SFÂNTUL APOSTOL ANDREI, OCROTITORUL ROMÂNIEI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SFÂNTUL APOSTOL ANDREI, OCROTITORUL ROMÂNIEI
Religie 30 Noiembrie 2018 / 07:00 586 accesări 6 comentarii

30 noiembrie este zi de mare sărbătoare, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Pentru romani, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se sustine ca acest nume - Apostolul Lupilor - deriva din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar si de la simbolul lor - lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun ca acest animal a fost alaturi de daci la caderea Sarmizegetusei si ca cel care era capetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit ca adăpost.

Viața Sfântului Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Inițial era ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la care aude că Hristos este Mesia Cel așteptat. Astfel, devine ucenic al lui Iisus Hristos, chemând și pe fratele său, Simon, care va deveni Apostolul Petru. De aceea este numit Cel dintâi Chemat. Cei doi au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”, adică apostoli. După Înălţarea Domnului, sorţii au decis ca Andrei să propovăduiască în Bitinia, Tracia, Macedonia şi Sciţia Minor (Dacia Pontică, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis, Histria), apoi Bizanţ şi Grecia. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”. Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”. Moaştele sale au fost duse la Constantinopol în anul 350. În anul 850, împăratul Vasile I Macedoneanul a redat locuitorilor din Patras capul sfântului apostol. În urma celei de-a patra cruciade, moaştele Sfântului Andrei au ajuns la Amalfi, în Italia, apoi, în 1462, ele au fost duse la Roma. În anul 1964, capul Sfântului Andrei a fost înapoiat locuitorilor din Patras. În anul 1995, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române l-a declarat sfânt cu cruce roşie, fiind cinstit în toată Patriarhia română, iar în 1997, Sf. Andrei a fost numit Ocrotitor al României. În anul 2012, 30 noiembrie a devenit Zi de Sărbătoare Legală. Sfântul Andrei este ocrotitorul României, al Rusiei, al Greciei și al Scoţiei (care are un X pe steag).

Aproape 700.000 de români poartă numele Sfântului Apostol Andrei.

Loading...

6 comentarii

Catalin 10:17:11 / 30 Noiembrie 2018
Basme popesti ...

Andrei nu a ajuns niciodata in Dobrogea . Cu atat mai putin intr-o pestera aflata la 100 de kilometri de Tomis , in care s-au adapostit doar pastori de oi si capre . Ideea ca este ,,primul chemat'' si ca i-a crestinat pe romani este absolut idioata , in conditiile in care Sf. Andrei a murit la jumatatea secolului I d.Hr. , iar de popor roman se poate vorbi abia prin secolele XI - XII d.Hr. O spun cronicarii maghiari , pentru ca stramosii nostri traiau prin paduri seculare , in pesteri , si nu erau stiutori de carte ... Ca Sf. Andrei a avut misiuni in Grecia si nordul Pontului Euxin sunt marturii scrise , dar ca a fost in Dobrogea , sau , ma rog in Scitia Mica , nu exista dovezi scrise , sau arheologice , nu exista asemenea momente in biografia oficiala a fratelui Sf. Petru , primul dintre apostoli , si conducator al bisericii crestine .... Ca popicii , din ratiuni de marketing , l-au priponit intr-o pestera infecta , in pustietate si la mare distanta de orice asezare umana , este irational , caci apostolii vizitau de regula cetatile cu oameni alfabetizati - de aici Evangheliile - si nu stateau in pesteri precum Zalmoxis , fostul sclav al lui Pytagoras , caci nu aveau nicio treaba cu barbarii , care practicau sacrificiile umane si lykantropia , adica erau si canibali ... Daca ii spui unui grec ca Sf. Andrei i-a crestinat mai intai pe salbaticii sciti si geti , apoi a ajuns in Grecia , te impusca fara indoiala , daca o spui serios , pentru ca este logica pusa sub semnul intrebarii , cum plm , pe vremea aceea , cu corabia , sau per pedes , omul ala , sfantul , pescarul de peste si de oameni , a trecut prin Marea Mediterana , Marea Egee , Marea Marmara si Marea Neagra , sa-i intalneasca pe betivii , canibalii si ucigasii sciti sau geti ? Cand , mult mai facil , s-a dus prin cetatile grecesti , cu oameni cultivati , greci si latini , deschisi noilor idei si nu salbatici , indaratnici , analfabeti , incuiati si tembeli , precum getii , asa cum inca mai sunt popalaii de pe la noi ... Uitati-va la Spagoveanul Mache - fost Porcu , si la Tanasescul -sinistra sa tiitoare !

