STATISTICI ALARMANTE! Boala care omoară mult prea mulți oameni!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noiembrie, luna de luptă împotriva cancerului pulmonar!

STATISTICI ALARMANTE! Boala care omoară mult prea mulți oameni!

Sănătate 19 Noiembrie 2018 / 17:17 1704 accesări

Această lună este dedicată luptei împotriva cancerului pulmonar, așa că specialiști din întreaga țară prezintă statistici, atrag atenția, vin cu sfaturi pentru populație, astfel încât boala să fie prevenită, mai ales că în multe dintre cazuri acest lucru este realizabil. Medicii au anunțat că în România sunt depistate anual 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar mortalitatea provocată de această afecţiune este de 10.277 de decese pe an. Grav este că mulți dintre pacienți ajung la doctor când nu mai este prea mult de făcut pentru salvarea lor.

CARE SUNT SEMNELE DE BOALĂ? Principalele simptome ale bolii sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respiraţia îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) şi infecţiile pulmonare sau bronşitele ce reapar frecvent. Pacienţii mai pot acuza dureri toracice persistente, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, răguşeala de apariţie recentă şi care nu mai trece, lipsa de aer.


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lansează campania ”Inspiră speranţă” pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării precoce a cancerului pulmonar.

”La nivel mondial, cancerul bronho - pulmonar ocupă primul loc ca şi incidenţă şi rată de deces, dar şi în România ocupă primul loc ca şi incidenţă şi rată de deces. Rezultatele terapeutice sunt modeste - diagnosticul inadecvat sau incomplet, lipsa de abordări diferenţiate, eficienţă redusă a tratamentului, toxicităţile legate de terapie, de multe ori starea clinică a pacienţilor la diagnostic nu este una corespunzătoare - pacienţii vin cu o stare generală degradată sau acces limitat la terapiile inovatoare. Tot acest cerc vicios nu este valabil numai pentru România, el practic este un cerc vicios care se poate întâlni în toate sistemele de sănătate”, a declarat, luni, 19 noiembrie, conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar Oncologie, citată de Agerpres.
PROGRESE! Medicul a explicat că în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în tratamentul cancerului bronho-pulmonar: ”Aceste progrese remarcabile, de fapt, ne-au ajutat pe noi să aplicăm terapii personalizate pacienţilor. De unde toţi pacienţii făceau cam acelaşi lucru - chimioterapie şi radioterapie - faptul că s-au înregistrat progrese remarcabile în diagnostic a dus la aplicarea unor terapii personalizate pentru pacienţii noştri”.

Pe de altă parte, medicul oncolog Cătălin Costovici a subliniat că tratamentul prin chimioterapie şi radioterapie rămâne standard în ce priveşte cancerul pulmonar: ”Chimio şi radioterapia rămân standard, să nu ne amăgim. Imunoterapia, terapia ţintă nu are o indicaţie foarte clară în acest moment, e vorba de cancerele metastatice (...). Imunoterapia şi terapia ţintă se adresează unui profil destul de limitat de pacienţi. Poate că într-un viitor nu foarte îndepărtat imunoterapia va intra şi sunt deja premise de a intra în stadiile local avansate”.
PROPUNERE! Sunt medici care sunt de părere că ar fi bine să se implementeze testarea obligatorie a biomarkerilor validaţi pentru cancerul pulmonar non-microcelular în sistemul de sănătate şi includerea în programele naţionale derulate de CNAS a testării biomarkerilor validaţi pentru cancerul pulmonar non-microcelular. Cel care a venit cu această propunere este dr. Marius Geantă, care a adăugat că prin testarea tuturor mutaţiilor bolii de la început, pacientul va putea primi tratamentul potrivit şi la momentul potrivit.
PREA PUȚINĂ PREVENȚIE! Specialiștii sunt de părere că în România încă se face prea puțină prevenție la acest capitol. Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, medic pneumolog, a explicat că autorităţile fac foarte puţine lucruri la acest capitol. Astfel, în opinia sa ”prevenţia este un cuvânt abuzat, dacă nu aş spune chiar violat, prin frecvenţa cu care se apelează la el, dar nu se întâmplă nimic în spate”. ”Exemplele cele mai recente sunt din zona factori de risc - vorbim factori foarte mult în presă de noile oferte ale industriei tutunului, dar uităm că vorbim tot de tutun şi că aceste oferte seamănă cu ce s-a întâmplat în urmă cu 30 - 40 de ani, când ni se spunea că avem un tutun care nu dăunează şi după aceea am avut un val de cancere şi cancerele acelea continuă să alimenteze din nefericire această reţea, fiind o povară pentru sistem”, a spus Mihălţan.

FUMATUL, PRINCIPALA CAUZĂ, ȘI TOTUȘI SE FUMEAZĂ!


Nu este pentru prima oară când medicii spun că fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar! Și totuși, se fumează, pe principiul că ”nu mi se întâmplă tocmai mie!”. Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar (80%), iar 20% poluarea. Dacă boala este depistată în stadiul al III-lea sau mai târziu, şansele de supravieţuire ale unui pacient sunt de doar 11%. În schimb, un diagnostic timpuriu creşte şansele de patru ori, până la 55%, spune profesorul. ”Insist ca pacienţii să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci şi la consultaţii periodice. Un pacient fumător, peste 40 - 45 de ani, poate avea oricând o formă de cancer pulmonar în curs de instalare. O vizită la medic le poate salva viaţa, pentru că atât terapiile inovatoare, cât şi tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentaţia clasică, ne pot ajuta acum să ţinem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient”, explică prof. univ. dr. Mihălțan.12
Pagina a fost generata in 0.4232 secunde