Sistem mobil autonom pentru scanarea vehiculelor şi containerelor din Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sistem mobil autonom pentru scanarea vehiculelor şi containerelor din Portul Constanţa

Eveniment 28 Ianuarie 2022 / 17:27 590 accesări

Un sistem mobil autonom pentru scanarea vehiculelor şi containerelor din Portul Constanţa va fi dezvoltat în cadrul unui proiect al Poliţiei Române şi finanţat, în proporţie de 80%, de Comisia Europeană.

Poliţia precizează că, prin folosirea acestui sistem modern de scanare a vehiculelor şi containerelor, timpul mediu de verificare scade de la câteva ore la câteva minute.

"Poliţia Română a obţinut finanţarea unui proiect european care permite modernizarea instrumentelor de lucru utilizate în investigarea faptelor de evaziune fiscală, contrafacere de bunuri, contrabandă cu ţigări, migraţie ilegală şi a altor infracţiuni înrudite", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

În cadrul proiectului, a fost realizat un sistem mobil autonom, pentru Direcţia de Poliţie Transporturi a Poliţiei Române, care permite scanarea vehiculelor şi containerelor în Portul Constanţa şi în Portul Constanţa - Sud.

Sistemul este compus dintr-un scaner mobil escamotabil, instalat pe un autovehicul de transport, ce se poate amplasa în zonele de control şi care "radiografiază" vehicule şi containere atât în staţionare, cât şi în mers. Scanerul poate "privi" prin containerele din oţel şi poate fi controlat de la distanţă, în condiţii de radiaţie profesională zero pentru poliţistul operator.

Echipamentul este dotat cu un sistem informatic de imagistică şi o aplicaţie software, instalată pe centrul portabil de comandă ce realizează separarea spectrală a materialelor organice şi anorganice.

"Proiectul CARGOSCAN 2018 se derulează pe o perioadă de 18 luni. În urma semnării contractului de finanţare, bugetul alocat este de peste 1,5 milioane de euro, dintre care mai mult de 1,2 milioane de euro, 80%, reprezintă finanţare nerambursabilă de la Comisia Europeană, prin Programul OLAF Hercule III, iar aproape 310.000 de euro, 20 la sută, constituie co-finanţare susţinută de Inspectoratul General al Poliţiei Române", precizează IGPR.

În dotarea Poliţiei Române mai există un sistem de supraveghere video de înaltă rezoluţie pentru monitorizarea de la distanţă a procesului de scanare, precum şi un subsistem automatizat de protecţie a zonei de excludere.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1798 secunde