„Specie“ pe cale de dispariție?! Ce se va întâmpla cu cadourile profesorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Alertă online și telefonică! „Specie“ pe cale de dispariție?! Ce se va întâmpla cu cadourile profesorilor
Educație 13 Septembrie 2018 / 16:31 2323 accesări 9 comentarii

A început școala, iar problema cadourilor pentru cadrele didactice a intrat, pentru a câta oară (?!) în atenția părinților, profesorilor, copiilor, dar și a unui ONG cu inițiativă. Se propune înființarea unui sistem de semnalare a orice tentativă de a da cadouri sau „atenții“ cadrelor didactice de la clasă. Inspectoratele școlare și Ministerul Educației se declară de acord cu inițiativa și zic că o vor susține. Dar așa s-a întâmplat și cu fondul clasei sau al școlii, declarate ilegale, dar ele continuă să existe... la gri.

Se dorește schimbarea unei mentalități în sistemul de învățământ! Un ONG cu inițiativă civică vrea să introducă un sistem de alertă pentru cazurile în care profesorii primesc... cadouri. Ideea a fost lansată o dată cu începerea anului școlar și a câștigat deja adepți, dar s-au ridicat și voci împotrivă. Că, vezi Doamne, unii își arată în felul acesta recunoștința și aprecierea!

Așadar, ce vor ong-iștii? Ei îi îndeamnă atât pe elevi, dar și pe părinți și cadrele didactice să reclame situațiile în care li se cer bani. Aceasta înseamnă un sistem online și telefonic prin care să se facă sesizări pertinente referitoare la acest aspect. De la începutul anului școlar se va activă o linie telefonică la care atât elevii, părinții, dar și profesorii sunt îndemnați să reclame situațiile în care li se cer bani pentru profesori. „Nu vorbim despre florile oferite din respect şi recunoştinţă, ci despre cadouri. Codul Etic ar trebui urgent completat în acest sens“, a declarat președintele Asociației „Inițiativă pentru competitivitate“, Andreea Paul. Aceasta a mai adăugat că astfel de practici, bine înşurubate în mentalul colectiv, nu sunt sănătoase pentru educaţia copiilor şi nu le serveşte construirii sistemului propriu de valori.

Este știut însă faptul că toți banii se strâng la inițiativa părinților, iar situațiile în care se „impune“ colecta pentru „doamna“ sunt destule: ziua de naștere, de onomastică, 1 martie, 8 martie, Crăciun, Paște, sfârșitul unui an școlar etc.

Cum funcționează sistemul

Toți cei care au cel puțin un copil în sistemul de învățământ de stat, care este gratuit (!!!), apropos, știu cum funcționează lucrurile acestea. De obicei, unul dintre părinți vine cu propunerea - și de sumă, și de cadou, ceilalți spun „Da“, în ideea că așa se face, din comoditate, fie de teamă că profesorul sau învățătoarea îl vor trata diferit pe copilul al cărui părinte nu a cotizat la cadou.

Potrivit Asociației „Inițiativă pentru competitivitate“, o analiză pe școlile din București a arătat că, doar anul trecut, cuantumul cadourilor cu ocazia fiecărei sărbători a fost de 200 de lei pentru fiecare copil. Un calcul simplu arată că, într-o clasă cu 30 de elevi, se strâng 6.000 de lei cu fiecare ocazie pentru un dascăl. La Constanța, sumele nu ajung să fie așa de mari (sau poate că da, în unele școli), dar un minim de 50 de lei de copil tot se strânge. Și atunci, în clasele cu cel puțin 30 de copii, se strâng câte 1.500 de lei, de aproximativ 5 - 6 ori într-un an școlar. La toate acestea, se adaugă și nevoile stringente ale clasei, gen consumabile, care înseamnă și ele sume rotunjoare (că doar nu stau părinții să strângă câte un leu - doi) și uite așa, ajunge școala de stat să se apropie de școala particulară, dar doar la costuri și nu neapărat ca performanțe școlare.

Există însă și exemple de bune practici în acest sens - școli în care fondul școlii și al clasei chiar nu se colectează, nici legal, nici pe la colțuri, iar cadourile sunt strict interzise, iar regula se respectă cu sfințenie. Asociația „Inițiativă pentru competitivitate“ dă exemplul Şcolii „Maica Domnulu“ din Bucureşti care poate fi considerată un exemplu pozitiv. Și este posibil să fie în fiecare localitate măcar câte o excepție, dar ce facem cu restul?!

Susținere de fațadă?!

La auzul inițiativei ONG-ului, Ministerul Educației s-a declarat, imediat, adept înflăcărat. Poate puțin cam prea repede... Problema este cunoscută și la nivelul inspectoratelor școlare, dar se aruncă vina în spinarea directorilor de şcoli, iar aceștia în cea a cadrelor didactice. Iar dincolo de practica darurilor în şcoală, se mai află o problemă gravă - cea a subfinanțării sistemului. Profesorii trebuie să apeleze la părinţi chiar şi pentru un top de hârtie. În aceste situaţii, aici se mai poate vorbi de bani pentru şcoală ca mită sau ca „atenţie“?!

Ministerului Educației a declarat că sprijină inițiativa ONG-ului, iar aceasta va demara de la începutul anului școlar 2018-2019, în București, când va fi comunicat și numărul de telefon la care se pot face reclamațiile.

Rămâne însă de văzut cât succes va avea în condițiile în care este vorba de schimbarea unui adevărat sistem, ba chiar a unei mentalități de generații întregi care funcționează pe principiul „Nu pot să nu dau că mă fac de rușine!“ sau „dau pentru că altfel are copilul de suferit“. Chiar așa să fie?!

