Sfântul Dumitru. Tradiții care se respectă încă de pe 25 octombrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sfântul Dumitru. Tradiții care se respectă încă de pe 25 octombrie

Religie 25 Octombrie 2016 / 07:30 3305 accesări

Sărbătoarea Sfântului Dumitru, prăznuit pe 26 octombrie, este asociată cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. În credința populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sf. Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sf. Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri care au loc în ajun de Sâmedru (Sf. Dumitru) sunt focurile vii. În ajunul sărbătorii, pe 25 octombrie, este „Focul lui Sânmedru”, când oamenii aprind focuri în curţi sau pe dealuri, peste care sar copiii, ca să fie sănătoşi, iar tinerii pentru a se căsători. Ritualul spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoşi tot anul şi feriţi de boli şi necazuri. Focul are menirea să alunge fiarele, precum şi puteri roditoare, astfel că, după ce este stins, oamenii aruncă în grădină cărbuni şi cenuşă. Bătrânele împart covrigi, pâine, nuci, mere, struguri şi prune uscate doar celor care sar peste foc.

Tot în această zi se pomenesc morţii - se dau de pomană coliva de Sâmedru şi colaci în formă de cruce. Un alt obicei al zilei de Sf. Dumitru se întâlnește în Dobrogea. Mai mulți flăcăi se întâlnesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere și cavale. Între ei se află și un fecior îmbrăcat ca o cadână. Obiceiul se mai numește și ”datina Saiegiilor”. Tot de Sf. Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. Se mai spune, în tradiția românească, faptul că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri.

DE SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI DUMITRU EXISTĂ ȘI SUPERSTIȚII LEGATE DE VREME ȘI DE IARNA CE VA URMA

Se spune că așa cum e ziua de Sâmedru va fi toată iarna; dacă la Sâmedru e vremea aspră, va fi iarna bună, iar alții zic că, de va fi la Sâmedru vremea bună, toamna va fi lungă și frumoasă; dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină și cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină și cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele; dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna începe curând și se termină repede, iar dacă e lună plină, iarna începe curând și se termină târziu. În noaptea de Sâmedru ciobanii pândesc unde dorm oile și, dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca în jos, ei spun că iarna va fi grea. În schimb, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi ușoară.



12