Sfaturi de la psihologi pentru a avea o relație de iubire solidă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cum să evitați despărțirile

Sfaturi de la psihologi pentru a avea o relație de iubire solidă

Lifestyle 09 Iunie 2016 / 08:00 1316 accesări

Dacă ați auzit în ultima perioadă că relațiile unor cunoscuți care păreau trainice s-au destrămat sau dacă treceți chiar acum printr-o despărțire, probabil că vă întrebați cine este de vină pentru situația în care vă aflați. Specialiștii în psihologie spun că certurile din cuplu și despărţirile se produc atunci când gândurile de nesiguranţă, însoțite de imaginație și iluzii, au preluat controlul asupra vieţii noastre. Psihologul Alexandru Pleşea consideră că lipsa de încredere în sine proiectează nesiguranţă atât în relaţie, cât mai ales în partener, iar de aici rezultă gânduri imaginative despre înşelat, minţit, sentimente diverse necongruente etc. Specialistul afirmă că mintea umană care trăieşte în nesiguranţă generează 4 gânduri distructive, care afectează atât de mult relaţiile de cuplu încât despărţirea devine iminentă.

IATĂ CE SFATURI ÎȚI OFERĂ SPECIALISTUL ÎN PSIHOLOGIE PENTRU A AVEA RELAȚII TRAINICE:

1. Nu mai încerca să citeşti gândurile partenerului. Multe dintre problemele sociale sau de cuplu apar atunci când credem cu tărie că avem puterea să citim gândurile celor din jur şi astfel începem să facem presupuneri nefondate. Acesta este motivul pentru care începem să ne umplem mintea cu bănuieli şi false credinţe despre partenerul de viaţă, iar întreg procesul generează sentimente de stres şi nesiguranţă. “Ca să putem fi fericiţi într-o relaţie, e nevoie să învăţăm că acele bănuieli nefondate pot fi spulberate foarte uşor prin comunicare. Nu, nu avem puterea de a citi ce este în mintea oamenilor, dar avem o putere şi mai mare, şi anume respectul pe care trebuie să-l avem pentru intimitatea celuilalt. Cu toţii avem dreptul la gânduri intime, pe care să le ținem doar pentru noi”, explică psihologul Alexandru Pleşea.

2. Nu mai încerca să cauţi relaţia perfectă. Perfecţiunea este un concept abstract, iar lumea noastră este guvernată de legea relativului: ce este perfect pentru mine poate fi imperfect pentru altcineva. Nevoia obsesivă de a găsi persoana perfectă, care să ofere relaţia perfectă, va creşte din ce în ce mai mult sentimentul de nesiguranţă, deoarece fugim după o himeră, după o lume utopică.

3. Opreşte-te din a judeca şi din a compara relaţiile noi cu cele vechi. Una dintre cele mai mari greşeli pe care le putem face este să comparăm relaţiile noi cu cele vechi. Astfel, omitem faptul că fiecare relaţie este unică în felul ei şi trebuie să o tratăm ca atare. “Gândiţi-vă la momentele în care aţi judecat pe nedrept pe cineva doar pentru că vă amintea de altcineva din trecut care s-a purtat urât cu voi. Renunţaţi la teama de a vă apropia cu inima deschisă de cineva doar pentru că, în trecut, aţi fost rănit. Ghiciţi ce! Cel mai probabil, şi persoana de lângă voi a fost rănită la un moment dat. Amândoi purtați cu voi pete din trecut. Astfel de judecăți duc la reacții defensive, la îndepărtare nefondată, la suferinţă”, susţine psihologul.

4. Nu mai inventaţi probleme care, în fapt, nu există. Cea mai eficientă metodă de auto-sabotare o reprezintă inventarea problemelor în mintea noastră şi convingerea că sunt reale. De cele mai multe ori, facem acest lucru deoarece vrem să ieşim din monotonie şi construim “un măr al discordiei” care ne face viaţa mai… palpitantă. Într-un final, ajungem să observăm că întreaga noastră construcţie mentală a proiectat un scenariu real pe care îl detestăm şi care ne face rău.

Taguri articol


12