Statul Islamic, principalul suspect în atentatele din Ankara

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Statul Islamic, principalul suspect în atentatele din Ankara

Externe 12 Octombrie 2015 / 16:54 1033 accesări

Reţeaua teroristă Stat Islamic este principalul suspect în comiterea dublului atentat de la Ankara, soldat cu cel puţin 97 de morţi, afirmă premierul Turciei, Ahmet Davutoglu. Atentatul nu a fost încă revendicat de niciun grup terorist, iar autorităţile cred că a fost comis de terorişti sinucigaşi. Cel puţin 97 de oameni au fost ucişi, conform bilanţului oficial, dar organizatorii mitingului vizat susţin că sunt 128 de morţi. Dublul atentat a fost comis sâmbătă dimineaţă, în Piaţa Sihhiye din Ankara, unde avea loc un miting organizat de Confederaţia Sindicatelor din Sectorul Public (KESK) şi de mai multe ONG-uri, pentru a cere încetarea conflictului dintre organizaţia teroristă PKK şi statul turc.

Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2006, Orhan Pamuk, îl critică în termeni duri pe președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză, într-un interviu apărut luni în cotidianul italian ”La Repubblica”, de ”strategii cu privire la kurzi”, după dublul atentat de sâmbătă, de la Ankara. ”Înfrângerea electorală l-a înfuriat pe Erdogan, kurzii nu au avut încredere să-i dea voturile pentru proiectul său de republică prezidențială”, a afirmat Orhan Pamuk, aflat în prezent la New York. ”Guvernul și armata au decis să reînceapă războiul împotriva mișcării kurde”, a completat autorul turc, faimos pentru romanele ”Zăpada” și ”Istanbul: Amintirile și Orașul”. ”Întreaga națiune înțelege azi calculele lui Erdogan. În primul rând, Erdogan nu a vrut să facă parte din coaliția internațională împotriva Califatului Islamic. Apoi, a fost de acord să facă ceea ce i-au cerut americanii. Dar, în același timp cu Califatul, el a început bombardarea kurzilor”, a explicat Pamuk.

Declarațiile cunoscutului autor turc survin în contextul în care opoziția pro-kurdă și-a intensificat atacurile împotriva președintelui Erdogan, pe care îl consideră responsabil pentru atentatul de sâmbătă de la Ankara, cel mai sângeros din istoria Turciei, cu trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare anticipate. Opoziția îl acuză pe Erdogan că toarnă ulei pe foc în conflictul kurd, în speranța de a atrage electoratul naționalist. La ultimele alegeri legislative, din 7 iunie, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), la guvernare, a pierdut majoritatea absolută de care dispunea din 2002, spulberând speranțele președintelui Erdogan de a modifica Constituția pentru a-și consolida puterile.

Citește și:

"Celule clandestine" din aparatul de stat turc ar putea fi implicate în atentatul din Ankara

4.000 de jihadişti din SI au ajuns în Europa, printre refugiaţi

Trupul unui băiețel sirian de 3 ani, ofranda adusă de refugiați... zeilor europeni

Noi violenţe în Turcia

Alertă cu bombă la bordul unui avion Turkish Airlines

22 de militanți de extremă stânga au fost arestați după atacul de la Palatul de Justiție din Istanbul

Procuror luat ostatic într-un tribunal din Istanbul

Taguri articol


12