Sfântul Spiridon. Concert caritabil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Comunicat de presă

Sfântul Spiridon. Concert caritabil

Religie 10 Decembrie 2019 / 12:29 6542 accesări

Sărbătoarea Sfântului Spiridon în Arhiepiscopia Tomisului

Pe 12 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Acesta a trăit în secolele III-IV d. Hr. și a fost un simplu păstor din insula Ciprului. A fost căsătorit şi a avut o fiică, Irina. Încă din tinereţe era foarte smerit şi se îngrijea de ajutorarea săracilor. Pentru bunătatea și curăţia inimii a fost rânduit episcop al Trimitundei, din Cipru.

Sfântul Spiridon a luat parte la întâiul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a mărturisit dreapta credinţă în Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie.

Sfântul este cunoscut ca un mare făcător de minuni, deoarece are darul tămăduirii prin rugăciune. S-a mutat la Domnul în anul 347, iar moaştele sale se află în insula Corfu, din Grecia.

Miercuri, 11 decembrie, de laora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei unită cu Litia la biserica „Sfântul Ierarh Spiridon” din cartierul constănţean Inel II (str. Cutezători, nr. 14), lăcaș de cult ce-și va serba ocrotitorul.

Joi, 12 decembrie, de laora 8.30,Întâistătătorul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Vineri, 13 decembrie, de laora 8.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Buna Vestire” din Constanța. În cadrul slujbei, arhidiaconul Florian Popa va fi hirotonit preot. Arhid. Florian Popa este membru al coralei „Armonia”și a devenit mai cunoscut după cea participat la emisiunea „Vocea României”.

Sâmbătă, 14 decembrie, de laora 7.45, ierarhul nostru va sfinți pictura paraclisului „Izvorul Tămăduirii”, construit lângă biserica „Sfinții Arhangheli” din localitatea Nicolae Bălcescu. De asemenea, vor fi sfințite două capele mortuare, biblioteca parohiei și monumentul Eroilor, ridicat în curtea bisericii, apoi va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească.

Concert caritabil de Crăciun

Duminică, 15 decembrie, de laora 18.00, IPS Teodosie va asista la Concertul Caritabil de Crăciun, aflat la a V-a ediție, la parohia „Sf. Ierarh Vasile cel Mare” (str. Ion Neculce, nr. 2G, Cartier Inel 2) din Constanţa.

Își vor da concursul cinci grupuri corale: Grupul bizantin „Sf. Vasile cel Mare” (dirijor: protopsalt Prof. Drd. Marian Bostan), Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului (dirijor arhid. Prof. Ioan Adrian Clinciu), artistul Lucian Colareza, Corul Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța (dirijor prof. Inga Postolache), Grupul vocal „Giocoso” al Centrului Cultural Județean Constanța „Theodor Burada” (dirijor: prof. Rodica Iftime) și Corul „Belcanto” al Şcolii gimnaziale nr. 39, „Nicolae Tonitza” din Constanţa (dirijor: prof. Tatiana Miriță).

Fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi folosite pentru ajutorarea a doi copii: Ioan Rusu (2 ani, diagnosticat cu hidrocefalie unilaterală dreaptă) și Steliana Viziteu (5 ani, diagnosticata cu hipoacuzie bilaterală profundă).

Încă din viața intrauterină, Ioan Rusu a fost diagnosticat cu Ventriculomegalie unilaterală dreaptă. După naștere și până la vârsta de 9 luni, copilul s-a dezvoltat normal. După mai multe investigații în România și posibile diagnostice, în februarie 2018, în Italia, a fost confirmată Ventriculomegalia unilaterală dreaptă. Ioan a făcut kinetoterapie și, în prezent, face ședințe de terapie la Centrul Psihologic „Marea Neagră”. Din cauza spasmelor este afectată și vederea, fiind posibil necesară și o intervenție oftalmologică. Tratamentul pe care îl urmează este procurat din Italia, pentru că în țară nu se găsește. Pe data de 14 iunie 2019 părinții au primit aprobarea pentru operație la spitalul Niguarda (Milano, Italia), în ianuarie - februarie 2020. Costul operației este de 12.000 euro, în afară de spitalizare, transport și cazarea părintelui în Italia.

La vârsta de 3 ani, Steliana Viziteu a fost diagnosticată cu hipoacuzie bilaterală profundă la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, confirmată și de Spitalul „Marie Curie”. Din august 2017 a purtat aparate auditive, iar în august 2018 a fost operată pentru implant cohlear. În această vară, părinții au descoperit că Steliana are probleme cu tiroida, fiind suspectă de sindromul Pendred, care dă hipoacuzie cu hipotiroidie, urmând tratament cu Euthyrox. De 3 ori pe săptămână părinții fac naveta de la Vulturu la Constanța pentru ședințe de logopedie.

Evenimentul caritabil este susţinut de către Grupul de firme DACRIS, RIK și Master Sound. Parteneri media sunt: „Radio Dobrogea”, Antena 3, „ConstanţaNews” și „Radio Constanța”. Inițiator și coordonator al proiectului este pr. Jean Ion.



12