Sorina Pintea: Condițiile medicale pentru obținerea permisului auto NU se modifică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sorina Pintea: Condițiile medicale pentru obținerea permisului auto NU se modifică

Sănătate 26 Februarie 2019 / 13:04 780 accesări

Sorina Pintea a declarat că nu se impune modificarea Ordinulul 1162/2010 al Ministerului Sănătății privind obținerea permisului auto de către persoanele cu deficiențe de auz. Ea a precizat că trebuie informate Direcţiile de Sănătate Publică asupra întocmirii fișelor pentru respectivele persoane, scrie Mediafax.

„În ceea ce priveşte parametrii funcţionali de respectat pentru soferii amatori, din punctul meu de vedere, nu se impune acum o precizare, o modificare la ordin, ci o precizare către Direcţiile de Sănătate Publică cu condiţia să ajungă şi la spitalele din subordine care au posibilitatea să facă aceste fişe. Aceste precizări o să le transmitem comisiei - atât comisiei de abuzuri, cât şi comisiei pentru drepturile omului să cădem de acord , aş trimite inclusiv asociaţiilor pentru că noi am avut o corespondenţă”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul audierii de marți a Comisia pentru abuzuri a Camerei Deputaților.

Pintea a mai spus că trebuie să existe o discuție cu medicii, cu președintele Comisiei de specialitate, dar și cu MAI, pentru că, până la urmă, Ministerul Sănătății este cel care își asumă prin semnătură.

Deputat PNL Adriana Săftoiu a adus, la audieri, în atenția ministrului Sănătății, exemple de județe unde persoanelor cu deficiențe de auz le-a fost refuzat dreptul de a obține permis auto.

„Solicitarea de întâlnire vine în urma multor sesizări pe care le-am primis de la peroane cu drept de a avea permis de conducere și aceste sezizări pe care l-am primis de la persoane surde sau hipoacuzice, vedeți, dacă vă uitați, sunt de la categoria B. Deci dacă în România permisul de conducere, categoria B nu are nicio restricție și este automat eliberat, vă vom dovedi aceste petiții pe care ni le-au trimis că li s-a refuzat cel puțin la nivel unor județe, cel mai grav fiind în județul Argeș, unde li s-a refuzat eliberarea acestor permise de conducere în condițiile în care persoanele respective aveau permise de conducere de 10-20 de ani. Pe de altă parte, din anul 2010, există Convenția ONU, care spune foarte clar: toate statele trebuie să ia măsuri ca persoanele cu disabilități să aibă o viată autonomă independentă. În 2011, România ratifică această Convenție. Deci, practic, noi în 2019 ar trebuie să luăm toate măsurile ca aceste persoane să aibă ceea ce spune această conveție - o viață independentă”, a declarat Săftoiu.



12