Taguri articol
Loading...

9 comentarii

aurica 19:03:43 / 13 Septembrie 2018
profesori

lasa,in curând veti ramane fara profesori si sa va vad ce mai faceti

Erimia 22:05:00 / 13 Septembrie 2018
Aurica

Dute fato la munca sa vezi cum se castiga banul ,Daca nu le covine leafa sasi schimbe jobul ,nui tine nimeni cu forta

"Solutii" 23:49:26 / 13 Septembrie 2018
Invatamint

Mai grav ar fi sa ramanem fara oameni in sens metaforic, si cam asta vad ca se intimpla prin toate domeniile. Cadoul, atentia sporita, cotizatia pt. a intra in gratiile cuiva si a avea facilitat un parcurs preferential sint factori de baza pt. moralitate.(in sens negativ pt. cei care obisnuiesc). Urmatorul aspect al fi gradul de raspindire al obiceiului, iar in invatamint se pare ca ar fi ceva generalizat. Nu doar cineva sau doar unii, ci mai toti cu voie sau prin constringere trebuie sa participe. Aici e o hiba de baza pt. invatamintul de azi. Si invatamintul actual ca si alte domenii sanatatea, agricultura, industria sau mai simplu cam toate ce apartine direct de bugetul de stat sint subfinantate. Poate doar armata ar avea ceva fonduri mai generoase. Dar nu numai in sectorul public si in cel privat avem cam la fel. 5 milioane de migranti adica undeva la 25% in populatia Romaniei, pai deja nu prea mai e glumit. Directia actuala nu ofera practic perspective adecvate si pt. noi, iar continuarea pe acelasi trend este expresia neputintei si incompetentei guvernantilor cu consecinte din cele mai grave pt. toti.

Ion 08:33:38 / 14 Septembrie 2018
.....

Sotia mea, invatatoare, a cheltuit deja circa 600 lei din banii proprii pentru a amenaja sala de clasa (planse, diverse materiale didactice, cartuse pentru imprimanta etc.). Care este numarul de telefon? Vreau sa o reclam!!! Erimia, du-te, baiatule, la scoala sa inveti sa scrii corect gramatical!!!

Ghita 08:59:29 / 14 Septembrie 2018
ciobanul-matematicianul

Daca vrei dai bani pentru cadou,daca nu...dar cand esti tratat de professor intr-un fel care sa te determine sa mergi la meditatie ,la el sau sotie ,ce este?SANTAJ asta trebuie facut ,sa stopam marlania anumitor profesori ,care pe langa marea evaziune fiscal pe care o fac,,nenorocesc niste copii a caror parinti nu au resurse materiale pentru a platii taxa pe favoare,folosesc catedra doar ca mijloc de racolare a "CLIENTELEI", a materiei prime,copiii care au nevoie de pregatire suplimentara,adica noi toti daca se poate...Pentru invatatori tot respectul,sunt adevarati dascali,cinste lor...

valide 09:35:58 / 14 Septembrie 2018
turnatorii abjecte

Se incurajeaza turnatoria. Ne-ati innebunit cu ONG-urile astea, de parca ar fi usi de biserica. Toaca bani nemunciti invocind diverse cauze nobile. Drumul spre iad e pavat cu bune intentii. Sa iasa mai repede legea privind finantarea ONG si plata impozitelor. N-am vazut un ONG ca re sa-si propuna sa produca ceva, sau sa repare o strada. Numai obiective de astea, securistice sau militienesti. Lasati-o ca macane. Daca vreau sa dau un cadou unui medic sau unui profesor ma poate impidica vreun nefericit de la ONG, care crede ca salveaza lumea, asta care nu a lucrat un minut intr-o activitate care sa produca ceva.

Profesorul de serviciu 09:37:51 / 14 Septembrie 2018
...teme mici, pentru ...oameni mari!

....am vrut sa fac o radiografie a situatiai scolii noastre, inclusiv moralitatea profesorilor...dar si a parintilor, dar mai bine ma opresc. Parintii care chiar tin la copii lor, la viitorul lor, aveti grija ca sunt teme si subiecte mai importante de dezbatut, de rezolvat nu asta cu micile atentii la invatatoare sau profesoare....ca despre profesori nu am auzit mare lucru. Aveti grija mare. De cele mai multe ori trebuie sa faceti acasa un fel de ,,dupa scoala,, ca sa poate copii sa tina pasul cu cerintele programei. Nu va lasati pacaliti de note si cadourile pe care le dati. Stiti cum este viata: o sita mare care ne cerne si ne aseaza, uneori, acolo unde nu ne este locul...Unii, care de mici sunt obisnuiti numai cu cadouri si atentii la invatatoere, reusesc in viata numai cu bani, cu pile si relatii. Drumul in viata este o mai usor daca inveti serios si ai tinuta morala. daca stai prost la capitolul acesta incerci alte metode. PAna una, alta, aveti mare grija de copii. Nu cariera, vila sau masina sunt lucrurile de care trebuie sa va ingrijiti in fiecare clipa. Asta sa fie pe planul doi....sau uitati de ele.....

rugaminte 14:52:17 / 14 Septembrie 2018
desfiintare scoli

ONG-ul acesta sa verifice cum s au comasat clasele de gimnaziu de la scolile 5 si 6 Constanta , de ce nu au fost primiti elevii de la scoala 5 la scoala 6 si ce se intampla cu elevii care nu sunt primiti la scoala 6 .

Ioan 16:24:24 / 14 Septembrie 2018
Pentru aurica

Profesorii sunt platiti pentru munca lor. Sa ramana cu leafa lunara.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2341 secunde