Separatiștii au câștigat alegerile în Catalonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Separatiștii au câștigat alegerile în Catalonia

Externe 28 Septembrie 2015 / 17:15 579 accesări

O coaliţie separatistă care a promis independenţa regiunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică. Alianţa separatistă condusă de liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi. Lista lui Mas, Junts pel si (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar Candidatura d'Unitat Popular (CUP, extremă stânga), zece. Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul ţării şi-au exprimat opţiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un referendum pe tema despărţirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni. Partidul lui Mas, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi altor grupări cetăţeneşti pentru a forma Junts pel si. Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezenţă cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei. ”Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el. Politicieni din UE au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro. Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

Citește și:

Vot istoric în Catalonia

Catalonia în flăcări

Separatiştii catalani, pregătiţi să îşi declare unilateral independenţa

Presa spaniolă face apel la dialog după consultarea privind independenţa Cataloniei

Vot în Catalonia: 80,7% dintre participanți în favoarea independenței

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1432 secunde