Studiu: 80% dintre rromii din UE trăiesc sub pragul sărăciei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Studiu: 80% dintre rromii din UE trăiesc sub pragul sărăciei

Social 29 Noiembrie 2016 / 16:58 2558 accesări

Circa 80% dintre rromii din spaţiul Uniunii Europene trăiesc în condiţii sub pragul sărăciei, ponderea fiind de 70% în România, arată un raport al Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale.

"Optzeci la sută dintre romi şi copiii acestora trăiesc cu venituri aflate sub nivelurile naţionale de sărăcie. Comparativ, la nivel general, în Uniunea Europeană, ponderea persoanelor care sunt sub pragul sărăciei este de 17%", arată un studiu intitulat "Minorităţi şi discriminare în Uniunea Europeană", elaborat de Agenţia UE pentru Drepturi Fundamentale.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 34.000 de romi, în Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Croaţia, Ungaria, Portugalia, România şi Slovacia. Ponderea cea mai mare a romilor care trăiesc în sărăcie este în Spania (98%) şi Grecia (96%), iar cea mai mică în Cehia (56%). În România, 70% dintre romi trăiesc în condiţii aflate sub pragul sărăciei. Potrivit studiului, 30% dintre romii din Europa trăiesc în locuinţe care nu au apă curentă, iar 46% în case care nu au toaletă, baie sau duş.

România este pe primul loc la acest capitol, 67% dintre romi neavând apă curentă (comparativ cu o pondere de 38,1% la nivelul populaţiei generale).

Doar 30% dintre romii intervievaţi au locuri de muncă plătite, în comparaţie cu o medie generală de 70% la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit raportului, 41% dintre romi s-au simţit discriminaţi în ultimii cinci ani (ponderea este de 29% în România) în situaţii precum căutarea unui loc de muncă, la serviciu, în sistemul medical şi în cel educaţional.12
Pagina a fost generata in 0.2944 secunde