SUA anunţă că bombardamentele din Yemen nu reprezintă o implicare suplimentară în conflict

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA anunţă că bombardamentele din Yemen nu reprezintă o implicare suplimentară în conflict

13 Octombrie 2016 / 21:58 297 accesări
Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului

Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului

Bombardamentele americane care au vizat poziţii insurgente din Yemen au caracter defensiv, nefiind un semnal privind extinderea rolului Statelor Unite în conflictul din această ţară, anunţă Pentagonul, potrivit site-ului agenţiei Reuters.

"Aceste atacuri nu sunt legate de conflictul extins din Yemen. Statele Unite continuă să încurajeze toate părţile implicate în conflictul din Yemen să înceteze ostilităţile şi să găsească o soluţie politică", a declarat Peter Cook, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

"Acţiunile noastre militare au fost riposte la activităţi ostile, la atacuri cu rachete care au prezentat ameninţări la adresa navelor americane şi a altor nave care traversează această rută maritimă strategică", a subliniat Cook.

Iranul va trimite două nave militare în largul Yemenului, în contextul în care nave americane au lansat joi, după o serie de atacuri, rachete spre poziţii insurgente şiite din sud-vestul teritoriului yemenit. Iranul a transmis că va desfăşura în Golful Aden navele militare Alvand şi Bushehr, potrivit agenţiei semioficiale Tasnim. Conform Forţelor navale iraniene, este vorba de o misiune de patrulare de rutină în largul Yemenului şi al coastelor Africii.

Însă anunţul intervine în contextul în care nave americane au lansat joi rachete spre poziţii din Yemen ale rebelilor huthi, susţinuţi de Iran. Trei radare ale insurgenţilor şiiţi au fost distruse în bombardamentele americane.

Un distrugător al Forţelor Navale americane a fost vizat miercuri de un nou atac cu rachete lansat din zone din Yemen aflate sub control insurgent, fiind al doilea incident de acest fel din ultimele patru zile. Nava USS Mason a fost vizată, în timp ce se afla în Marea Roşie, de rachete lansate din sud-vestul Yemenului, din regiuni aflate sub controlul rebelilor huthi, susţinuţi de Iran. Rachetele nu au atins distrugătorul american.

Atât distrugătorul USS Mason, cât şi nava-amfibie USS Ponce au rispostat atacului, lansând dintr-o zonă situată în Marea Roşie, la nord de Strâmtoarea Bab al-Mandab, rachete spre sud-vestul Yemenului.

Distrugătorul USS Mason a fost vizat de un atac similar şi duminică seară, în aceeaşi zonă, fără a fi lovit de rachete. În urmă cu o săptămână, o navă comercială a Emiratelor Arabe Unite a fost atinsă de o rachetă în sudul Mării Roşii.

Războiul civil din Yemen a izbucnit în anul 2015, între două facţiuni ale Administraţiei de la Sanaa. Miliţiile şiite huthi, afiliate fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh şi susţinute de Iran, luptă cu forţele loiale Guvernului Abdrabbuh Mansur Hadi, susţinut de o coaliţie coordonată de Arabia Saudită. Pe fondul războiului civil, unde zone din Yemen au ajuns sub controlul organizaţiilor teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida în Peninsula Arabia. Bilanţul conflictului este de cel puţin 10.000 de morţi, inclusiv 3.799 de civili.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1279 secunde