Spitalul Regional Constanța va fi construit după modelul unui mare spital din Turcia!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Spitalul Regional Constanța va fi construit după modelul unui mare spital din Turcia!

Sănătate 30 Octombrie 2018 / 07:58 5047 accesări

Așteptarea a luat oare sfârșit în ceea ce privește construirea unui spital regional la malul Mării Negre? Un lucru este cât se poate de cert; Constanța este poate singurul județ din țară care are cel mai mic număr de spitale, nu are un spital municipal, nu are un spital de copii, nu are un spital materno-infantil. Ce înseamnă asta? Supraaglomerarea Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, implicit condițiile de cazare pentru pacienți lasă de dorit, timpii de așteptare sunt mari etc., cadrele medicale întâmpină și ele dificultăți, mai ales în contextul în care riscul infecțiilor intraspitalicești este foarte ridicat, și exemplele pot continua. Construirea unui spital regional ar fi cea mai mare realizare a sistemului sanitar constănțean din ultimii ani!

Vești bune pentru constănțeni!? Așteptarea a luat oare sfârșit în ceea ce privește construirea unui spital regional la malul Mării Negre? Un lucru este cât se poate de cert; Constanța este poate singurul județ din țară care are cel mai mic număr de spitale, nu are un spital municipal, nu are un spital de copii, nu are un spital materno-infantil. Ce înseamnă asta? Supraaglomerarea Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, implicit condițiile de cazare pentru pacienți lasă de dorit, timpii de așteptare sunt mari etc., cadrele medicale întâmpină și ele dificultăți, mai ales în contextul în care riscul infecțiilor intraspitalicești este foarte ridicat, și exemplele pot continua. Construirea unui spital regional ar fi cea mai mare realizare a sistemului sanitar constănțean din ultimii ani! Au fost multe discuții și încercări în ceea ce privește realizarea acestui proiect măreț, însă, concret, nimic nu s-a întâmplat. De data aceasta s-ar părea că lucrurile sunt palpabile. În perioada 26-27 octombrie 2018, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a continuat la Istanbul discuțiile cu omologul turc, Fahrettin Koca, pentru demararea parteneriatului public - privat care vizează construcția Spitalului Regional Constanța. Vizita de lucru a ministrului Sănătății în Republica Turcă a avut loc ca urmare a discuțiilor demarate la 15 octombrie 2018, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale, document care promovează încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar.

Cei doi oficiali au stabilit ca în termen de două luni să se definitiveze textul înțelegerii. “Mișcăm lucrurile în ceea ce privește construcția spitalelor regionale așa cum ne-am asumat în programul de guvernare. Anul acesta am avansat mult procedurile de pregătire a proiectele spitalelor regionale Cluj, Craiova, Iași. Pentru aceste unități, încă din 2017, Ministerul Sănătății beneficiază de asistență tehnică de la BEI pentru elaborarea documentaţiei pentru studiile de fezabilitate, depunerea Aplicațiilor de finanțare și lansarea procedurilor de licitaţie pentru finalizarea investiţiilor”, a declarat ministrul.

SPITALUL REGIONAL CONSTANȚA! Demnitarul român a subliniat că pentru construirea viitorului spital regional Constanța au fost începute, la mijlocul lunii, discuțiile pentru încheierea unui parteneriat public-privat cu Turcia. ”Spitalul se va construi după modelul uneia din marile unități sanitare din Turcia. Va fi un spital cu o capacitate de până la 1.000 de paturi, care va cuprinde toate specialitățile medicale”, a declarat demnitarul.

De asemenea, ministrul Pintea l-a informat pe ministrul turc că, în conformitate cu Acordul de întelegere semnat acum două săptămâni, la Ankara, Ministerul Sănătății din România a desemnat reprezentanții care vor face parte din grupul de lucru mixt, urmând ca nominalizările să fie trimise părții turce în cel mai scurt timp.

La rândul său, ministrul turc Fahrettin Koca a reafirmat interesul Turciei privind finalizarea în termen de 2 luni a unei înțelegeri privind demararea unui parteneriat public - privat.

“Pacientul român se află în centrul politicilor promovate de Ministerul Sănătății. Dorim ca viitoarea noastră colaborare să vizeze în special pacienții români cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii”, a spus Sorina Pintea.12
Pagina a fost generata in 0.161 secunde