Statul Islamic a cucerit ultimul câmp petrolifer controlat de Guvernul sirian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statul Islamic a cucerit ultimul câmp petrolifer controlat de Guvernul sirian

09 Septembrie 2015 / 00:00 1180 accesări

Luptători din cadrul grupării Statul Islamic au cucerit ultimul câmp petrolifer major care se afla sub controlul Guvernului sirian, în urma unor confruntări într-o vastă zonă deşertică din centrul ţării. Exploataţia de la Jazal era închisă, iar confruntări continuau la est de Homs, cu victime de ambele părţi, a anunţat, luni, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, fără să precizeze când a fost cucerit câmpul şi fără să ofere alte detalii. Armata siriană a anunţat că a respins un atac în regiunea respectivă, dar nu a menţionat câmpul de la Jazal şi nici nu a spus cât mai controlează din infrastructura energetică a ţării. Ea a precizat că a ucis 25 de luptători, inclusiv jihadişti care nu erau sirieni.

Câmpul de la Jazal se află la nord-vest de oraşul antic Palmira, cucerit de jihadişti, în apropiere de principalele zăcăminte de gaze naturale din Siria şi de instalaţii de extracţie în valoare de milioane de dolari. Armata, care luptă să reia controlul asupra oraşului şi regiunii, cucerite de jihadişti în mai, a reuşit să securizeze perimetrul câmpului petrolifer în iunie. Observatorul a mai anunţat că 16 militanţi, inclusiv cinci jihadişti străini, au fost ucişi în atacuri aeriene pe care coaliţia împotriva SI le-a efectuat în zona oraşului Rakka, proclamat capitala califatului. Insurgenţi islamişti au bombardat centrul Damascului, omorând cel puţin o persoană şi rănind alte câteva zeci, potrivit televiziunii de stat.

BRITANICI DIN SI, UCIȘI DE... DRONELE LOR Doi luptători britanici din SI au fost ucişi în Siria, de dronă aparţinând Forţelor Aeriene Regale (RAF), un atac ordonat fără aprobarea Parlamentului. Reyaad Khan din Cardiff şi Ruhul Amin din Aberdeen au fost ucişi într-o acţiune de autoapărare, care a avut loc fără aprobarea Parlamentului, a confirmat David Cameron. Unul dintre cei doi jihadiști britanici uciși ar fi plănuit s-o asasineze pe regina Elisabeta a II-a, scrie ”The Daily Telegraph”, în ediția de ieri. Critici au denunţat imediat atacul secret ca fără precedent şi îngrijorător. Un al treilea britanic, Junaid Hussain, a fost ucis înr-un atac cu o dronă americană, şase zile mai târziu, pe 24 august, a dezvăluit Cameron, luni.

Cel puţin şase atacuri teroriste împotriva Marii Britanii au fost dejucate în ultimele 12 luni, a mai spus premierul britanic. Riscurile cu care se confruntă Marea Britanie în privinţa violenţelor extremiste sunt mai acute în prezent ca niciodată, a subliniat David Cameron.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1491 secunde