Și la Constanța! Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria NATO

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
DSU şi IGSU participă la Vigorous Warrior

Și la Constanța! Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria NATO

Eveniment 09 Aprilie 2019 / 16:45 1879 accesări

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor participa, în perioada 8 - 12 aprilie, la Vigorous Warrior 19, cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria Alianţei Nord-Atlantice.

În cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona în municipiul Constanţa, în zilele de 11 şi 12 aprilie, pentru acordarea de asistenţă medicală de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor participa, în perioada 8 - 12 aprilie, la Vigorous Warrior 19, cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria Alianţei Nord-Atlantice.

În cadrul scenariilor dezvoltate, echipajele IGSU vor acţiona în municipiul Constanţa, în zilele de 11 şi 12 aprilie, pentru acordarea de asistenţă medicală de urgenţă victimelor, fiind alocate ambulanţe SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat marţi că exerciţiul militar-medical Vigorous Warrior 19 - VW19 va fi unul de referinţă, extrem de important din punct de vedere al rezultatelor şi concluziilor, atât pentru NATO, cât şi pentru partea civilă implicată. "Va fi un exerciţiu de referinţă, va fi un exerciţiu extrem de important ca şi rezultate, ca şi concluzii. Şi pentru NATO, şi pentru noi, ca parte civilă. (...) Verificările se fac corect, scenariul exerciţiului permite aceste verificări. Interacţiunea între personalul civil, medicii civili - cum sunt cei de la SMURD, de la Ambulanţă, asistenţii, paramedicii de la pompieri - cu partea militară poate fi verificată şi, mai mult, poate fi exersată. Eu consider că astfel de exerciţiu este foarte bine-venit şi până acum am văzut doar reacţii pozitive, inclusiv la nivelul reţelelor de socializare, postate de NATO, de colegi din alte ţări", a arătat el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului. Arafat a mai precizat că entităţile civile vor fi implicate mai pregnant în această acţiune în noaptea de 11 spre 12 aprilie, când va avea loc un exerciţiu la staţia de metrou Piaţa Romană, unde va fi prezentă şi o echipă de căutare-salvare din Ungaria.

Simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO

"Exerciţiul este al Ministerului Apărării, este un exerciţiu militar-medical, dar cu implicare civilă. Deci este exact, hai să zicem, reversul a ceea ce s-a întâmplat în cursul anului trecut, în octombrie, unde era un exerciţiu civil pe dezastre şi unde militarii au sprijinit. (...) Ca parte civilă, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este implicat prin mai multe resurse, inclusiv prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin serviciile de ambulanţă, SMURD, Inspectoratul General de Aviaţie - deci este şi un elicopter SMURD care participă la exerciţiu - şi inclusiv prin mai multe ONG-uri cu care avem protocol de colaborare", a explicat Raed Arafat. "Co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale din România, exerciţiul cuprinde simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, diverse componente aeriene, terestre şi navale, precum şi participarea a 10 organizaţii civile", informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Potrivit sursei citate, vor fi implicaţi peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari, iar exerciţiul se va desfăşura în trei locaţii: Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu şi Constanţa. În Bucureşti, perioada 9 - 12 aprilie, vor fi simulate evenimente în mai multe locaţii. În baza unor scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, forţe specializate din cadrul IGSU şi servicii de urgenţă din Ungaria (Hunor) vor desfăşura acţiuni comune de intervenţie pentru căutarea-salvarea victimelor, precum şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă. "În noaptea dinspre 11 spre 12 aprilie, va fi organizat şi un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă. Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate, vor fi alocate două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă", se arată în comunicat.

La această secvenţă ce are ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale, cât şi multinaţionale, bazată pe un scenariu pe o intervenţie tip art.V/III NATO, va participa Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davilla" din Bucureşti, cu 70 medici militari şi personal auxiliar, 10 ambulanţe, un autocamion cu un grup generator.

La Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, în perioada 8 - 11 aprilie, pompierii vor sprijini măsurile de protecţie civilă a populaţiei prin evacuarea şi cazarea temporară în tabere mobile, destinate persoanelor evacuate. Acest tip de tabără mobilă are în compunere o bucătărie rulantă auto, corturile destinate cazării şi hrănirii, cu echipamentele necesare (paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare).12
Pagina a fost generata in 0.1404 secunde