SUA îşi apără strategia pentru Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

SUA îşi apără strategia pentru Siria

Externe 05 Februarie 2014 / 00:00 588 accesări

Oficialii americani îşi apără strategia diplomatică desfăşurată în Siria şi au negat că secretarul de Stat, John Kerry, a pledat pe lângă aleşi americani pentru înarmarea rebelilor sirieni. Polemica a izbucnit în presa de peste Ocean după ce influenţi senatori americani au declarat că John Kerry ar fi admis, în cursul unei întâlniri la München, în Germania, că politica administraţiei de la Washington privind Siria a eşuat şi că ar necesita să fie schimbată. În pofida presiunilor şi criticilor din SUA, dar şi ale unor ţări arabe aliate, preşedintele Obama a refuzat să-i înarmeze în mod direct pe rebelii sirieni moderaţi, de teamă ca armele să nu ajungă în mâinile unor extremişti cu legături la al-Qaida. Totuşi, în mod oficial, SUA oferă asistenţă militară neletală, adică vehicule blindate sau instrumente de comunicare, Consiliului Militar Suprem sirian, aripa armată a opoziţiei moderate. Informaţiile despre livrări de arme lejere nu au fost confirmate vreodată de administraţia americană. Republicanul John McCain este un susţinător al intervenţionismului militar american în Siria şi cere înarmarea rebeliunii. Potrivit lui şi colegului său Lindsay Graham, citaţi de publicaţia „The Washington Post”, şeful diplomaţiei americane le-ar fi spus că SUA au ajuns la punctul de a spune că ar schimba strategia.

Totuşi, ceva este în schimbare. Adjunctul mediatorului ONU în Siria Lakhdar Brahimi, Nasser al-Kidwa, a confirmat intenţia de a-şi părăsi postul în cursul acestei săptămâni, au anunţat, luni, Naţiunile Unite. Diplomatul s-a arătat dispus să servească în continuare ONU în alte funcţii, fără a preciza motivele acestei retrageri. În ce priveşte eventuala lui înlocuire, discuţiile continuă în legătură cu acest subiect. Nasser al-Kidwa, nepot al liderului palestinian Yasser Arafat şi fost şef al diplomaţiei palestiniene, a fost numit în funcţie în august 2012, odată cu Lakhdar Brahimi. Anterior, a ocupat, timp de câteva luni, funcţia de adjunct al precedentului emisar al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, Kofi Annan. Acesta a răspuns în special de contactele cu opoziţia siriană. Potrivit diplomaţilor ONU, Nasser al-Kidwa a fost ţinta criticilor Guvernului sirian şi a devenit „persona non grata“ la Damasc în perioada mandatului lui Kofi Annan, regimul preşedintelui Bashar Al-Assad refuzând în repetate rânduri să îi acorde viză de intrare. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat profunda recunoştinţă pentru serviciile îndeplinite de Nasser al-Kidwa în cele două posturi succesive.

Pe de altă parte, comandamentul general al reţelei teroriste al-Qaida a negat că ar avea vreo legătură cu Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), o grupare jihadistă care operează în Siria, acuzată de opoziţie că face jocul regimului lui Bashar al-Assad. „SIIL nu este o aripă al-Qaida, nu are nicio legătură cu reţeaua, care nu este responsabilă de acţiunile sale”, a anunţat comandamentul general al reţelei fondate de Osama ben Laden, într-un comunicat difuzat pe site-uri islamiste. Liderul al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a afirmat deja că Frontul al-Nusra este singura aripă a reţelei în Siria, dezavuând astfel SIIL, o emanaţie a Statului Islamic în Irak (ISI). Mai multe coaliţii rebele siriene, sătule de dorinţa de hegemonie a SIIL şi de abuzurile atribuite jihadiştilor săi, şi-au îndreptat armele, la începutul lunii ianuarie, împotriva acestei grupări. SIIL este frecvent acuzată, în special de opoziţie, de comitere de abuzuri, între care răpiri şi ucideri de civili. În plus, Coaliţia Naţională a opoziţiei siriene o acuză că face jocul regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Duminică, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că cel puţin 16 rebeli islamişti sirieni au fost ucişi în nordul Siriei, într-un dublu atentat cu bombă comis de SIIL.



12