Sistemul penitenciar perpetuează infracționalitatea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, Norica Nicolai: Sistemul penitenciar perpetuează infracționalitatea
Politică, Justiție 04 Decembrie 2019 / 20:29 557 accesări 1 comentariu
Norica Nicolai: Gradul de recidivă în România este de 40-45%. Statisticile ne arată că actualul sistem penitenciar nu face decât să perpetueze infracţionalitatea.

Norica Nicolai: Gradul de recidivă în România este de 40-45%. Statisticile ne arată că actualul sistem penitenciar nu face decât să perpetueze infracţionalitatea.

Preşedintele Consiliului Naţional al ALDE, Norica Nicolai, susţine necesitatea adoptării unei politici penale care să reducă infracţionalitatea, motivând că sistemul penitenciar o perpetuează. Declaraţia Noricăi Nicolai survine adoptării, miercuri, în Parlament, a proiectului de abrogare a recursului compensatoriu.

ABROGAREA

"Bun, recursul compensatoriu a fost abrogat, acum ce facem. Nu cred că e om care să poată nega vreodată consecinţele negative ale recursului compensatoriu. E adevărat că România a avut de ales, pentru a rezolva problema sancţiunilor de la CEDO, între două variante: să despăgubească persoanele încarcerate sau să ofere zile în compensaţie. Doamna Raluca Prună (exact, doamna din guvernul Cioloş), în 2016, a ales a doua variantă. În Parlament s-a ajuns la actuala formă, pe care am abrogat-o (din punctul meu de vedere a fost o greşeală ca 6 zile la 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare să fie considerate ca executate). Acum, recursul compensatoriu a fost abrogat cu votul majorităţii parlamentarilor", a scris Norica Nicolai pe Facebook.

CEDO

Ea a trage atenţia că, după cum spun mai mulţi experţi în domeniu, România ar urma să fie sancţionată de către CEDO din cauza condiţiilor improprii din penitenciare. "În mod firesc, te întrebi dacă s-au găsit soluţii pentru toate aceste posibile efecte colaterale. Sunt lucruri la care aşteptăm un răspuns din partea Guvernului. Aşteptăm, în primul rând, o soluţie, pentru că problema CEDO e mai complicată. România a promis că rezolvă problema condiţiilor din penitenciare, iar ea nu a fost rezolvată. Este necesar să luăm în calcul pentru rezolvarea sancţiunilor, care se pare că ne pasc, adoptarea unei politici penale care să reducă infracţionalitatea, cu o accelerare a construirii de noi locuri în penitenciare, precum şi modernizarea celor care există deja", a adăugat Nicolai.

RECIDIVA

Potrivit fostului europarlamentar, "nu doar condiţiile din închisori sunt problematice". "În realitate, problema cea mai gravă este dată tot de statistici, iar ea se referă la recidivă. Gradul de recidivă în România era şi înainte de recursul compensatoriu la un nivel extrem de ridicat: 40-45%, aşa cum arătau reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în 2017. La ora actuală, nu există nicio garanţie că un om care a comis o infracţiune nu o va mai face încă o dată. Ce ne arată statisticile este că sistemul penitenciar nu face decât să perpetueze infracţionalitatea. Din punctul meu de vedere, acolo este cu adevărat problema sistemului. Trebuie luate măsuri ca ispăşirea pedepsei să corijeze, să îl îndrepte pe cel care a greşit în faţa societăţii. Altfel, putem vorbi noi mult şi bine că avem nevoie de o lege bună, dacă problema recidivei ne facem că nu o vedem", a mai scris Nicolai.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1219 secunde