Străinii se înghesuie să ne reabiliteze litoralul! Opt companii înscrise

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Master Planul zonei costiere” Străinii se înghesuie să ne reabiliteze litoralul! Opt companii înscrise
Economie 16 Aprilie 2018 / 15:43 1972 accesări 0 comentarii

Se vorbeşte demult despre problema eroziunii costiere. Primul pas a fost deja făcut, structura litoralului românesc fiind schimbată drastic. Potrivit unui comunicat al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), problema proceselor de degradare prin eroziune a litoralelor este considerată de multe state ca fiind de importanță națională. “Eroziunea plajelor duce la pierderi de teritoriu, dar mai ales compromite ecosistemele mării costiere și valoarea socio-economică a zonei litorale, ceea ce poate duce la pagube însemnate pentru economia națională și dezvoltarea durabilă a țării. Monitorizarea multianuală a litoralului românesc a evidențiat tendința generală de degradare prin eroziune, intensitatea fenomenului fiind accelerata, în ultimul timp, și de efectele schimbărilor climatice, zona costieră a Mării Negre fiind deosebit de vulnerabilă.

Actul fundamental pentru promovarea si implementarea proiectelor de protecție costieră îl constituie “Master Planul zonei costiere” – document strategic al statului roman privind gestionarea evoluției liniei țărmului și a conservării biodiversității marine”, potrivit sursei citate.

După aprobarea Master Planului zonei costiere, în perioada 2012 – 2015, Administrația Națională ”Apele Române, prin ABADL, a inițiat, implementat și finalizat programul costier aferent termenului scurt și prin proiectul “Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre, în zona municipiului Constanța și Eforie Nord, județul Constanța” cu finanțare din POS Mediu, a fost protejată o lungime de coasta de 7,3 km în zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord.

„Concomitent cu implementarea proiectului pe termen scurt revelat de etapizarea din Master Plan, pentru respectarea obligațiilor programului de implementare pe termen mediu, ANAR – ABADL a contractat, în februarie 2015, serviciile de “Asistență tehnică pentru pregătirea de proiecte Axa prioritară 5 – Reducerea eroziunii costiere faza II (2014 – 2020)” cu scopul de a încheia contractul de finanțare prin programul POIM pentru reabilitarea costieră a tuturor zonelor prevăzute la secțiunea – termen mediu, și anume: Edighiol si Periboina (punctele de descarcare la mare a apleor complexului lagunar Razelm – Sinoe), Mamaia Nord, Tomis (protectia costiera intre portul Constanta si portul turistic Tomis), Agigea, Eforie (intre portul Belona si zona Capul Turcului), Costinesti, Olimp, Jupiter – Neptun, Balta Mangalia – Venus – Aurora, Mangalia – Saturn și 2 Mai”, mai arată sursa citată.

CE LUCRĂRI SE FAC „Lucrările prevăzute constau în: lucrări de apărări de mal, construire lucrări hidrotehnice reprezentate de diguri şi epiuri marine, reabilitare structuri existente, înlocuirea echipamentelor componente ale structurilor hidrotehnice (înlocuire cu scopul atingerii obiectului, și anume punerea în funcțiune a structurilor hidrotehnice și atingerea scopului pentru care au fost construite), demolare structuri costiere existente si lucrări de înnisipare artificial. Schemele de amenajare costieră pentru fiecare lot în parte au fost determinate în urma modelării modului de acțiune a valurilor asupra țărmului și a evoluției ulterioare implementării lucrărilor a liniei de coastă, astfel încât să se asigure realizarea unor proiecte de calitate, rezistente în timp la acțiunea agresivă a mării, în special în perioadele reci.

Datorită complexităţii lucrărilor şi a costurilor estimate la această fază de studiu de fezabilitate, proiectul a fost etapizat: “Reducerea eroziunii costiere faza II, (2014 – 2020) - Etapa 1” se prevede implementarea lucrărilor de protecţie costieră, respectiv lucrări de extindere a plajelor în zonele Mamaia (lungime 6.950 m) şi Eforie (5.750 ml) precum şi consolidare a falezelor în zona Constanţa Tomis-Cazino (lungime 790 ml) şi Agigea (1.200 ml)”, potrivit comunicatului.

În ce stadiu se află procedura de atribuire a lucrărilor

Conform aceleiaşi surse, „la data de 12.10.2017, a fost publicat în SEAP anunţul de participare nr. 179736 privind atribuirea lucrărilor aferente etapei 1 (loturile: Stăvilare Edighiol şi Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea şi Eforie), având ca termen final de depunere a ofertelor data de 03.04.2018. Valoarea estimată a procedurii este de 707.761.710,00 lei fără TVA.

La data 04.04.2018, ora 12:00, a fost programată şedinţa de vizualizare a ofertelor şi analiza garanţiilor de participare depuse de ofertanţi.

Au fost depuse 15 oferte pentru cele cinci loturi de către următoarele firme: STRABAG SRL, BAGGERWERKEN DECLOEDT EN ZOON NV, BOSKALIS SRL, CHINA COMMUNICATION CONSTRUCTION COMPANY Limited, ENVISAN NV, VAN OORD DREDGING AND MARINE CONTRACTORS COMPANY LTD, FRANCO GIUSEPPE SRL, PORR CONSTRUCT SRL”.

Valoarea aferentă execuţiei lucrărilor de protecţie costieră:

„LOT 1: Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Stăvilarelor Edighiol şi Periboina. Valoarea estimată fără TVA: 34,788,580.00 RON.

LOT 2: Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia. Valoarea estimată fără TVA: 207,094,915.00 RON.

LOT 3: Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Tomis (Casino). Valoarea estimată fără TVA: 30,252,550.00 RON.

LOT 4: Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Agigea. Valoarea estimată fără TVA: 28,401,380.00 RON.

LOT 5: Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie. Valoarea estimată fără TVA: 407,224,285.00 RON.

În prezent, Autoritatea Contractantă, ABADL, se afla în faza de evaluare a ofertelor, urmând ca după parcurgerea tuturor etapelor legale procedurale, să încheie contractele de execuţie lucrări pentru implementarea lucrărilor de protecţie costieră”, se mai arată în comunicat.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2148 secunde