Sinagoga Așkenază, monument istoric rătăcit în birocrație și dispute

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sinagoga Așkenază, monument istoric rătăcit în birocrație și dispute

Social 04 Iunie 2019 / 18:11 2037 accesări

Construită în anul 1911, în stil maur, Sinagoga Așkenază din Constanța a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial pentru că trupele germane au considerat-o utilă ca depozit. A văzut apoi zile mai bune, după cea mai mare conflagrație mondială pe care a trăit-o omenirea, fiind renovată și redată comunității evreiești locale, proprietarul de drept. După 1989, Sinagoga a fost încercată de ceva ce a distrus-o mult mai rău decât războiul - nepăsarea și abandonul. În anii din urmă a apărut însă o rază de speranță. Urmează să fie renovată de Compania Națională de Investiții, în proprietatea căreia a trecut temporar pentru acest scop. După birocrația care a contribuit la continua ei degradare și după „umilința“ licitațiilor contestate și paracontestate, Sinagoga a devenit recent subiect de dispută în societatea civilă... Asta mai lipsea!

La sfârșitul lui martie 2019, Asociația Verde Urban a transmis către Ministerul Culturii și Identității Naționale o cerere de clasare în regim de urgență pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța. „Ulterior, au fost vehiculate în presă informații potrivit cărora asociația noastră nu ar avea capacitatea legală de a face un astfel de demers și că procedura ar fi fost deja întreprinsă de către reprezentanții comunității evreiești locale. În ce privește primul aspect, menționăm că Asociația Verde Urban este îndreptățită să intervină în conformitate cu prevederile legii nr. 422 din 2001, modificată prin Legea nr. 259 din 2006, la art 21: (2) - serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor pot declanşa procedura de clasare de urgenţă, din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate. În ceea ce privește cel de-al doilea aspect, am primit scrisoarea Ministerului prin care se precizează ca nu au existat solicitări de clasare a Sinagogii din parte comunității, deși în cadrul avizului Direcției Județene pentru Cultură nr. 1796/14.12.2015 privind <executarea lucrărilor de primă urgență - reabilitarea generală - templu israelit Constanța>, documentație depusă de comunitate, s-a menționat de către autoritatea locală necesitatea clasării clădirii ca monument istoric de arhitectură. Totodată, în adresă se precizează că există deschidere din partea instituției pentru clasarea clădirii ca monument istoric, motiv pentru care vom cere audiență în vederea obținerii tuturor informațiilor privitoare la componența dosarului de clasare. Faptul că documentația menționată se află în procedura atribuirii lucrărilor de execuție la Ministerul Dezvoltării, cu întârziere ce nu mai miră pe nimeni, cauzată de probleme în aplicarea legii achizițiilor publice, nu ne împiedică din a ne continua demersul de a conferi acestui imobil patrimonial, cu valoare de necontestat, statutul de monument istoric“, se arată într-un comunicat al Asociației Verde Urban, transmis cotidianului Telegraf.

Demersurile de clasare pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța nu mai pot fi făcute decât după încheierea renovării acesteia

De cealaltă parte, președintele Comunității Evreiești din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, arată că încă de acum trei ani a încercat să claseze Sinagoga ca monument istoric, printr-o adresă oficială înregistrată la Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Constanța (nr. 27 / 05.04.2016), pentru care s-a oferit și un răspuns. „După demersuri de ani de zile, un proiect arhitectural care a costat zeci de mii de euro și numeroase acorduri obținute, Sinagoga din Constanta a fost transferată în proprietatea provizorie a Companiei Naționale de Investiții - cum a fost și Cazinoul - în vederea atribuirii lucrărilor de reabilitare, prin licitație publică. Suma a fost deja alocată și poate fi consultată pe site-ul instituției, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării. Prin urmare, proprietarul de drept nu mai poate face acum demersuri, mai ales în starea precară a clădirii - ar însemna modificarea proiectului, dar mai ales a avizelor, care sunt ALTELE pentru un monument istoric! Din același motiv, nu poate face nimeni aceste demersuri!“. Potrivit răspunsului primit de Comunitatea Evreiască în aprilie 2016 de la DJC Constanța, „de la data declanșării procedurii de clasare (avizul comisiei zonale a monumentelor istorice), timp de un an calendaristic, imobilului i se aplică regimul monumentelor istorice (orice intervenție trebuie avizată de DJC Constanța, pe baza unei documentații întocmite de specialiști ai Ministerului Culturii)“. „Această frază ne-a oprit. Așteptăm începerea lucrărilor“, mai spune Sorin Lucian Ionescu. Cu alte cuvinte, demersurile de clasare pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Așkenaze din Constanța nu mai pot fi făcute decât după încheierea renovării acesteia.



12