„SUA și Marea Britanie au spionat forțele aeriene israeliene“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„SUA și Marea Britanie au spionat forțele aeriene israeliene“

Externe 29 Ianuarie 2016 / 17:08 498 accesări

SUA și Marea Britanie au monitorizat, în secret, misiunile și comunicațiile forțelor aeriene ale Israelului, într-o operațiune de spionaj al cărei început datează din anul 1998, dezvăluie documente apărute vineri în trei publicații, care citează declarațiile făcute de Edward Snowden, fostul consultant al Agenției pentru Securitate Națională (NSA) a SUA, transmite Reuters. Israelul și-a exprimat dezamăgirea față de informațiile conținute de aceste dezvăluiri, care ar putea tensiona și mai mult relațiile cu Washingtonul, după ani de dispute legate de strategiile privitoare la Iran și în problema palestiniană.

Cotidianul israelian ”Yedioth Ahronoth” susține că NSA, specializată în supraveghere electronică, și instituția britanică omoloagă GCHQ au spionat misiuni ale forțelor aeriene israeliene împotriva enclavei palestiniene Gaza, a Siriei și a Iranului. Operațiunea de spionaj, cu numele de cod „Anarhistul“, a fost condusă dintr-o bază de pe teritoriul Ciprului și a vizat și alte state din Orientul Mijlociu. Dezvăluirile sunt completate de relatări apărute în ”Der Spigel”, în Germania, și în publicația online The Intercept, pe a cărei listă de asociați se află și omul de încredere al lui Snowden, Glenn Greenwald. ”Acest acces este indispensabil pentru a menține o înțelegere a antrenamentelor și operațiunilor militare israeliene și, astfel, o perspectivă asupra posibilelor evoluții viitoare în regiune”, scrie The Intercept, citând dintr-un raport clasificat al GCHQ din 2008.

Rugate să comenteze, SUA și Marea Britanie au transmis, prin purtătorii de cuvânt ai ambasadelor lor în Israel, că nu pot discuta public despre acest subiect. La rândul său, ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, membru al cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a încercat să minimalizeze potențialele daune, afirmând totuși că trebuie trase învățăminte. ”Știm că americanii spionează pe toată lumea, inclusiv pe noi. Cu toate acestea, este dezamăgitor, între altele pentru că, deja, de decenii, noi nu am spionat, nu am cules informații și nu am decriptat comunicații ale SUA. Acum va trebui să analizăm situația și să avem în vedere schimbarea criptării, cu siguranță”, a declarat Yuval Steinitz.

Citește și:

Proiectul de lege din Marea Britanie privind supravegherea este... periculos

SUA se mobilizează în fața teroriștilor

Guvernele cer din ce în ce mai multe date de la Facebook

Nou acord UE - SUA privind transferul de date, în trei luni

Presupus caz de spionaj britanic sau american la Guvernul german

Snowden ar face închisoare pentru a se întoarce în SUA

”Spionii britanici pot controla smartphone-urile de la distanță, printr-un SMS”

Snowden are cont pe Twitter

Petiție de grațiere a lui Snowden, respinsă de Casa Albă

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1525 secunde