Sistemul RCA, blocat. Mii de șoferi sunt prejudiciați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sistemul RCA, blocat. Mii de șoferi sunt prejudiciați

Economie 20 Septembrie 2016 / 17:09 681 accesări

Sistemul de înregistrare a polițelor RCA nu funcționează de luni noapte, șoferii care își fac în această perioadă asigurările auto obligatorii auto nu pot fi înregistrați în bazele de date și nici nu pot beneficia de reducerile legale.

În aceste condiții, autoritățile de control nu pot verifica dacă șoferii au sau nu asigurări, însă rămân de bază chitanța și polița cu timbru sec din registrul unic al asigurătorilor.

Sistemul a creat probleme tehnice încă de luni, iar softul nu a operat bonusurile legale, spre nemulțumirea șoferilor.

Motivul blocării sistemului de înregistrare a poliților RCA ar fi, potrivit brokerilor, de natură tehnică, însă alți asigurători anunță că softul sistemului nu este updatat și din acest motiv mii de șoferi din întreaga țară au fost prejudiciați. Mai mult, Legea RCA nu a fost aprobată, iar ordonanța de urgență care îngheța tariful RCA pentru șase luni nu a fost publicată în varianta certută și asumată de transportatori și ASF, după mitingul de joi, 15 septembrie.

Sistemul este oprit din CEDAM (n.r. baza de date cu asigurările auto obligatorii încheiate la nivel național) însă nimeni nu dă explicații. Doar două societăți de pe piață (n.r în total sunt nouă asemenea societăți) dau bonusul/ mouse, însă nici ASF nu a reușit, până acum, să explice situația. La nivel de autoritate se știa doar că sistemul nu merge.

Transportatorii acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară de ”știrbirea proiectului inițial de lege. (...) Textul care prevedea introducerea tarifului de referință ca principiu de bază în construcția primei RCA a dispărut, deși acesta fusese covenit după negocierile cu transportatorii. Practic, a fost luat de bază pentru lege textul ordonanței care prevedea ca tariful să funcționeze pentru o perioadă de șase luni”, se arată într-un comunicat formulat de patronatele din transporturi FORT, UNTRR, APTE 2002 și APULUM.12
Pagina a fost generata in 0.1997 secunde