Statul Islamic a difuzat o înregistrare cu jurnalistul britanic John Cantlie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statul Islamic a difuzat o înregistrare cu jurnalistul britanic John Cantlie

Externe 19 Septembrie 2014 / 00:00 511 accesări

Jihadiştii grupării Statul Islamic (SI) au difuzat, ieri, o înregistrare video cu un jurnalist britanic independent, John Cantlie, în care acesta afirmă că a fost răpit de grupare după ce a sosit, în noiembrie 2012, în Siria. În înregistrarea postată pe YouTube, jurnalistul, care a colaborat cu ”Sunday Times”, ”The Sun”, ”Sunday Telegraph” şi AFP, apare în ţinută de culoarea portocalie, la o masă, vorbind singur în faţa camerei de luat vederi. În înregistrarea video de peste trei minute nu pare să existe nicio ameninţare la adresa vieţii acestuia.

SI, care seamănă teroarea în vaste regiuni pe care le ocupă în Siria şi Irak, a difuzat, începând din august, trei înregistrări video ale execuţiilor a doi jurnalişti americani şi unui lucrător umanitar britanic, ca represalii faţă de atacuri americane asupra unor poziţii ale organizaţiei în Irak. Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu uciderea altui ostatic britanic, Alan Henning. În înregistrarea video, jurnalistul John Cantlie, care vorbeşte în engleză, cu subtitrare în arabă, anunţă ”episoade viitoare” în care va dezvălui ”adevărul despre motivaţiile SI”. Niciun indiciu nu există despre data înregistrării, însă ostaticul citează războiul declarat la începutul lui septembrie de SUA, cu scopul înfrângerii SI.

John Cantlie a mai fost răpit, împreună cu un coleg olandez, timp de câteva zile, în iulie 2012, de către jihadişti, în nordul Siriei. Cei doi au fost eliberaţi de Armata Siriană Liberă (ASL), la vremea aceea principala componentă a rebeliunii siriene. Atunci, el a fost rănit la braţ, de tiruri ale răpitorilor, într-o tentativă de evadare, iar colegul său olandez a fost rănit la nivelul şoldului. În august 2012, John Cantlie a declarat că o parte a răpitorilor săi proveneau din Marea Britanie. ”Erau în total vreo 30, aproximativ 12 vorbeau engleză, iar nouă aveau accent londonez”, scria el în ”Sunday Times”. Cantlie a mai povestit că a fost legat la ochi şi a fost ameninţat cu moartea în mai multe rânduri. ”La un moment chiar au ascuţit cuţite pentru decapitare. Era terifiant”, declara jurnalistul pentru BBC.

MILITARI AMERICANI VIZAȚI LA EI ACASĂ Un buletin oficial de informaţii avertizează că militanţii grupării Stat Islamic şi-au intensificat apelurile privind atacuri asupra soldaţilor americani chiar pe teritoriul SUA, citând un mesaj care cerea insurgenţilor ”să găsească online adresele militarilor, apoi să meargă să-i măcelărească”. ”Va exista un apel continuu al luptătorilor occidentali din Siria şi organizaţiilor teroriste pentru atacuri împotriva unităţilor şi personalului militar american”, avertiza, în iulie, un buletin oficial de informaţii de la Central Florida Intelligence Exchange, o agenţie de stat care colectează, evaluează şi împărtăşeşte informaţii despre ameninţări şi care colaborează cu Departamentul de Securitate Internă. Într-un exemplu citat în buletinul obţinut de Fox News, un insurgent britanic îi încuraja pe militanţii radicali care încă locuiesc în Occident să folosească reţelele sociale Facebook şi LinkedIn pentru a găsi şi lua la ţintă soldaţi. ”Puteţi căuta soldaţi, găsi oraşele lor, fotografiile lor, puteţi căuta adresele în Pagini Aurii, apoi vă faceţi apariţia şi îi măcelăriţi”, scria insurgentul britanic.

Uciderea unor militari americani pe teritoriul SUA este un obiectiv tot mai important al extremiştilor, potrivit buletinului transmis la data de 8 iulie 2014, ca răspuns la mesajele recente de pe reţelele de socializare ale unor luptători occidentali din Siria, care fac apel la atacuri împotriva soldaţilor în Occident. ”Extremiştii din SUA ar putea fi inspiraţi de această retorică pentru a-şi întoarce atenţia spre comiterea atacurilor acasă”, avertizează buletinul. Retorica radicală este livrată prin intermediul reţelelor de socializare, unde agenţii grupării Statul Islamic le-au cerut de multe ori occidentalilor să se urce în avion şi să vină la luptă. Dar teroriştii consideră acum că pot obţine un efect mai puternic inspirând atacuri în interiorul SUA, în loc să cheme americanii radicali în Orientul Mijlociu. ”În postări recente pe Twitter, luptători străini din Siria au încurajat musulmanii din Occident să ia la ţintă soldaţi prin atacuri spontane cu arme de mici dimensiuni, de exemplu cuţite sau pistoale”, se arată în buletinul de informaţii, care avertizează cu privire la posibile atacuri de tip ambuscadă.

