Seri speciale cu operă, balet, operetă și simfonii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului

Seri speciale cu operă, balet, operetă și simfonii

Cultură 18 Octombrie 2014 / 00:00 999 accesări

Timp de 14 seri, constănțenii vor avea ocazia să uite de monotonia vieții cotidiene, pentru a petrece momente de înălțare spirituală în compania selectă a muzelor muzicii și dansului, Eutherpe și Terpsichore. Acestea vor fi gazdele celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, care se va desfășura în perioada 25 octombrie - 23 noiembrie, la Teatrul Național de Operă și Balet (TNOB) „Oleg Danovski”.

„Anul acesta, avem o ediție aniversară a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului. În istoria acestui teatru, festivalul a purtat mai multe denumiri. De câțiva ani, el reprezintă o sinteză a tuturor genurilor spectacolului muzical coregrafic, intenția fiind de a prezenta publicului cele mai diverse genuri: de la opera clasică până la opera contemporană, balet clasic și balet contemporan, seri de jazz, seri corale, recitaluri vocal-instrumentale, operete, gale”, a spus directorul general al TNOB „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu, în cadrul conferinței de presă care s-a desfășurat, vineri, pe fundalul sonor oferit de repetițiile pentru concertul simfonic susținut seara, sub bagheta tânărului dirijor japonez Shinji Ishihara.

„Ediția aniversară nu se va manifesta prin focuri de artificii și spectacole grandioase de laser sau momente inedite ad-hoc, pentru a atrage atenția, ci se va manifesta prin spectacole de foarte bună calitate, prin interpreți foarte buni și valoroși atât ai scenei românești, cât și din afara țării, din Europa, America și Japonia”, a completat Daniela Vlădescu.

PREMIERĂ ÎN PAȘI DE DANS Cea de-a 40-a ediție a manifestării va începe sâmbăta viitoare, pe 25 octombrie, de la 18.30 - oră la care vor începe și celelalte 13 evenimente incluse în festival -, cu premiera baletului „Romeo și Julieta”, pe muzică de Serghei Prokofiev, în coregrafia lui Horațiu Cherecheș. „Va fi un spectacol de echipă. Scenograful nostru, Natalia Kornilova, din Sankt Petersburg, pictează costume și fundaluri, coase paiete, coase mărgele alături de colegii noștri butafori, croitori, pictori”, a spus directorul TNOB, Daniela Vlădescu.

Pe 26 noiembrie, publicul va urmări spectacolul „Elixirul dragostei”, de Gaetano Donizetti, cu soprana Mădălina Sandu, în distribuție, ca invitată din Germania.

GALE DE BALET ȘI OPERETĂ ȘI... „CONCERT FĂRĂ PERDEA” Pe 29 octombrie, melomanii vor avea parte de o „Seară a muzicii românești”, realizată în colaborare cu Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius”. Pe 1 noiembrie, de Ziua Radio România, melomanii vor urmări capodopera mozartiană „Flautul fermecat”, cu tenorul Hubert Schmid din Germania, Roxana Bageac - debut în rolul Taminei și Ana Mirescu din București, care o va întruchipa pe Regina Nopții. O Gală Extraordinară de Balet se va regăsi în programul serii de 2 noiembrie, cu invitați din București, Japonia și soliști ai Companiei de Balet a TNOB.

Pe 5 noiembrie se anunță o seară specială, cu arii celebre din opere și cu un „Concert fără perdea”, oferit de Constanța Brass Band. O gală extraordinară „Farmecul operetei”, susținută de Teatrul Național de Operetă și Musical de la Sofia și artiști din București și Constanța, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, va avea loc pe 8 noiembrie.

Un alt eveniment în premieră se va desfășura pe scena teatrului constănțean pe 9 noiembrie. Este vorba despre spectacolul de divertisment muzical „O sole mio”, inclus în ciclul „Sufletul lumilor”. „Vom avea pe scenă, așa cum e tradiția în Italia, o fanfară. Va fi alături de noi Fanfara „Muzica Apelor” de la RAJA, susținută de mulți instrumentiști din orchestra teatrului nostru. Dirijor va fi Inga Postolache”, a subliniat directorul TNOB, Daniela Vlădescu.

RECITAL EXTRAORDINAR CU LEONTINA VĂDUVA Faimoasa soprană Leontina Văduva, care a moștenit de la mama sa, Maria Ciobanu, dragostea pentru muzică, va cânta pentru constănțeni pe 11 noiembrie. În aceeași seară, pe scenă va avea loc și premiera operei contemporane „Intimations”, de Dino Constantinides, în regia lui Ștefan Munteanu. Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului va continua cu spectacolul muzical-coregrafic „Amor caliente” - 15 noiembrie, opera „Turandot”, de Puccini - 16 noiembrie, baletul „Don Quijote”, de Ludwig Minkus - 20 noiembrie și un concert simfonic Beethoven, pe 22 noiembrie. Festivalul se va încheia pe 23 noiembrie, cu una dintre cele mai frumoase opere pucciniene, „Boema”.

Bilete și abonamente

Și pentru această ediție a festivalului, conducerea TNOB a pregătit opt variante de abonamente, cu prețuri cuprinse între 140 și 200 de lei. Astfel, „Pachetul I” conține 10 bilete și patru invitații și costă 200 de lei. Prețul abonamentelor scade cu câte 10 lei pentru fiecare spectacol „în minus”, ajungând până la 140 lei („Pachetul VIII“), pentru șapte spectacole. Există și câteva mențiuni. Astfel, premiera baletului „Romeo și Julieta” intră numai în pachetul de 14 spectacole. În afara abonamentului, biletele pentru acest spectacol au prețuri de 30 de lei - pensionari și elevi, precum și de 40 și 50 de lei. Tichetele pentru opera „Flautul fermecat” din 1 noiembrie și recitalul extraordinar Leontina Văduva se găsesc la vânzare, în afara abonamentului, la prețuri de 25, 30 și 40 de lei. Pentru toate celelalte evenimente din festival, costul biletelor variază în funcție de locul din sală (15, 20, 25, 30 și 40 lei), cu reduceri pentru grupuri organizate de elevi și studenți, pe bază de legitimație, dar și pentru pensionari.



12