Sergiu Nicolaescu, invitat de onoare la Constanta International Film Festival - CIFF

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sergiu Nicolaescu, invitat de onoare la Constanta International Film Festival - CIFF

Cultură 30 August 2018 / 18:35 943 accesări
Unul dintre cei mai importanţi regizori de film ai tuturor timpurilor, care au marcat istoria culturii româneşti pentru totodeauna, Sergiu Nicolaescu, celebrat la FITIC

Unul dintre cei mai importanţi regizori de film ai tuturor timpurilor, care au marcat istoria culturii româneşti pentru totodeauna, Sergiu Nicolaescu, celebrat la FITIC

Constanta International Film Festival sau, mai pe scurt, CIFF, s-a născut din dorinţa de a avea un festival de film independent consacrat în oraşul de la malul mării. Şi cum Festivalul Internaţional de Teatru Independent a fost primit cu multă emoţie şi bucurie de către publicul spectator, constănţeni şi turişti, un eveniment similar care să aibă în centrul său cinematografia s-a impus ca o evidentă necesitate, mai ales că avem cu ce. Din momentul lansării concursului, la CIFF s-au înscris peste 60 de filme independente din întreaga lume. Ţinând cont că este prima ediţie, numărul înscrişilor este cu mult peste aşteptări.

În afara filmelor ce vor participa la secțiunile în concurs, vor fi prezentate publicului și scurtmetrajele premiate la Festivalul Național de Scurtmetraje pentru Liceeni FILMmic, a XI-a ediție, organizat de Liceul Traian din Constanța. Din 2019, acest festival va fi partener al FITIC.

Spiritul independent se exprimă prin varii modalităţi, iar una dintre cele mai populare a devenit filmarea. Desigur, ne referim aici la producţia profesionistă şi nu la „filmuleţele de pe facebook”. Demersul de a gândi un scenariu, de a construi o regie, de a corecta sau augmenta, cu ajutorul luminilor o stare, o situaţie, un spaţiu sau o figură, de a filma, monta, ajusta, asezona cu sunet, de a organiza scenografia, de a lucra cu actorii, de a-i îmbrăca, machia, etc., este unul impresionant, indiferent că vorbim de un scurtmetraj, lungmetraj sau documentar. Şi asta pentru că toate elementele enumerate mai sus, dar şi multe altele, trebuie să slujească unei idei care să conducă prin poveste sufletul spectatorului, să-l emoţioneze şi să-i marcheze retina pentru totdeauna cu o imagine sau mai multe, independent de voinţa lui, dacă putem spune aşa.

Sydney Pollack spunea că “Fiecare formă de artă este implicată într-un fel în film”. Şi aşa este dacă stăm să ne gândim că modalitatea de a ne aduce aminte, de a fura prezentului o mărturie, este o fotografie (imagine încremenită) sau o filmare (imagine în mişcare).

OFF CIFF

Şi pentru că un festival de film independent nu ar fi fost întreg fără o secţiune dedicată marilor monştri sacri ai ecranului, pentru acest an, în secţiunea Constanta International Film Festival – CIFF, FITIC vă propune să urmăriţi filmele unui mare maestru, căci aceasta este cea mai înaltă formă de celebrare şi respectuoasă aducere aminte a celui ce-a fost Sergiu Nicolaescu.

Programul OFF CIFF, la Centrul „Jean Constantin”:

2 septembrie - 20.30 Mihai Viteazu – regia Sergiu Nicolaescu

3 septembrie - 20.30 Nemuritorii – regia Sergiu Nicolaescu

4 septembrie - 21.00 Dacii – regia Sergiu Nicolaescu

5 septembrie - 20.30 Mircea – regia Sergiu Nicolaescu

6 septembrie - 20.30 Orient Express – regia Sergiu Nicolaescu

7 septembrie - 20.30 Ultima noapte de dragoste – Sergiu Nicolaescu12
Pagina a fost generata in 0.1719 secunde