​Sinodul BOR ia în calcul canonizarea lui Arsenie Boca

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După propunerea Mitropoliei Ardealului ​Sinodul BOR ia în calcul canonizarea lui Arsenie Boca
Religie 29 Octombrie 2019 / 11:51 963 accesări 1 comentariu

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca şi a aprobat, luni, transmiterea propunerii unei comisii pentru canonizarea sfinţilor.

Potrivit unui comunicat transmis luni de BOR, s-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca şi de documentaţia înaintată în acest sens.

Astfel, a fost aprobată transmiterea propunerii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români.

„Această comisie va invita specialişti din diferite domenii de competenţă să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească şi de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate şi referate ale cercetătorilor istorici permanenţi desemnaţi de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989. Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor şi credincioşilor – indiferent dacă susţin canonizarea sau se opun acesteia – să aştepte cu rugăciune şi răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât şi denigrarea lui”, se arată în comunicatul BOR.

Potrivit sursei citate, canonizarea sfinţilor este un proces anevoios, care nu se face sub emoţii de moment.

La începutul lunii septembrie, Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis, la Deva, înaintarea propunerii de canonizare a Părintelui Arsenie Boca către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care să ia o decizie.

Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna îndeplinirea dorinţelor unui număr mare de credincioşi, care în ultimii 30 de ani au mers la Prislop, la mormântul acestuia, a spus, atunci, preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

„Canonizarea Părintelui Arsenie Boca ar însemna o rânduiala a Bisericii, care ajunge la bun sfârşit, pentru că aşa cum spuneam şi cu alte ocazii, canonizarea unui sfânt nu este o chestiune care se întâmplă dintr-odată. Este vorba despre o realitate îndelungată, despre un demers îndelungat şi cred eu că se împlinesc năzuinţele şi dorinţele credincioşilor, mulţimii mari de credincioşi care în decursul celor 30 de ani, aproape, de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie, au bătut drumul Prislopului", a spus preotul din cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Demersurile pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca au început în 2015.

Pentru convingerile sale, Arsenie Boca, născut în 1910, a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist.

Loading...
Din aceeaşi secţiune
Vezi mai multe ştiri

1 comentariu

Theo 14:07:48 / 29 Octombrie 2019
Da !

Pentru ,,convingerile sale'' legionare , adica fasciste - in sensul Procesului de la Nurnberg - pentru turnatoriile sale la Securitate contra colegilor de puscarie , pentru faptul ca si calugar fiind , s-a insotit cu o femeie ani in sir , care cu certitudine , ii ghicea in palme , zi de zi , si mai ales , noapte de noapte , poate sa ajunga si Mantuitor , ca tot avem catedrala in cauza si interesul abscons de a-l muta pe Arsenie Boca la Bucuresti , cu tot cu moaste si cu banii gramada adusi de fraierii pupatori ...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2019 secunde