Strigătele victimelor din elicopterul SMURD puteau fi auzite de la mal!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Informație importantă în cazul tragediei de pe lacul Siutghiol Strigătele victimelor din elicopterul SMURD puteau fi auzite de la mal!
Eveniment 15 Ianuarie 2015 / 00:00 893 accesări 1 comentariu

Cazul tragediei aviatice petrecute pe data de 15 decembrie 2014, în stațiunea Mamaia, în care patru oameni și-au pierdut viețile, cunoaște o răsturnare de situație! Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat ieri că un nou experiment realizat de autorități a demonstrat că strigătele de ajutor ale supraviețuitorilor puteau fi auzite de pe mal. "Ceea ce s-a urmărit a fost dacă există posibilitatea ca strigătul să fie auzit de pe mal, în acele condiții, și a fost auzit. S-au făcut două experimente pentru a se stabili dacă strigătul poate fi propagat şi auzit pe malul lacului“, a precizat Tiberiu Niţu. Afirmația procurorului general readuce în calcul una dintre înregistrările făcute de martori, în care se puteau desluși clar țipete de ajutor venind dinspre apele înghețate ale lacului Siutghiol. Inițial, filmarea respectivă fusese pusă la îndoială, după ce secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a spus că nu era posibil ca strigătele să răzbată până la martori, după cum se concluzionase în urma a două experimente efectuate pe 23 și 26 decembrie. "Experimentele au fost făcute la solicitatea Parchetului. Noi am pus la dispoziție de la ISU Constanța o barcă pentru primul  experiment. Am înțeles că cineva a strigat din punctul unde s-a prăbușit elicopterul și s-a încercat înegistrarea de pe mal. A doua tentativă a fost mult mai aproape de realitate. A fost introdus în apă un scafandru care a strigat din apă. Din nou s-au făcut înregistrări la mal. Concluziile exacte trebuie date de Parchet sau de procurorul care a condus aceste două experimente. La experimentul cu persoana în apă și cu strigăte din punctul în care a căzut elicopterul, într-adevăr nu s-a auzit sunetul când persoana striga“, a declarat, la acea dată, Raed Arafat. Tiberiu Nițu nu a precizat însă, ieri, dacă țipetele puteau fi captate de telefonul folosit de martorul care a făcut dramatica înregistrare.

ANCHETĂ AMĂNUNȚITĂ

Dosarul care vizează tragedia de pe lacul Siutghiol se află pe masa procurorilor Secţiei Parchetelor Militare. Pe lângă acest experiment, anchetatorii au cerut de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale datele cu privire la traficul de voce şi apelurile telefonice de anunţare sau de semnalizare a catastrofei aviatice. Totodată, ei au trimis Biroului Federal German pentru Investigaţii Aeronautice toate dispozitivele instalate pe elicopter, pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluţie al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor. În accidentul aviatic și-au pierdut viața medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani).Pagina a fost generata in 0.1524 secunde