Sindicatele din Educație amenință cu greva generală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Probleme sistemului pe tapet. Pentru a câta oară?!

Sindicatele din Educație amenință cu greva generală

Educație 04 Februarie 2018 / 14:19 943 accesări

În cadrul unei întâlniri cu toți liderii de sindicate din țară, președintele FSLI a anunțat că se fac pregătiri pentru declanșarea unei greve generale. Problemele ridicate de oamenii din sistem sunt unele vechi, nerezolvate până acum: inexistența pazei în școli, neplata salariilor, profesori cu probleme de ordin psihiccare predau fără nicio restricție.

Federația Sindicatelor Libere din învățământ (FSLI) a anunțat că dă un ultimatum Guvernului în ceea ce privește găsirea soluțiilor pentru problemele din sistem, iar în caz contrar va avea loc o grevă generală. Drintre acestea, reprezentanții federației au punctat mai ales rezolvarea problemei cu paza în școli. Mai mult, ei susțin că există profesori care nu și-au primit salariile, dar și că modificările Codului Fiscal afectează grav angajații din învățământ.

„Colegiul Național al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a hotărât să dea ultimatum Guvernului României. Vom înainta acestui Guvern o listă cu toate problemele din sistem. Concret, sunt școli în momentul de față unde nu se primesc salarii“, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Liderul FSLI a vorbit și despre faptul că foarte multe școli nu au pază, din lipsă de fonduri, iar elevii nu sunt în siguranță: „Școlile nu au paznici. La fiecare instituție din administrație sunt paznici, dar la școli nu“, a punctat Hăncescu.

O altă problemă gravă abordată este cea a profesorilor cu boli psihice care predau. „Avem situații cu profesori diagnosticați cu schizofrenie, o boală farte gravă, dar care au venit cu hârtii cum că pot predă cât sunt sub tratament. Și știm cu toții cât de complicată este această boală și cum se poate transforma cel care suferă de schizofrenie“, a adăugat acesta.

În cadrul întâlnirii liderilor de sindicat din Educație nu au lipsit discuțiile legate de modificările Codului Fisal de la sfârșitul anului trecut: „O situație absolut revoltătoare este legată de prevederile Codului Fiscal. Avem mii de oameni care lucrează fie pe zero lei, fie trebuie să vină cu bani de acasă. Pentru că, așa cum prevede Codul Fiscal, trebuie plătite dările către stat, raportându-se la salariul minim pe economie. Adică, din 1.900 de lei, taxele sunt de peste 600 de lei, dar avem îngrijitoare cu salarii mult mai mici, iar ele trebuie să vină cu bani de acasă“, a explicat el.

Reprezentanții FSLI au avertizat că, în cazul în care Executivul nu găsește în termen util soluții pentru problemele semnalate, va avea loc o grevă generală.12
Pagina a fost generata in 0.2347 secunde