Vasile 14:26:05 / 30 Noiembrie 2018
Sf Andrei

Iată un troglodit care le știe pe toate. Fără îndoială într-o mare de prostie ce este această țară, după zicerile celui de mai sus, a rămas un singur deștept si ghiciți cine e. Păi n-ați citit n-ați auzit că singurul neuron din România trăiește și-l cheamă, codificat, Cătălin. Ai sictir și treci la muncă fiindcă nu - ți place cartea. La mulți ani pentru sărbătoriți și nu iertați prostia.

Panu 14:56:47 / 30 Noiembrie 2018
Pentru jegosul Vasile , cel cu bocanci inalti si fara creier ...

Cel care spune ca Sfantul Andrei i-a crestinat pe romani , si mai mult , ca este ocrotitorul Romaniei , este cretin PSD-ALDE cu strigaturi ! Chiar din textul articolului reiese faptul ca numitul sfant este redus la niste moaste , maini , picioare , coaste , cap , falange etc., care stim ca sunt imprastiate in toata lumea crestina : greci , rusi , ucraineni , sarbi , bulgari , romani , toti se revendica drept crestini de la Sfantul Andrei , desi aceste popoare nici nu existau pe timpul vietii acestuia ... Omul Andrei a fost ucis la Patras in Grecia si acolo i-au ramas osemintele , care au cam fost furate , vandute , donate , falsificate , pentru ca la un moment dat sa fie in piata , mai multe capete , zeci de maini , picioare , coaste etc., de parca era vorba despre un miriapod supradezvoltat ... Explicatia stiintifica primeaza si drept urmare concluzionam : Apostolul a murit la jumatatea secolului I Anno Domini si a murit sigur - drept urmare nu mai poate proteja pe nimeni , oasele sale nu vindeca pe nimeni - ca asa zice stiinta de carte - pe care n-o au cu siguranta berbecii barbosi si umflati si nici votantii PSD-ALDE , care , chiar au rumegus ordinar in loc de creier si nici macar un neuron valid pentru reflectie si luciditate ... In rest , totul este fake , adica rahat de caine in ploaie , pe care il livreaza prostilor maici si taici care traiesc -trai pe vatrai -din taxa pe prostie a romarlanilor de bine ... Panarame !

ortodox 12:18:24 / 01 Decembrie 2018
antiecumenism

Nu ne intereseaza ce sarbatoresc ereticii catolici. Ei sunt sub blestemul anatemelor.. Iar ecumenismul, prin Consiliul Mondialal Bisericilor, vrea o religie comuna. De ce? Pai cand o sa vina antihrist, sa il puna sef peste toti, exact cum scrie in Apocalipsa. La fel se vrea si in politica.

Doru 12:30:05 / 02 Decembrie 2018
Un loc minunat , la pestera ,,sfantului'' ...

Un loc in care isi duceau ciobanii animalele la pascut , oi , capre, cai , vaci , boi , porci ... Nimeni cu idei , inca nu inventase povestea cu Sf. Andrei si cu minunile sale incredibile , inimaginabile in perioada comunista . Acum ceva timp - eram copii - vorbeau consatenii mei , ca acolo s-au ascuns , niste hoti de animale , sase zdrahoni cu ochi vicleni , pe care i-au capturat militienii de la judet . Unul dintre banditi a si fost impuscat direct in frunte , pentru ca a aruncat cu o toporisca in urmaritori , iar cei din sat , mai simpli , au spus ca , de fapt , a fost executat ca exemplu , ca asa patesc hotii ... Dupa Revolutie , in acel spatiu n-au mai patruns pastorii , ca li s-a interzis , dar oamenii din sat au recunoscut printre cei in sutane , stabiliti acolo , pe cinci dintre hotii de animale , prinsi si condamnati la ani grei de ocna , in anii de trista amintire ... Foarte interesant este faptul ca cel mai bun prieten al lor , este primarul comunei , care le tot da bani cu nemiluita , si care - umbla vorba - se cunoaste cu ei inca din copilarie ...

Țara ca o pradă ? 04:30:59 / 03 Decembrie 2018
Hoțalăii cerniți

Ei, numa izvoare sfinte in zonă, făcătoare de vindecări, minuni și alte bălmăjeli de prostalăi CREDULI la ”minunile” aducătoare de șfanți... călugărilor hoți Sau ăștia sunt urmașii hoțilorfără potcap din vremi; ce se ”iubesc” între ei și între ziduri la adăpostul ”armelor” duhovnicelii de Mnezău întărind comunitata LGBS al BOR, drăguțu... ! ...În timpuri curate de hoți și potcapuri, prioții tip Petrache Lupu alături de legioanari erau UTILI societății la diguri, Canal(e), la ”brigăzi” artistice de la Periprava & altele... Nnesugând de la bugetu statului laic munca și taxele ”robilor lui Dumnezeu” pentru maneaua .”Doamne miluiește ” !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.189 secunde