Sfântul Antipa: sărbătoare mare, cruce neagră în calendar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Calendar ortodox 10 ianuarie 2019 Sfântul Antipa: sărbătoare mare, cruce neagră în calendar
Religie 09 Ianuarie 2019 / 15:47 300 accesări 1 comentariu

Sfântul Antipa este un sfânt român mai puțin cunoscut la noi în țară, dar foarte cinstit de ruși și greci, pe data de 10 ianuarie. Fiind un călugăr distins între călugării de la Sfântul Munte, aceasta este cinstesc drept "sfânt cuvios" de către ruși, iar grecii îl cinstesc drept "sfânt athonit". "Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodesti, din județul Bacău. A intrat în monahism la Mănăstirea Calapodesti, la vârstă de 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. În rânduiala aspră de la Schitul Lacu și-a petrecut 15 ani, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa și hirotonit diacon. În anul 1860, s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașului. Din anul 1865 se nevoiește în Mănăstirea Valaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericită liniște și înstrăinare, Cuviosul Antipa s-a așezat la această mănăstire în anul 1865, unde a trăit încă 17 ani în frică Domnului. Datorită sfaturilor duhovnicești, în această perioada a fost hirotonit preot.

Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele veșnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropnița Mănăstirii Valaam. Canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. El este cinstit mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Athosului." (crestinortodox.ro)

Loading...

1 comentariu

Sfântu invățământ, sanitar... 23:50:02 / 09 Ianuarie 2019
Binecuvintare bugetară

”Ministerul Finanţelor Publice a răspuns unei interpelări făcute de senatorul USR Dan Lungu în care parlamentarul a cerut informaţii cu privire la sumele alocate de statul român pentru salarizarea personalului angajat la cultele religioase din România. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ VIDEO Cum a ajuns Patriarhul Daniel să fie propus „Omul Centenarului“ ... Potrivit documentului făcut public de senatorul Dan Lungu, sumele alocate de la bugetul general pentru salarizarea personalului de cult sunt alocate Secretariatului General al Guvernului, de unde sunt virate Secretariatului de Stat pentru Culte. Ministerul Finanţelor Publice a răspuns unei întrebări pe această chestiune adresată de senatorul Lungu în cadrul şedinţei Senatului din 12 noiembrie 2018. Documentul emis pe 3 decembrie 2018 conţine informaţii privind sumele totale alocate de statul român pentru salarizarea personalului de cult în intervalul 2013-2017. Astfel, potrivit actului, în 2017 suma totală în acest sector s-a ridicat la 475,6 milioane de lei, în condiţiile în care bugetul total în 2013 a fost de doar 261,9 milioane de lei. ”

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.7173 secunde