul militar reprezintă o prioritate și solicită celor doi miniștri un răspuns oficial scris."

Loading...
loading...

5 comentarii

MIHAI 09:02:32 / 12 Aprilie 2018
SCAD PENSIILE MILITARILOR

Am facut un comentariu pe tema scaderii pensiilor pulicat in ziarul Cuget Liber la areticolul "scad pensiile militarilor" si a fost sters de doua ori. Il repet aici in speranta ca nu va avea aceeasi soarta: "Dnii Tomescu si Taparlea au dreptate si dau dovada de o politete nejustificata folosind epitete atat de blande in raport cu ticalosiile PSD-ALDE care intrec orice imaginatie. Este evident ca Romania a incaput pe mana mafiotilor si culmea e ca acestia nu se tem de nimic. Vaicareala nu rezolva problema in discutie si se va merge din rau in mai rau in toate domeniile. Oraganizatiile existente care se ocupa de drepturile militarilor in rezerva si retragere s-au dovedit si se dovedesc incapabile sa faca ceea ce este necesar. Singura solutie este ca sutele de mii de cadre militare in rezerva si retragere sa infiinteze un partid pe structura actualei Ligi sau separat. Pentru a avea succes si a reusi sa schimbe in mare masura actuala stare de lucruri, e nevoie de unitate si de un proigram politic care sa cuprinda obiective deja cunoscute dar nerezolvate. De ex.: Interzicerea prin lege ca partidele sa aiba in conducere oameni cu probleme penale , conditie valabila si pentru parlament. Reducerea drastica a nr. de parlamentari ( cel mult 300), votul obligatoriu, verificare averilor de la un anumit nivel si confiscare totala a celor care nu pot fi justificate potrivit unei legi speciale. Verificare modului in care s-a facut privatizarea si judecarea vinovatilor asa cum se incearca azi, de forma, judecarea celor vinoivati de crimele din 1989, Reforma Justitiei in fond prin reducerea nr urias de texte si articole care nu fac decat sa-i salveze pe ticalosi si sa-i imbogateasca pe avocati. Reducerea nr. de ministere si a salariatilor bugetivori. Scoaterea invatamantului de sub influenta partidelor. si altele pe care le vor propune cetatenii. Partea cea mai grea este realizarea unitatii pensionarilor militari. Exista o mare doza de indiferenta si absenteism la toate formele de organizare apartinand acestora si care se rezuma doar la manifestari sporadice cu ocazia unor evenimente istorice, sau cand e vorba de pensii. Exista unii care considera ca o reducere a pensiei cu cateva zeci sau sute de lei nu ar conta prea mult, dar sa nu se uite ca lipsa hotarata de reactie va duce la reduceri si mai mari sau chiar la neplata pensiilor cum s-a mai intamplat in perioada interbelica".

col.rz. Cheres Ioan 10:51:53 / 13 Aprilie 2018
reorganizarea pensionarilor militari

Sunt de acord si hotarat sa particip activ la reorganizarea rezervistilor in lupta comuna pentru apararea drepturllor incalcate de autoritatile statului in ultima perioada. Cum ,de unde, si cand incepem ?Sa nu fie prea tarziu pentru multi dintre noi,care inca mai suntem in putere.Eu cred ca cel mai eficient si mai rapid procedeu ar fi transformarea organizatiilor deja existente intr-un partid al pensionarilor militari.Cand incepem ?Cred ca aici rolul principal le revine rezervistilor din capitala,iar noi cei din provicie sa ne mobilizam si sa le asiguram o sustinere totala.Programul poate si trebuie completat cu propuneri si solutii care sa ne apropie de cat mai multe categorii sociale,iar in final sa tintim bunastrea tuturor romanlor si devoltarea Romaniei

Nicolae Sima 11:30:45 / 13 Aprilie 2018
Abuzurile politicienilor la adresa rezerviștilor militari si a armatei.

Cred că este necesar ca militarii rezerviști,să manifeste mai multă solidaritate în lupta contra abuzurilor statului.De asemanea cred ca este necesară o atitudine mai fermă a militarilor activi împotriva atacurilor la imaginea armatei,deoarece rezerviștii nu dispun de logistica pe care anumiți politicieni, sau anumite partide o au la dispoziție.

Rezerviști x 21:48:37 / 13 Aprilie 2018
Coruptia

Sunt de acord cu înființarea unui partid al pensionarilor militari dar.... să nu fie prea târziu când ne hotărâm să organizăm

Milea 14:49:26 / 10 August 2018
Drepturi pentru TRUDA in munca

Bine ca aveti grija de politistii locali si de alte categorii, numai de ai vostri politisti nu a-ti facut nimic sa aiba drepturi egale la iesirea la pensie. Este vorba de cei care au plecat din sistem cu o vechime de 20 25 ani in care si-au facut treaba, si ptr. ca si-au facut datoria li-sau gasit facaturi sa fie condamnati si dati afara . Nu v-ati gandit ca pleaca din sistem dupa 20 poate 25 ani la o varsta de 50 de ani si ar merita sa iasa la pensie ca si ceilalti beneficiind de aceleasi drepturi comferite de perioada lucrata cu devotament si truda.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2203 secunde