SUA, sfidate de Iran! Test balistic pe modelul Coreei de Nord!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dispare acordul?

SUA, sfidate de Iran! Test balistic pe modelul Coreei de Nord!

Externe 24 Septembrie 2017 / 16:06 459 accesări

Acordul dintre SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China, Germania şi Iran pare să fi fost încălcat odată cu noul test balistic efectuat de statul din urmă. Acesta vine în contextul scandalului cu Coreea de Nord şi ameninţărilor dintre liderul de la Phenian şi cel de la Washington. Testul iranian pune sub semnul întrebării acordul internaţional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă preşedintele american, Donald Trump, care în acelaşi timp a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord, transmite AFP. "Iranul tocmai a testat o rachetă balistică putând să lovească Israelul. De asemenea, ei lucrează cu Coreea de Nord. Nu prea avem un acord!", a scris pe Twitter preşedintele american.

Teheranul a anunţat mai devreme în cursul zilei de sâmbătă că a testat "cu succes" o nouă rachetă cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acţiune îi permite să lovească Israelul, inamicul declarat al Iranului, şi bazele americane din regiune.

Preşedintele Donald Trump ameninţă să îşi retragă ţara din acordul privind programul nuclear al Teheranului, pe care Washingtonul l-a semnat în 2015 cu Republica Islamică alături de Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania. Acordul nuclear nu interzice activităţile balistice ale Iranului, dar Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfăşoare activităţi pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare. Textul urmăreşte să controleze caracterul strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancţiunilor impuse Teheranului, conform Agerpres. După instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, Statele Unite şi-au înmulţit însă atacurile împotriva acordului, pe care actualul preşedinte american a promis să îl "rupă în bucăţi". La 15 octombrie, preşedintele Trump trebuie să notifice Congresului dacă Iranul îşi respectă angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear. Dacă anunţă că nu este cazul, Congresul va putea reintroduce sancţiunile împotriva Iranului.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1409 secunde