Somon modificat genetic pentru americani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Somon modificat genetic pentru americani

Lifestyle 20 Noiembrie 2015 / 15:36 1199 accesări

Somonul companiei AquaBounty a devenit primul animal modificat genetic autorizat pentru consum uman în SUA, deși rămâne de văzut dacă acest pește atât de controversat va ajunge în galantarele supermarketurilor și în farfuriile americanilor. Peștele, supranumit de detractorii săi Frankenfish, în analogie cu Frankenstein, a primit, joi, undă verde de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), care a considerat acest somon nutritiv și sigur pentru consumul uman. Noul somon, care a primit numele AquAdvantage Salmon, de la compania AquaBounty Technologies, a fost modificat genetic pentru a crește de două ori mai repede decât confratele său sălbatic și a atinge dimensiunea minimă necesară pentru a fi vândut pe piață. Concret, somonul modificat genetic ajunge la maturitate după 16-18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuți în mod natural, grație hormonului de creștere importat de la o specie de somon care trăiește în Oceanul Pacific, numit chinook, și unei gene a peștelui anghilă. Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabilă cu reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty, cu sediul în Massachusetts, ca peștele să fie crescut în două instalații terestre din Panama și Canada, în locul țarcurilor oceanice, pentru a împiedica fuga acestor exemplare în natură. FDA a asigurat, în documentul său de autorizare pentru consumul uman, că nu există diferențe între somonul de Aquabounty și specia naturală, de aceea produsul nu trebuie să poarte eticheta specială de „modificat genetic“, cum cer detractorii săi.

În centrul acestei controverse se situează industria pescuitului din Alaska, precum și grupuri de consumatori și de apărători ai mediului, care consideră că decizia FDA va deschide ușa vânzării și altor animale modificate genetic, precum porci, vaci sau pui. ”Nu există loc în farfuriile noastre pentru pești modificați genetic”, a avertizat Pete Knutson, proprietar al companiei Loki Fish Company, care consideră că vânzarea peștilor transgenici pune în pericol activitatea pescarilor din Alaska și din regiunea Puget Sound (statul Washington), dedicată somonului. Organizații critice față de acest proces, precum cea ecologică Friends of Earth, asigură că au câștigat lupta în ultimii ani ca acest somon să nu fie vândut unui lanț de 60 de supermarketuri cu 9.000 de centre în SUA, precum Whole Foods, Trader Joe's și Target. Data la care somonul companiei Aquabounty va ajunge în farfurii este înconjurată de incertitudine, din cauza opoziției supermarketurilor, deși în 2010 compania a informat că, dacă va fi aprobat, produsul ar putea fi pus în vânzare peste doi ani. ”Somonul AquAdvantage reprezintă un moment de cumpănă pentru că va aduce consumatorilor alimente sănătoase și nutritive, fără să prejudicieze oceanul și alte habitate marine”, a declarat Ronald L. Stotish, președintele AquaBounty.

În fața numeroaselor critici, compania a subliniat că somonul modificat genetic reduce costurile de producție și impactul medio-ambiental legate de creșterea acestui pește foarte popular, care are aceleași gust, culoare, textură și miros ca exemplare crescute în mod tradițional. Legalizarea somonului transgenic presupune un precedent pentru alte guverne care ar putea imita decizia SUA, unde 37% din populația adultă consideră că alimentele modificate genetic sunt sigure, față de o majoritate de 57% care le dezaprobă, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie 2015 de centrul Pew Research.

Citește și:

Secretele longevităţii. Nu e deloc imposibil!

Dezlegare la pește cu maestrul bucătar Daniel Dragoman

Zece alimente pentru un păr sănătos şi strălucitor

Românii consumă de cinci ori mai puțin pește decât media UE

Dieta nordică, recomandată de medicii cardiologi

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1883 secunde