SUA arată cu degetul România, pentru... libertatea religioasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uite cine vorbește!

SUA arată cu degetul România, pentru... libertatea religioasă

Externe 11 August 2016 / 16:28 878 accesări

Zilele trecute relatam despre o grupare texană care a amenințat credincioșii unei moschei că le ia gâtul, fără prea multe explicații, ci doar pentru că în America se trăiește după regulile de acolo, nu după cele de... import, aduse de-acasă. Probabil, în contextul amenințării tot mai mari reprezentate de teroriștii din Statul Islamic sau de adepții acestora care s-au radicalizat pe tăcute, comițând temutele atacuri ale așa-numiților lupi singuratici, americanii iau atitudine, fiecare cum îl... taie capul. În cazul din Texas s-a făcut o reclamație la poliție și cam atât. În cazul nostru, însă, al României, aflată în Europa plină de refugiați musulmani alungați de la casele lor tocmai de războaiele pornite de americanii susținuți de britanici, protestele unei părți a populației împotriva construirii unei moschei au iritat Departamentul american de Stat. Nu că am avea ceva cu musulmanii noștri, care sunt oameni la locul lor și cu care ne împăcăm chiar foarte bine, spre deosebire de alte țări, ci doar că nu putem să nu sesizăm dubla măsură cu care tratează acest aspect cei care au întocmit raportul despre noi. Oare au scris și despre intenția gata de materializare a germanilor de a interzice finanțarea moscheilor de către organizații considerate extremiste sau de renunțare la dubla cetățenie, mai exact impunerea cetățeniei germane refugiaților care vor să se stabilească în Germania? E drept că în creuzetul de popoare de pe ”tărâmul făgăduințelor”, în SUA, adică, libertatea religioasă și de exprimare este în general respectată, dar suntem parteneri de nădejde ai SUA în NATO sau asta e doar de ochii... musulmanilor?!

Un raport întocmit de Departamentul de Stat al SUA constată că incidente cu caracter antisemit, acte de profanare şi reacţii vehemente, inclusiv ale unor politicieni, faţă de proiectul construirii unei moschei s-au înregistrat în România, în 2015. Același raport mai precizează că grupuri religioase reclamă nerestituirea proprietăţilor. ”Constituţia României şi alte legi garantează libertatea religioasă şi conţin prevederi în sensul protejării grupurilor religioase minoritare. Legislaţia le oferă organizaţiilor religioase susţinere din partea statului şi acces în armată, spitale, azile de bătrâni, penitenciare şi orfelinate”, notează raportul Departamentului de Stat american privind ”Libertatea religioasă la nivel internaţional în 2015”. ”Restricţii impuse de instituţii guvernamentale au împiedicat unele grupuri religioase să obţină recunoaştere legală, iar pe altele, să primească înapoi proprietăţi confiscate în perioada 1940-1989. În special Biserica Greco-Catolică a semnalat că nu a putut intra în posesia unor biserici proprii, deoarece autorităţile nu aplică decizii ale instanţelor judecătoreşti”, subliniază raportul. ”În România, în 2015 au fost înregistrate incidente cu caracter antisemit, inclusiv acte de profanare a sinagogilor, acţiuni de negare a Holocaustului şi evenimente de comemorare a foştilor lideri pro-nazişti din cadrul Mişcării legionare. Au existat numeroase relatări de presă despre acte de vandalism în locul unde s-a propus construirea unei moschei”, subliniază raportul, menţionând şi reclamaţii din partea Bisericii Greco-Catolice şi Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea privind interzicerea accesului în cimitire publice. ”Politicieni, inclusiv fostul preşedinte Traian Băsescu, au criticat decizia luată de Guvern în mai 2015 de a aloca un teren de 11.000 de metri pătraţi, în Bucureşti, comunităţii musulmane, pentru construirea unei moschei. Fostul preşedinte a catalogat proiectul moscheii drept ”risc pentru siguranţa naţională”, iar organizaţii naţionaliste (spre exemplu, Noua Dreaptă) au organizat mitinguri de protest faţă de proiect. Presa a relatat că sursa criticilor din partea organizaţiilor naţionaliste este reprezentată de suspiciunile privind motivele Turciei, care finanţează proiectul moscheii şi care este implicată şi în alte iniţiative privind planuri similare de construcţii şi renovări în regiune”, precizează documentul. ”Guvernul României a continuat implementarea recomandărilor Comisiei Internaţionale privind Holocaustul şi a dispus extinderea educaţiei despre Holocaust în programa şcolară”, notează Departamentul de Stat. ”Grupuri religioase au semnalat că prin condiţiile de înregistrare li se limitează activităţile grupărilor religioase minoritare. Unele dintre acestea au exprimat preocupare în legătură cu implementarea de către instituţiile statului a legilor privind dreptul la educaţie religioasă în şcoli”, continuă raportul.

”Oficiali ai ambasadei SUA au continuat să transmită preocupări instituţiilor guvernamentale din România privind ritmul lent al procesului de restituire a proprietăţilor religioase, asupra importanţei recunoaşterii depline a amplorii Holocaustului şi îmbunătăţirii educaţiei despre Holocaust. Reprezentanţi ai ambasadei şi oficiali ai Departamentului de Stat care au efectuat vizite s-au întâlnit cu lideri ai Bisericii Greco-Catolice pentru a discuta despre relaţiile dintre ortodocşi şi greco-catolici şi despre incidente de discriminare. Împreună cu lideri ai comunităţii evreieşti şi organizaţii, ambasada SUA susţine eforturile de limitare a antisemitismului. Reprezentanţi ai ambasadei SUA au participat la evenimente privind promovarea toleranţei religioase organizate de comunităţi musulmane”, concluzionează raportul Departamentului de Stat. În rest, numai de bine!

Taguri articol


12