SRI traduce tot ce interceptează pe siguranţă naţională. Sună rău?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Senzaţional

SRI traduce tot ce interceptează pe siguranţă naţională. Sună rău?

Justiție 14 Aprilie 2016 / 20:45 700 accesări

Să mai spună cineva că Serviciul Român de Informații (SRI) nu munceşte pe brânci... Dintre cei probabil zeci de mii de angajaţi secreţi pe care îi are, câteva zeci sunt translatori profesionişti care pot face traduceri din 40 de limbi și dialecte, inclusiv unele vorbite în spațiile cu activități de terorism și criminalitate transfrontalieră, arată surse citate de Agerpres. Aşadar, dacă cumva trece pe la noi terorică, noi suntem pregătiţi să-l interceptăm (aici nu există niciun dubiu, căci doar pe terorică mai poate SRI-ul să-l intercepteze. Sau nu?) şi să şi aflăm ce vorbeşte, dezvăluindu-i astfel planurile mârşave. Desigur, până acum nu s-a întâmplat nimic de genul, dar important este faptul că suntem pregătiţi şi cu traducători şi cu legi (discuţiile pe pachetul „Big Brother” sunt în toi).

Revenind în registrul serios, căci până la urmă traducătorii nu au altă „vină” decât aceea că au terminat vreo Facultate de Litere şi n-au avut unde să se angajeze, la SRI activează vorbitori de arabă, chineză sau farsi. De altfel, aviz amatorilor, sunt vizați spre angajare pentru această activitate absolvenții de top ai universităților care au facultăți de filologie. Media de vârstă a operatorilor care utilizează echipamentele de interceptare este de 35 de ani, iar 60% dintre ei sunt femei. Operatorii de redare nu pot lua datele din sistem, nu le pot șterge și nu le pot modifica, precizează sursele.

În ce priveşte tehnica digitală de interceptare, SRI a implementat-o în anul 2000, sistemul fiind achiziționat în urma unei licitații la care au participat patru firme. DNA şi-a dat oare acrodul? Prețul a fost, la vremea respectivă, de câteva milioane de dolari, arată sursele menționate. De atunci, sistemul s-a dezvoltat, iar partea de software este de producție românească.

Divizia din SRI care are în atribuție interceptările este Centrul Tehnic de Securitate, iar aria sa de activitatea cuprinde sistemele de comunicații fixe, mobile și transmisiile de date. Echipamentele sale sunt folosite și de alte structuri - Direcția Națională Anticorupție, Serviciul de Informații Externe, Direcția Generală de Informații a Armatei și Ministerul Afacerilor Interne (Direcția de Informații și Protecție Internă, Direcția Operațiuni Speciale). Interceptările efectuate de Centrul Tehnic de Securitate al SRI se fac în baza unui mandat de siguranță națională care se obține în mai mulți pași, decizia finală fiind luată de Înalta Curte de Justiție și Casație. În 2015 au fost acordate 2.635 de mandate de siguranță națională, iar numărul celor respinse a fost de 1.000 în ultimii trei ani, conform surselor amintite.



12