Spectacol total: „Ucenicul vrăjitor” şi OSB, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mai mult decât un eveniment

Spectacol total: „Ucenicul vrăjitor” şi OSB, la Constanţa

Cultură 30 August 2018 / 16:09 1959 accesări

„Ucenicul Vrăjitor” este o poveste veche de când lumea. A ajuns la noi din Antichitatea lui Lucian din Samosata, ale cărui scrieri au fost redescoperite de fiorentini în preajma veacului al XV-lea. Traduse din greacă în latină, vor încânta spiritele veacurilor de după în întreaga Europa. Johann Wolfgang Goethe, aflat în iubitul lui Weimar, îl va găzdui pe Christoph Martin Wieland, care traduce textul în germană. Câţiva ani mai târziu, Goethe va scrie „Der Zauberlehrling” – „Ucenicul vrăjitor”, care ve deveni, destul de repede, unul dintre cele mai cunoscute poeme ale sale. În România, textul va fi tradus de Ştefan Octavian Iosif.

Povestea lui Eucrates îl va fermeca pe Paul Dukas, compozitor francez de primă mărime, elev al lui Guiraud, prieten al luiBizet şi al lui Claude Debussy. Acesta va compune „L'Apprenti sorcier”, care va rămâne una dintre cele mai populare lucrări ale sale.

Acum, “Ucenicul vrăjitor” vine la Constanţa, în interpretarea celebrei Orchestre Simfonice Bucureşti. Nu este însă doar un concert. Este un eveniment de divertisment teatral şi muzical în stil clasic, în care spectatorii vor descoperi că muzica îi poate amuza copios, iar un singur actor face cât o întreagă orchestră. Evenimentul este gândit astfel încât actorul Radu Gheorghe şi Orchestra Simfonică Bucureşti să conducă publicul spectator pe meridianele celor mai cunoscute şi îndrăgite partituri ale lumii, cu ajutorul umorului de foarte bună calitate şi unor calităţi histrionice de neegalat.

Ucenicul Vrăjitor este un spectacol ce merită să fie văzut şi trăit”

Radu Gheorghe: “Ucenicul Vrăjitor” este un spectacol ce merită să fie văzut şi trăit. O orchestră simfonică şi un actor care joacă rolul de dirijor şi instrumentist şi clown muzical în acelaşi timp sunt ingredientele care fac din acest spectacol un eveniment cultural cu impact pozitiv asupra oricărei categorii de spectatori.

Spectacolul începe cu lucrarea muzicală “Ucenicul Vrăjitor” a luiPaulDukas, interpretată deOrchestra Simfonică București, alături de dirijorul de ocazie: actorul Radu Gheorghe.Maestrul Ucenicului este Tiberiu Oprea. Aidoma personajului din poezia luiGoethe (care l-a inspirat pe compozitor), actorul foloseşte nelegitim bagheta de dirijor ca pe o baghetă magică, animând notele şi pornind în această aventură muzicală, fără să bănuiască ce-l aşteaptă. Sunetele, la început ascultătoare, prind curaj şi pe parcurs încep să aibă personalitate, antrenând întreaga orchestră, care devine de nestăpânit.

Teme muzicale celebre se succed, aparent fără discernământ, surprinzând atât dirijorul cat şi spectatorii. Situaţiile neaşteptate în care sunt implicaţi dirijorul, orchestra şi spectatorii, fac din „Ucenicul Vrăjitor”, un carusel cu care publicul este plimbat printr-o lume fantastică a muzicii clasice şi a umorului de bună calitate.

Doar norocul, sau un pact neştiut cu…Divinitatea, duc într-un sfarşit la o armonie deplină între ucenicul vrăjitor, sunete şi instrumentişti, în aşa fel încât totul să se termine cu bine.

Spectatorii, vor constata într-un final, că au asistat la un concert spectacol de divertisment foarte elaborat, în care muzica şi teatrul, folosindu-se de cele mai simple mijloace artistice, reuşesc, în egală măsură, să creeze iluzia unei lumi mai bune şi mai frumoase, pe care nu ai mai vrea să o părăseşti.
Spectacolul va fi invitatul special al Galei de premiere a Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa, ediţia a III-a, şi va avea loc la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, în data de 8 septembrie 2018, de la ora 19.00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa este organizat de Asociaţia Art Society Center şi finanţat de Primăria Municipiului Constanţa.12
Pagina a fost generata in 0.1729 secunde