Sony a fost atacată de Coreea de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sony a fost atacată de Coreea de Nord

Monden 19 Decembrie 2014 / 00:00 553 accesări

Anchetatorii americani au stabilit că atacul informatic asupra Sony Pictures a fost realizat de Coreea de Nord, potrivit unei surse oficiale de la Washington, studioul de film fiind forţat să anuleze lansarea peliculei ”The Interview”, decizie aspru criticată de Hollywood. O grupare de piraţi informatici care s-a arătat jignită de filmul ”The Interview”, o comedie care prezintă un complot al CIA de asasinare a dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un, a atacat, în noiembrie, reţeaua informatică a companiei Sony Pictures, publicând ilegal pe internet documente care au ţinut prima pagină a presei internaţionale şi filme produse de Sony care au fost descărcate ilegal de pe internet, în urma accesului la serverele companiei. Administraţia de la Washington ar putea anunţa curând că în spatele atacului informatic se află Guvernul Coreei de Nord, potrivit sursei din cadrul administraţiei SUA. Coreea de Nord a negat că ar fi în spatele atacului, dar experţii în securitate de la Washington au declarat că este un secret cunoscut că administraţia de la Phenian este responsabilă.

Comedia ”The Interview”, a cărei producţie a costat 44 de milioane de dolari, trebuia să fie lansată în cinematografe pe 25 decembrie. Sony a anulat toate planurile de lansare a filmului, a declarat, miercuri, o purtătoare de cuvânt a companiei, după ce a fost întrebată dacă filmul va fi lansat mai târziu în cinematografe sau pe platformele de conţinut la cerere. Decizia anulării a fost motivată de Sony Pictures prin decizia mai multor lanţuri de cinematografe de a anula proiecţia peliculei. Grupul de piraţi informatici care a atacat reţeaua Sony a ameninţat cu atacuri asupra sălilor de cinema care plănuiau să difuzeze filmul. Compania Sony a fost imediat criticată pentru decizia de a retrage filmul. ”Odată cu cedarea Sony, America a pierdut primul său război cibernetic. Acesta este un precedent foarte, foarte periculos”, a scris, pe Twitter, Newt Gingrich, fostul preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor din SUA. Totuşi, acţiunile Sony au fost tranzacţionate, ieri, la o valoare cu până la 5% mai mare pe bursa de la Tokyo, investitorii considerând că anularea lansării filmului va ajuta la terminarea crizei.

PIERDERI ESTIMATE Damien Thong, analist al pieţei de capital în cadrul companiei Macquarie Group, a estimat săptămâna trecută, înainte de retragerea filmului, că pierderile provocate de atacul informatic, inclusiv din publicarea online a unor filme precum ”Furia: Eroi anonimi” şi ”Annie”, ar fi de 84,41 milioane de dolari. În cel mai rău caz, potrivit lui Thong, pagubele ar putea ajunge la 210 milioane de dolari. Industria filmului şi-a arătat susţinerea pentru pelicula ”The Interview” în diferite moduri. Cineaştii şi actorii de la Hollywood, mulţi dintre ei prieteni cu vedetele din film, Seth Rogen şi James Franco, au criticat decizia luată de cinematografe şi de compania Sony. Lanţul de cinematografe texan Alamo Drafthouse a anunţat că cinematograful său Dallas-Fort Worth va difuza comedia cu păpuşi ”Team America: World Police”, în care o trupă paramilitară încearcă să pună la cale un complot penrtru asasinarea fostului dictator nord-coreean Kim Jong-Il. Actorii Ben Stiller, Steve Carell, Rob Lowe, vedeta TV Jimmy Kimmel şi cineastul Judd Apatow şi-au exprimat nemulţumirea privind retragerea filmului.

Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă (NSC) a anunţat că SUA anchetează atacul asupra Sony şi că va furniza informaţii despre cine stă în spatele acestei acţiuni la timpul potrivit. FBI a avertizat, marţi, cinematografele şi alte companii asociate cu ”The Interview” că ar putea deveni ţinte ale unor atacuri informatice. Totuşi, mai mulţi oficiali din domeniul securităţii naţionale din SUA au declarat că nu există dovezi credibile privind ameninţări fizice la adresa spectatorilor de cinema.

Taguri articol


12