Separatiștii din Hong Kong sfidează Beijingul la urne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Separatiștii din Hong Kong sfidează Beijingul la urne

04 Septembrie 2016 / 07:59 425 accesări

O nouă generație de activiști care se pronunță pentru o ruptură radicală cu Beijingul se prezintă duminică în fața locuitorilor din Hong Kong, cu ocazia celor mai importante alegeri din fosta colonie britanică de la marile manifestații prodemocrație din 2014, transmite AFP.

Alegerile pentru Consiliul Legislativ (LegCo, echivalentul parlamentului) din Hong Kong au loc în contextul în care Beijingul încearcă să își întărească autoritatea asupra orașului semiautonom, în domeniul politic, cultural sau chiar educativ.

În 2014, în pofida a peste două luni de blocaj al unor cartiere întregi din fosta colonie britanică, "Mișcarea umbrelelor" a eșuat să obțină o concesie cât de mică din partea Chinei în materie de reforme politice.

Pentru o nouă generație, singura rezolvare o reprezintă independența totală. Alegerile de duminică vor permite să se vadă ponderea electorală a acestei mișcări în rândul celor peste 3,7 milioane de alegători care s-au deplasat la urne cu începere de la orele 07.30 (sâmbătă, 23.30 GMT).

Numeroși locuitori ai Hong Kongului sunt de părere că independența este o himeră. Mișcarea separatistă a făcut totuși să se miște liniile politice tradiționale, polarizând dezbaterea. Ea și-a atras de asemenea critici vehemente atât din partea liderilor din Hong Kong, cât și de la Beijing.

Decizia autorităților orașului de a interzice candidatura a cinci susținători ai rupturii definitive cu Beijingul — pe motivul că a milita pentru independență este ilegal — nu a făcut decât să provoace o vie emoție în rândul opiniei publice.

Mai multe mii de cetățeni au participat astfel la începutul lunii august la prima manifestație proindependență. Unele sondaje arată că până la 17% dintre locuitorii cu drept de vot susțin ruperea de China.

Cu toate acestea, este insuficient pentru a cuceri LegCo, care numără 70 de membri desemnați potrivit unui sistem complicat care garantează aproape cu siguranță o majoritate blocului favorabil Beijingului.

Numai 35 de membri vor fi aleși prin vot universal direct, restul fiind desemnați de grupări socio-profesionale susținătoare ale Chinei continentale.

Un avans, chiar limitat, al separatiștilor, ar putea face totuși jocul Beijingului, reducând ponderea opoziției tradiționale, zisă prodemocrată.

Cu 27 de locuri din 70, aceasta dispune în prezent de o minoritate de blocaj a proiectelor de legi pentru adoptarea cărora este necesară o majoritate de două treimi.

Pierderea acestei minorități de blocaj ar întări Beijingul pe termen scurt, lipsind opoziția de orice putere, situație ce ar legitima în plus discursul separatiștilor.

Numeroși locuitori ai Hong Kongului au sentimentul că Beijingul se amestecă tot mai mult în problemele interne ale insulei. Afacerea librarilor din oraș "dispăruți" și apoi regăsiți în China în iarnă este o ilustrare a acestui fapt, mai scrie AFP.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1883 secunde