Serviciile Secrete au apelat la un degustător pentru familia Obama

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Serviciile Secrete au apelat la un degustător pentru familia Obama

Monden 08 Iunie 2009 / 00:00 466 accesări

Ameninţările la adresa familiei Obama sînt luate mai în serios ca niciodată. Un bărbat acuzat că a formulat ameninţări privind asasinarea preşedintelui Barack Obama a fost arestat în statul american Nevada. Potrivit unor surse din cadrul Serviciilor Secrete americane, Daniel James Murray a fost arestat vineri seară, în parcarea unui hotel din Laughlin, statul Nevada. Bărbatul retrăsese recent 85.000 de dolari dintr-o bancă din St. George, statul Utah, cînd i-a spus casierului: ”Sîntem într-o misiune de a-l ucide pe preşedintele SUA”, potrivit documentelor oficiale depuse la tribunalul federal din Utah. Daniel James Murray a deschis un cont la Zions First National Bank, pe data de 19 mai, cînd a depus suma de 85.000 de dolari. ”Cu toată situaţia în care se află băncile şi economia în mandatul preşedintelui Obama, sînt sigur că se întîmplă ca oamenii să îşi piardă banii; se vor revolta şi putem vedea asasinate şi moarte”, ar fi afirmat bărbatul, conform documentelor juridice. Pe data de 27 mai, a revenit la bancă şi a încercat să retragă 12.000 de dolari, însă nu a reuşit, deoarece nu avea asupra sa documentele de identitate necesare. ”Nu fiţi nerespectuoşi; dacă nu pot obţine banii, cineva va muri”, a spus acesta. În prezenţa unuia dintre managerii băncii, a fost autorizat să retragă suma, solicitînd însă ca aceasta să-i fie predată în bancnote de cel mult 50 de dolari, după care şi-a formulat ameninţarea la adresa preşedintelui Obama.

Pe de altă parte, în plin turneu european al liderului de la Casa Albă, serviciul care îi asigură protecţia a plasat, sîmbătă, un degustător în bucătăria restaurantului parizian unde a cinat familia Obama, a declarat unul dintre chelnerii de la bistro-ul ”La fontaine de Mars”. ”Un lucru care a fost impresionant: au un degustător. Există cineva care gustă mîncarea, deci pentru bucătari nu este foarte plăcut la început, dar de fapt este cineva foarte agreabil şi destins, deci, totul s-a desfăşurat cu bine”, a declarat Gabriel de Carvalho. Deşi Casa Albă refuză să facă orice precizare pe această temă, este de notorietate faptul că alimentele destinate preşedintelui SUA sînt verificate îndeaproape. Sîmbătă seara şi duminică dimineaţa, preşedintele Barack Obama a petrecut cîteva ore cu familia la Paris, după ce a asistat la ceremoniile din Normandia, organizate la 65 de ani de la debarcarea aliată. Barack Obama a plecat spre Washington în jurul orei locale 12.30, în timp ce soţia Michelle şi cele două fiice, Sasha şi Malia, au mai rămas la Paris.

Nu totul a fost însă pe roze în mariajul lui Barack şi Michelle Obama. Cuplul a cunoscut şi perioade dificile, fiind chiar pe punctul de a se despărţi, în anul 2000, atît din cauza ambiţiilor de ascensiune politică ale preşedintelui SUA, cît şi a situaţiei financiare precare a familiei. Deşi portretizaţi în presă ca un cuplu care îşi valorizează viaţa de familie, Barack şi Michelle Obama au refuzat recent o invitaţie din partea preşedintelui Nicolas Sarkozy şi a soţiei sale, în favoarea unui eveniment sărbătorit într-un cadru intim, cei doi au traversat şi perioade tensionate. Potrivit cărţii intitulate ”Renegade”, în traducere Renegatul, numele de cod cu care Serviciile Secrete îl desemnau pe Barack Obama era ”un candidat perdant”. Cartea mai prezintă ascensiunea celui ce avea să devină preşedinte, momente în care Barack şi Michelle Obama au fost pe punctul de a se despărţi în anul 2000, din cauza tensiunilor provocate de ambiţiile lui politice. ”La vremea respectivă, în cuplu nu exista nici comunicare şi nici romantism”, scrie autorul cărţii, jurnalistul american Richard Wolffe, care a acoperit campania lui Barack Obama pentru revista ”Newsweek”. ”Michelle era supărată din cauza egoismului şi ambiţiilor soţului său. El credea despre ea că este rece şi nerecunoscătoare”, scrie Richard Wolffe. În perioada respectivă, Barack Obama era în punctul cel mai jos al ierarhiei politice, candidînd împotriva lui Bobby Rush şi pierzînd bătălia electorală, iar soţia lui, Michelle, avea grijă de fetiţa lor atunci în vîrstă de 2 ani, Malia. ”Ea ura bătălia electorală eşuată în care se angajase soţul său în 2000, iar mariajul lor avea multe probleme la momentul în care al doilea copil al cuplului, Sasha, s-a născut. Politica i se părea lui Michelle, la vremea respectivă, o luptă pierdută din start”, se spune în carte. Problemele din cuplul prezidenţial s-au amplificat cînd Barack Obama a aflat că nu se afla pe lista invitaţilor la Convenţia Naţională a Democraţilor, în 2000, pentru că ar fi supărat anumiţi oficiali. ”În prezent lucrurile stau mult mai bine pentru primul cuplu al Americii”, a afirmat Richard Wolffe, care o citează pe Michelle Obama, care a spus: ”Este important să ne asigurăm că fetele noastre sînt bine. Sîntem suficient de puternici să ne confruntăm cu tot ce va veni şi ştim că în final, totul va fi bine”.

Cartea povesteşte şi momentul primei întîlnirii dintre cei doi, în urmă cu 18 ani, cînd Barack Obama organiza traininguri pentru 120 de lideri ai comunităţilor religioase. ”Am simţit că el degaja o anumită putere şi m-am trezit gîndind «Acest om este diferit. Şi asta pe lîngă faptul că este atrăgător, amabil şi cu simţul umorului»”, a spus Michelle despre momentul în care l-a întîlnit pe cel care avea să-i devină soţ. Cel mai mare mit deconstruit de carte se referă însă la faptul că finanţarea campaniei lui Obama ar fi fost susţinută de donaţiile online, în valoare de cinci sau zece dolari, a sute de mii de oameni. ”Nu a fost Internetul”, spune în carte Penny Pritzker, care a condus comitetul naţional financiar al campaniei lui Obama. ”S-a folosit, de fapt, acelaşi traseu clasic al donaţiilor în sume considerabile, provenind de la personalităţi americane”, se mai spune în carte.



12