SPIT - Precizări privind reluarea încasării taxei de folosire a tramei stradale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SPIT - Precizări privind reluarea încasării taxei de folosire a tramei stradale
Administrație 30 August 2019 / 15:08 1720 accesări 0 comentarii

Referitor la articolul publicat în presa online în data de 24.08.2019, intitulat"AsociațiaConstructorilor și Investitorilor Dobrogea (ACID) atenționează SPIT că riscă plângeri penale pe seama taxei de tramă stradală",Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța (SPIT)aduce la cunoștința opiniei publice că încasarea taxei de folosire a tramei stradale a fost reluată având în vedere următoarele considerente:

Potrivit prevederilor art. 14 alin (1) din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ: "În cazuri bine justificate și pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condițiileart. 7, a autorității publice care a emis actul sau a autorității ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanței competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunțarea instanței de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acțiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept și fără nicio formalitate."

SPIT a luat act de faptul că suspendarea parțială a HCL 507 / 2018 a Consiliului Local Constanța, în ceea ce privește taxa pentru folosirea tramei stradale, a fost pronunțată la data de 19.04.2019, în temeiul textului legal mai sus menționat (art. 14 din Legea 554/2004).

Prin urmare, dispozițiile mai sus arătate, inclusiv cele referitoare la încetarea de drept a efectelor suspendării actului, îi sunt pe deplin aplicabile.

Astfel, instituția apreciazăcă efectele suspendării au încetat de drept, atâta vreme cât nu s-a făcut dovada introducerii în termen de 60 de zile a acțiunii vizând anularea actului administrativ suspendat.

Practica judiciară a fost verificată de instituție înainte de a decide reluarea încasării taxei,inclusiv decizia 1126/2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu aplicarea dispozițiilor art. 14 alin. (1), teza finală a Legii 554/2004:

"Prevederile art. 14alin. (1)teza a II-a din Legea nr. 554/2004 au reglementat obligația persoanei care se consideră vătămată de actul administrativ unilateral de a introduce acțiune în anularea actului în termen de60de zile de la soluționarea cererii de suspendare a executării acestuia, în caz contrar suspendarea încetând de drept și fără nicio formalitate.

Din actele dosarului nu rezultă că recurentul-reclamant a înregistrat pe rolul instanței acțiune în anulare a actului administrativ a cărui suspendare se solicită.

Totodată, în urma consultării sistemului informatic Ecris, se constată că pe rolul Curții de Apel Craiova nu există înregistrat un dosar care să aibă ca obiect anularea Ordinului .......și ca reclamant pe ...".

Urmare a celor sus menționate, reamintim faptul că taxa de folosire a tramei stradale de către utilaje şi autovehicule concepute şi construite pentru transportul de materiale de construcții şi de alte mărfuri poate fi achitată astfel:

- pe site-ulinstituției secțiunea "Servicii online"-"Plată amenzi/Alte taxe";

-în aplicația "eTax",disponibilă pe dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android și iOS;

-la ghișeele agențiilor fiscale în numerar sau prin intermediul cardului bancar;

- prin ordin de platăîn contulRO39TREZ23121160250XXXXX,deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, beneficiar Primăria Municipiului Constanța, cod fiscal4785631 (caz în care eliberarea autorizației se efectuează doar la ghișeele agențiilor fiscale);

-la stațiile OMV Petrom și magazinele Inmedio din municipiul Constanța, prin serviciul Westaco Express;

- punctele de taxare situate pe varianta Ovidiu, respectiv bld. I.C.Brătianu.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.186 secunde