Ştiaţi că avem Sistem Antigrindină? Şi este şi finanţat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ştiaţi că avem Sistem Antigrindină? Şi este şi finanţat!

Social 23 Februarie 2017 / 16:23 1558 accesări
Plasă antigrindină

Plasă antigrindină

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, obiectivele și finanțarea etapei a XVIII-a 2017 a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor pentru perioada 2010-2024, fondurile aprobate pentru acest an ridicându-se la 121 milioane lei. Obiectivele etapei a XVIII-a 2017 a Programului de realizare a Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor vizează, printre altele, realizarea de studii, proiecte tehnice, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru „Dezvoltarea capabilității combaterii căderilor de grindină, coordonarea integrată a siguranței spațiului aerian și extinderea domeniilor de activitate pentru intervenții active în atmosferă și aplicații în agricultură a Centrului Zonal de Coordonare MOLDOVA și a Unității de Combatere a Căderilor de grindină Moldova 1 Iași cu grupurile de combatere din structură”, realizarea de studii, proiecte, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, pentru Centrul Zonal de coordonare TRANSILVANIA - Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureș, pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiș și pentru „Dezvoltarea capabilității de combatere a căderilor de grindină a Unității Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova”.

De asemenea, se urmărește realizarea de studii, proiecte tehnice, execuție lucrări, achiziție echipamente și dotări pentru unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia și Maramureș, dar și realizarea unui studiu privind concepția de elaborare și/sau achiziție și implementare a tehnologiei de creștere/uniformizare a precipitațiilor. Totodată, programul vizează și realizarea de programe experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creșterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile: Banat, vestul Olteniei, sud-estul și nord-estul României, dar și realizarea de studii privind concepția de sistem și strategii de dezvoltare a sistemului și a unităților din structură. Etapa din acest an a Programului va beneficia de fonduri în sumă de 121 milioane lei, din care 100 milioane de lei credite de angajament și 21 milioane de lei credite bugetare. Fondurile sunt asigurate prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs până acum 17 etape anuale de dezvoltare. Sistemul are rol de prevenție și asigură protecţia culturilor agricole valoroase și a comunităților din zonele de intervenție, față de pagubele provocate de căderile de grindină.12
Pagina a fost generata in 0.1703 secunde