Strada: „Bugetul - făcut pe genunchi, iar dezbaterea e o mascaradă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Haos în Guvernul Cioloș

Strada: „Bugetul - făcut pe genunchi, iar dezbaterea e o mascaradă”

Politică 10 Decembrie 2015 / 22:46 1181 accesări

Strada te ridică, strada te doboară. Ajunși în funcții la Palatul Victoria în urma protestelor din stradă, Dacian Cioloș și miniștrii săi au primit o lovitură de unde se așteptau mai puțin. Adică din partea celor care și-au strigat nemulțumirile împotriva clasei politice. Invitați la Guvern pentru a-și da cu părerea despre bugetul pentru 2016, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile le-au dat cu „bugetul în cap” miniștrilor lui Dacian Cioloș, printre care s-a numărat și cel al Finanțelor, Anca Dragu, care în urmă cu câteva zile le spunea românilor că pot trăi și pe doi lei o lună întreagă, așa cum o fac și cetățenii altor țări. În timpul dezbaterilor, mai mulți reprezentanți ai societății civile i-au cerut demisia Ancăi Dragu. Dincolo de supărarea pe ministrul Finanțelor, mai mulți reprezentanţi ai unor ONG-uri au părăsit întâlnirea spunând că dezbaterea e o mascaradă, pentru că bugetul fusese deja aprobat, şi că, de fapt, au fost chemați doar ca să se cunoască. În plus, ei au spus că bugetul este făcut pe genunchi și că nu respectă realitățile din țara noastră. De altfel, nu doar ONG-iștii s-au arătat nemulțumiți de construcția bugetară, ci și aproape tot sectorul bugetar, care a spus că proiecția de buget a Guvernului Cioloș lasă mult de dorit, în condițiile în care angajații de la stat nu vor primi nici în 2016 tichete de masă ori vouchere de vacanță, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizații la ieșirea la pensie sau trecerea în rezervă. În plus, tot Guvernul a decis să nu majoreze salariul minim la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, așa cum prevăzuse fostul Guvern Ponta.

PROMISIUNI MULTE Senzația generală după consultările cu societatea civilă a fost că Executivul a creat un haos total în jurul bugetului pentru 2016, jucându-se cu nervii românilor. De altfel, nici premierul nu s-a străduit foarte mult să explice structura bugetară de anul viitor. Într-o postare pe site-ul Guvernului, prima grijă a lui Cioloș a fost să ne explice, în termeni extrem de tehnici și generaliști, că vom avea un „buget orientat spre recuperarea decalajului față de Europa”, adică bugetul a fost construit ținând cont de pragul maxim de deficit de 3% stabilit la nivelul Uniunii Europene. În traducere, singura grijă a lui Cioloș este să nu supere cumva Europa. Dar are voie să-i supere pe români, așa cum o făcea Guvernul Boc. Pentru a arăta haosul care domnește la Palatul Victoria, să spunem că, zilele trecute, Cioloș și ai săi au făcut ping-pong cu pensionarii militari. După ce în primă fază i-a anunțat că le taie din venituri, ulterior, Cioloș a declarat că pensiile militare de stat vor fi majorate cu cinci procente în anul 2016. Una peste alta, cuvântul de ordine pare a fi haos în guvernul Cioloș.
GLASUL POLITICIANULUI În timp ce societatea civilă și bugetarii s-au arătat revoltați de proiecția de buget pentru 2016, clasa politică a tăcut mâlc. Deputații și senatorii au spus că așteaptă ca bugetul să ajungă în Parlament, singurul care a avut o poziție fiind președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a susținut că bugetul va trebui analizat, amendat și supus aprobării în numai șase zile, din care două sunt de weekend. Practic, vineri dimineață vor începe dezbaterile pe marginea bugetului, iar miercuri, 16 decembrie, va fi supus aprobării. Tăriceanu spune că este nemulţumit de ritmul rapid în care se va lucra. „Cred că este o performanță de Guinness Book of Records (Cartea Recordurilor, n.r.), cea mai scurtă dezbatere pe buget din istoria Parlamentului”, a afirmat Tăriceanu. Liderul ALDE adăugat că bugetul este discutat în mod „superficial” şi „neserios” în Parlament. ”O transformăm într-o instituție de decor, care face lucrurile pentru ochii lumii”, a mai spus preşedintele Senatului. Tindem să-i dăm dreptate, în condițiile în care pentru depunerea și dezbaterea amendamentelor (și credem că vor fi câteva mii, ținând cont de experiența anilor trecuți) a fost rezervată o singură zi. În aceste condiții, de ce atâta grabă? Cui îi face jocurile Cioloș

Taguri articol


12