Structura subiectelor la probele orale pentru a doua sesiune a bacalaureatului, neschimbată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Structura subiectelor la probele orale pentru a doua sesiune a bacalaureatului, neschimbată

Justiție 22 August 2006 / 00:00 980 accesări

Emoţii pentru 825 de absolvenţi constănţeni ai claselor a XII-a şi a XIII-a care s-au înscris pentru a participa la a doua sesiune de bacalaureat. Ei îşi încearcă din nou şansa de a promova examenul de maturitate pe care l-au “picat” în prima sesiune. La concurs s-au înscris şi absolvenţi care au amînat examenul sau, din condiţii medicale, nu au putut susţine probele în prima sesiune însă există şi absolvenţi ai promoţiilor precedente care vor să intre în posesia diplomei de bacalaureat pentru a se putea înscrie la o unitate de învăţămînt superior. “Comisia Judeţeană de Bacalaureat a stabilit la nivelul judeţului Constanţa două centre de examen: Colegiul Comercial „Carol I” Constanţa şi Colegiul Tehnic Energetic Constanţa. La proba orală de limba şi literatura română participă 438 de candidaţi în centrul de examen Colegiul Comercial „Carol I” şi 387 de absolvenţi în centrul de examen Colegiul Tehnic Energetic Constanţa”, a declarat purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Marinela Mrejeru. Dacă la prima sesiune a bacalaureatului au existat probleme la nivel naţional prin deconspirarea subiectelor, pe plan local a dus la eliminarea a 7 candidaţi şi posibila sancţionare a 14 profesori supraveghetori care le-au permis acestora să intre în sălile de examen cu materiale de “inspiraţie”, prima zi din cea de-a doua sesiune de bacalaureat a decurs fără incidente. „Ne dorim ca această sesiune de bacalaureat să se desfăşoare în condiţii de normalitate. Aşteptăm seriozitate din partea tuturor celor implicaţi: elevi, părinţi şi cadre didactice”, a declarat inspectorul general al ISJ, prof. Narciz Amza.

La proba orală de limba şi literatura română primul subiect a fost analiza unui text la prima vedere, iar subiectul al doilea îşi păstrează structura din prima sesiune a bacalaureatului. “Ambele subiecte sînt cele din sesiunea precedentă, propuse de Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MedC). Nu a fost nicio solicitare ca un inspector să se deplaseze la Bucureşti pentru a ridica noi subiecte la proba de oral. Inspectorul de specialitate al ISJ a apreciat că subiectele au un grad mediu de dificultate, astfel încît absolvenţii care au învăţat ceea ce este prevăzut în programa şcolară pot trece proba”, a mai spus Marinela Mrejeru. Contactat telefonic, consilierul personal al ministrului Educaţiei, Mircea Mureşan, a declarat că la probele scrise se va găsi o formă sigură de transmitere a subiectelor în teritoriu. “Încă nu s-a stabilit care va fi modalitatea, însă vom adopta măsuri suplimentare de securizare a informaţiei astfel încît să nu ne mai confruntăm cu surprize neplăcute”, a declarat Mureşan. Prima probă scrisă, la limba şi literatura română, va avea loc pe 28 august. Pe 29 august, absolvenţii claselor a XII –a şi a XIII-a care nu au promovat prima sesiune a examenului de bacalaureat, vor susţine proba scrisă la limba şi literatură maternă. În Constanţa singurii care susţin această probă sînt elevii Liceului „Kemal Ataturk” din Medgidia. Pe 30 august va avea loc proba obligatorie a profilului care la Constanţa, în prima sesiune de bacalaureat, a fost susţinută la 91 de discipline. Ziua de 31 august este rezervată probei la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, fie scrisă sau practică. Ultima zi de examene este programată pe 1 septembrie cînd elevii vor susţine o probă la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. Şi această probă poate fi scrisă sau practică. În 4 septembrie, pînă la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00 şi vor fi rezolvate în următoarele două zile, urmînd ca rezultatele finale să fie afişate în 7 septembrie.

Metodologia de susţinere a bacalaureatului, modificată în 2007

Ministrul Educaţiei, Mihail Hărdău susţine că a luat mai multe măsuri pentru ca a doua sesiune a bacalaureatului să fie cît mai serioasă, astfel că, pentru probele scrise vor fi cinci variante de subiecte din care va fi extras biletul pentru proba zilei respective, în loc de trei cîte au fost în alte sesiuni. “Vreau să avem un bacalaureat serios. Chiar dacă este o sesiune mai uşoară, în sensul că mulţi candidaţi au de susţinut o singură probă, totuşi vigilenţa rămîne crescută”, a declarat, ieri, Mihail Hărdău. Potrivit ministrului, structura subiectelor va fi modificată, ordinea în care erau aranjate cerinţele fiind, în sesiunea din toamnă, diferită de cea din vară, iar transmiterea subiectelor va fi realizată prin aceeaşi reţea „secretă”. Din nou, lucrările vor fi recorectate prin sondaj, astfel încît să fie identificate situaţiile în care au fost acordate note prea mari comparativ cu baremul. În 4 septembrie, pînă la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele. După cum se ştie, prima sesiune a examenului de bacalaureat a fost marcată de un scandal determinat de cumpărarea subiectelor la limba şi literatura română de către ziarista Melania Vergu, de la cotidianul Gândul. Ulterior, subiectele au fost refăcute, ad-hoc. Parchetul Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti a constituit un dosar penal privind distrugerea şi sustragerea de înscrisuri, în acest caz cinci persoane fiind suspectate de divulgarea subiectelor. La jumătatea lunii iulie, ministrul Educaţiei declara, după scandal, că va lua toate măsurile pentru ca a doua sesiune să se desfăşoare corect şi să fie eliminată orice tentativă de fraudă.

Hărdău a mai spus că vrea să simplifice structura examenului de bacalaureat, din 2007, astfel încît testele să vizeze pregătirea elevilor, motiv pentru care este hotărît să elimine sportul dintre probele opţionale. “De la anul vom schimba radical metodologia examenului de bacalaureat, iar acum lucrăm în minister exact la acest document”, a mai spus Hărdău. Potrivit demnitarului, actuala echipă a ministerului intenţionează reducerea numărului disciplinelor de bacalaureat, examenul avînd scopul de a contura un anumit nivel de pregătire a elevilor. Pentru o anumită probă există 150 de discipline opţionale, vobind de cele din aria curriculară specifică profilului, iar în cazul celor de la profilul opus pot fi 70-80 de opţionale. “Este un număr exagerat de mare”, a mai spus Hărdău, care crede că examenul trebuie să fie simplu, să vizeze pregătirea elevilor şi nu interesele profesorilor de a-şi promova disciplinele. Noua metodologie de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale trebuie să fie gata la începutul lunii septembrie.



12