DECAPITARE PUBLICĂ DEJUCATĂ Autorităţile australiene au dejucat ieri un complot terorist al grupului Stat Islamic, care prevedea decapitarea unei persoane în public, a anunţat premierul Tony Abbott, citat de CNN. ”Autorităţile au obţinut informaţii despre o crimă demonstrativă, un scenariu în care teroriştii luau un ostatic, îl decapitau într-un spaţiu public şi îl înfăşurau în drapelul organizaţiei teroriste Stat Islamic”, a declarat Tony Abbott. O persoană a fost arestată, iar alte 14 au fost reţinute, ieri dimineaţă, la Sydney, sub acuzaţia de terorism, în cadrul unei operaţiuni declanşate pe baza informaţiilor obţinute. Două persoane au fost puse sub acuzare pentru complot terorist şi colaborare cu grupul Stat Islamic. Gruparea teroristă sunnită a decapitat doi cetăţeni americani şi un britanic.

FINANȚARE GREU DE OPRIT Secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, a anunţat, miercuri, că Washingtonul şi comunitatea internaţională colaborează pentru "tăierea" finanţărilor de care beneficiază gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), un obiectiv pe care l-a calificat ca fiind complicat. ”Este un demers complicat din cauza lipsei de transparenţă, atât cu privire la originea banilor, cât şi cu privire la modalităţile prin care aceştia ajung la ei. Dar noi lucrăm în acest sens şi facem tot posibilul pentru a limita aceste fluxuri de finanţare”, a dat asigurări el.

Gruparea SI, apărută în contextul conflictului sirian, în primăvara lui 2013, a ocupat teritorii în Siria şi Irak, unde a preluat controlul asupra infrastructurii petroliere. SUA au făcut apel la crearea unei coaliţii internaţionale contra SI şi şi-au afişat hotărârea de a viza sanctuare în Siria ale grupării.

IRANUL, NEMULȚUMIT Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a apreciat că organizaţia teroristă Stat Islamic (SI), pe care a calificat-o ca fiind un ”fenomen periculos”, nu va fi învinsă doar cu atacuri aeriene. Acuzând alte naţiuni că ”au creat un Frankenstein”, Zarif a adăugat, în cursul unei alocuţiuni susţinute la Washington, în faţa unui centru de reflecţie, că jihadiştii din cadrul acestei organizaţii nu vor fi stopaţi sau eradicaţi prin bombardamente aeriene. Zarif a deplâns din nou faptul că Teheranul nu a fost invitat la conferinţa internaţională de la Paris consacrată mobilizării împotriva SI, admiţând că ţara sa ar putea să joace un rol central în lupta împotriva jihadiştilor. În opinia sa, ”acuzaţiile Washingtonului la adresa preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, relevă teoria complotului”. Washingtonul acuză regimul de la Damasc că a închis ochii în faţa abuzurilor comise de SI, în scopul slăbirii rebelilor sirieni moderaţi.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, a criticat SUA pentru refuzul de a trimite trupe terestre împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), care, în opinia sa, ”încearcă să ucidă omenirea”. Într-un interviu acordat de la Teheran postului american de televiziune NBC, liderul iranian - care urmează să se exprime la Adunarea Generală a ONU, la New York, săptămâna viitoare - a pus la îndoială faptul că SUA ar putea învinge SI fără lupte la sol. ”Oare americanii se tem că ar putea avea răniţi şi morţi în rândurile lor în Irak? Oare se tem că militari de-ai lor vor fi ucişi în lupta pe care ei afirmă că o duc împotriva terorismului? Oare este cu adevărat posibil să combaţi terorismul fără suferinţă, fără sacrificiu? În toate conflictele regionale şi internaţionale, cei care câştigă sunt cei care sunt pregătiţi să se sacrifice”, a subliniat preşedintele iranian.

SUA efectuează aproape în fiecare zi, din 8 august, raiduri aeriene în Irak, pentru a ajuta forţele irakiene să combată SI, dar, cu toate acestea, Barack Obama a exclus trimiterea de militari la sol pentru misiuni de luptă. În pofida acestor critici, Rohani a apreciat că jihadiştii din cadrul SI trebuie stopaţi. ”Decapitările jurnaliştilor americani James Foley şi Steven Sotloff şi a britanicului David Haines contrazic principiile Islamului”, a afirmat Rohani. ”Conform principiilor şi culturii Islamului, uciderea de nevinovaţi echivalează cu uciderea omenirii”, a apreciat liderul iranian. Rohani a afirmat că Iranul va oferi Irakului tot sprijinul de care are nevoie şi a avertizat în privinţa unei linii roşii ce ar fi depăşită dacă jihadiştii din cadrul SI ar avansa către Bagdad sau în alte locuri sfinte.



12