Sorin Strutinsky: Revizuirea sentințelor va fi greu de abordat fără declasificarea datelor SRI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sorin Strutinsky: Revizuirea sentințelor va fi greu de abordat fără declasificarea datelor SRI
Justiție 04 August 2018 / 09:25 448 accesări 0 comentarii

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a declarat, pentru MEDIAFAX, că o eventuală ordonanță de urgență pentru revizuirea sentințelor date pe protocoale sau interceptări ilegale, pe care o va propune ministrul Justiției, trebuie să fie clară și să prezinte și o soluție privind declasificarea datelor SRI.

„Nu-mi dau seama cum va suna această Ordonanță de Urgență a Guvernului, pentru că anchetele împotriva oamenilor politici, de afaceri, sau pur și simplu împotriva celor care deranjau pe alții, aveau următorul parcurs: ei te urmăreau pe tine, binomul, ani de zile, pentru a obține informații despre tine, comportamentul tău, afaceri, discuții. Făceau o schemă de lucru - echipe comune: DNA, SRI, procurori, servicii în baza protocolului. Acum neagă că au lucrau în baza protocolului. Identificau părți vulnerabile, adică eventualele operațiuni financiare, identificau potențiali denunțători care erau contactați după ce se constată că aceștia chiar aveau probleme sau erau unii mai slabi de înger și cedau la simpla chemare a organului. Până aici totul se făcea în baza mandatelor de siguranță națională, a protocolului, sub pretextul oferit de hotărârile CSAT din 2005 și 2009”, a declarat omul de afaceri Sorin Strutinsky, pentru MEDIAFAX.

Sursa citată a mai precizat că judecătorul care a analiza o revizuire solicitată în baza acestei OUG ar întâmpina dificultăți, deoarece Serviciul Român de Informații refuză declasificarea interceptărilor.

„Domnul ministru trebuie să știe că în dosarele de instanță, rareori s-au păstrat legăturile precedente la care am făcut vorbire anterior. Or, ce putere va avea judecătorul care va analiza revizuirea unui dosar să ceară SRI declasificarea referatelor lor, ale parchetelor, încheierile de instanță, probele, schemele de lucru ale echipelor mixte. Mie, cel puțin, mi-au spus că sunt secrete de stat. Termenul natural de desecretizare este 50 de ani. Nu vor, ca să nu pot să mă apăr. SRI le-a secretizat pentru că aveau legătură cu potențialele infracțiuni pe drept comun. (...) Judecătorii care vor analiza - apropo de ordonanța domnului Tudorel Toader - cum vor ajunge la acele informații care permit cunoașterea în profunzime a dosarelor respective?”, a mai spus omul de afaceri.

Sorin Strutinsky a mai precizat că, în cazul în care OUG va intra în vigoare, putem să ne așteptăm la mii de solicitări de revizuire a sentințelor.

„Dar valul va exista din partea oricui are sentimentul că este nedreptățit. Însă, mai departe, finalitatea care va fi? 10.000 sau 15.000-20.000 de noi procese? Știți că în instanță, pe lângă cele 30-40 de volume de la fiecare dosar - sau pot fi mai puține -, procurorii inundă instanțele cu dublu, cu maculatură, iar judecătorii nu au cum să le analizeze pe toate și nu citesc pentru că nu au timp. (...) Se vorbește despre abuzurile procurorilor și ale serviciilor de informații, dar pentru ei lucrează și alți agenți publici plătiți gras din bugetul României- polițiști judiciari, grefieri, care știu despre toate abuzurile și tac, pentru că fac parte din sistem. (...) Trebuie analizată înainte, pentru că nu poți să emiți o ordonanță care nu poate fi pusă în practică. Ea trebuie să fie clară, fără echivoc, care să poată fi pusă în practică de către judecători”, mai spune Sorin Strutinsky.

Acesta a mai subliniat că este dificil de demonstrat implicarea serviciilor în dosarele penale.

„În mod cert, în nenumărate dosare, inclusiv în ale mele, serviciile au fost de la cap la coadă. Dar cum demonstrezi? Aceasta este problema. Într-adevăr, a existat la un moment dat acel comunicat în final în care DNA mulțumește serviciilor de informații. Acolo avea dublu sens: să inducă acuzatului faptul că nu mai are nicio șansă și să inducă instanței că s-a lucrat cu serviciile, totul e beton”, mai spune Strutinsky.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2077 secunde