SUA iau atitudine în scandalul Brexit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA iau atitudine în scandalul Brexit

Externe 26 Iunie 2016 / 14:27 504 accesări
Șeful diplomației americane, John Kerry

Șeful diplomației americane, John Kerry

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va întâlni, luni, cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi cu şeful diplomaţiei britanice, Philip Hammond, pentru a discuta despre decizia ieşirii Marii Britanii din UE. Administraţia Obama a îndemnat Marea Britanie să rămână în UE. După referendum, preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat din nou că ”Marea Britanie va ajunge la capătul rândului, în efortul de a semna un acord comercial cu SUA, pentru că Washingtonul va prefera Parteneriatul cu UE”. Nu este clar care va fi abordarea şefului diplomaţiei americane în discuţiile cu liderii europeni şi britanici. Este posibil ca John Kerry să pledeze pentru o soluţie de compromis între Marea Britanie şi UE sau să nu se implice, semnalând doar că SUA vor menţine relaţiile politice şi economice cu ambele părţi. John Kerry a ajuns duminică în Europa, la Roma.

De la economie, la alianțele strategice și efectele renașterii naționalismului, SUA au mai mult de pierdut acum că britanicii au votat pentru ieșirea din UE. Acum, când șocul referendumului a trecut Atlanticul, cresc îngrijorările cu privire la magnitudinea pe care acest seism geopolitic îl poate avea și asupra SUA, arată ”The Guardian”. FMI a estimat recent că Brexit-ul ar putea tăia jumătate de procent din productivitatea combinată a tuturor economiilor avansate, până în 2019. Comerțul internațional și investițiile la nivel global se vor reduce, ca răspuns la incertitudinile politice, și asta cu atât mai mult cu cât Marea Britanie, partener comercial crucial pentru SUA, ar putea intra în recesiune. Turbulențele de pe piața obligațiunilor au avut deja un impact mai direct asupra politicii monetare americane de când Janet Yellen a avertizat că incertitudinea din cauza Brexit-ului a fost un factor în ultima decizie a Rezervei Federale de a nu ridica ratele dobânzilor. Wall Street a luptat cu o volatilitate rar întâlnită de la criza financiară din 2007-2008, sediile multor bănci americane având sediul în City-ul londonez.

Cea mai mare îngrijorare la Washington nu este provocată doar de tendința de scădere a influenței Marii Britanii, cel mai important aliat în Europa, ci și de efectul destabilizator pe care ieșirea acesteia ar putea-o avea asupra continentului în ansamblu. Dacă alte state vor urma exemplul Marii Britanii, UE însăși s-ar putea destrăma, lăsând-o vulnerabilă în fața unei influențe economice rusești în creștere și, poate, slăbind NATO.

Multinaționalele americane precum Ford sau Goldman Sachs au fost printre principalele susținătoare ale rămânerii Marii Britanii în UE, îndemnând votanții înainte de referendum să analizeze ce ar putea însemna o ieșire din cel mai mare bloc comercial asupra investițiilor interne. Corporate America este de părere că îi este ușor să investească în Marea Britanie din mai multe motive, dar limba si cultura ar putea să nu fie suficiente dacă alegătorii britanici se dovedesc a fi cei care au pus în pericol statutul Londrei de capitală comercială a Europei. Susținătorii Brexit-ului se referă adesea la legăturile istorice dintre națiunile vorbitoare de limbă engleză ca la un motiv pentru a nu se teme, dar, dintr-o perspectivă americană, este departe de a fi clar care sunt beneficiile acestei legături. Influența britanică asupra CE a contribuit la răspândirea tradițiilor juridice anglo-saxone și a principiilor pieței libere. Engleza ar putea la fel de bine să fie în continuare limba în care se discută la Bruxelles, dar idealurile și cultura care se potrivesc intereselor globale ale SUA ar putea să nu mai fie la fel de bine venite. Cea mai notabilă consecință pe termen scurt a Brexit-ului este colapsul lirei și euro în raport cu valutele internaționale mai stabile. Lira sterlină este la cea mai mică valoare din ultimii 31 de ani.

Protecționismul comercial nu este singura zonă în care politica internă americană ar putea fi afectată negativ de Brexit. Starea de spirit antiimigrație, val pe care se ridică Donald Trump, ar putea primi un imbold simbolic prin rezultatul referendumului, dând naționaliștilor populiști din întreaga lume senzația că sunt pe val.

Taguri articol


12