SUA votează împotriva anulării embargoului impus Cubei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prietenie pe muchie de cuțit

SUA votează împotriva anulării embargoului impus Cubei

Externe 28 Octombrie 2015 / 16:31 338 accesări

SUA au votat pentru a 24-a oară consecutiv, în tot atâţia ani, împotriva unei rezoluţii ONU care le îndeamnă să anuleze embargoul pe care l-au impus Cubei, în pofida restabilirii relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, anul acesta. Rezoluţia a fost adoptată marţi, cu votul a 191 din cele 193 de state membre ONU. Împotriva ei au votat numai SUA şi Israelul, la fel ca în anii trecuţi. Acest vot a avut loc în urma restabilirii istorice a relaţiilor diplomatice între SUA şi Cuba, în iulie, după 50 de ani, ceea ce a condus la speculaţii cu privire la faptul că SUA ar fi putut să se abţină, pentru prima dată, la acest vot. Însă Washingtonul a votat împotriva rezoluţiei, afirmând că ”textul nu reflectă luarea unor măsuri importante şi un spirit de angajament”. ”În cazul în care Cuba crede că acest exerciţiu va ajuta lucrurile să avanseze în direcţia pe care ambele guverne au indicat că o doresc, se înșală”, a declarat Ronald Godard, reprezentantul SUA în Adunare. Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez Parilla, a prezentat proiectul de rezoluţie, precizând că textul notează evoluţiile recente şi salută noul curs al relaţiilor americano-cubaneze. În text este evocată voinţa exprimată de preşedintele SUA de a acţiona în vederea eliminării embargoului economic, comercial şi financiar impus Cubei. „Guvernul american a anunţat o nouă politică faţă de ţara noastră. Dar măsurile adoptate de administraţia americană, deşi pozitive, modifică doar într-un mod foarte limitat anumite elemente legate de implementarea blocadei”, a declarat Parilla.

Ambasadorul iranian la ONU, Ali Khoshroo, care a exprimat, înainte de vot, poziţia Mişcării Statelor Nealiniate, un grup de 120 de ţări care nu favorizează nicio putere politică din cadrul blocului, a condamnat SUA pentru menţinerea embargoului, subliniind că acesta contravine dreptului internaţional şi Cartei ONU. ”Continuarea embargoului este total nejustificată şi contravine eforturilor Cubei de a atinge o dezvoltare sustenabilă”, a mai spus Khoshroo. O serie de ţări care s-au adresat participanţilor la reuniunea plenară au condamnat SUA pentru introducerea Cubei pe lista statelor care sponsorizează terorismul internaţional şi au lăudat Cuba pentru rezistenţa şi realizările sale în pofida sancţiunilor. Cuba a fost lăudată, de asemenea, pentru că a trimis echipe medicale în Africa de Vest, în timpul recentei crize provocate de epidemia de Ebola. Totodată, o serie de vorbitori au notat că menţinerea embargoului ar putea împiedica Havana să atingă, până în 2030, un întreg set de obiective adoptate de liderii ONU în septembrie. Agenda Obiectivelor Dezvoltării Sustenabile este un efort ambiţios, care vizează să pună capăt sărăciei extreme şi discriminării, să reducă inegalitatea socială şi să asigure o dezvoltare care să respecte mediul.

Anul trecut, 188 din cele 193 de state membre ONU au votat în favoarea rezoluţiei privind anularea embargoului impus Cubei. Între altele, Israelul şi SUA au votat „împotrivă“, iar Insulele Marshall, Micronezia şi Palau s-au abţinut.

Citește și:

Papa a ajuns în Cuba

Cuba are ambasador în SUA, primul după 1961

Planul de închidere a închisorii de la Guantanamo, finalizat

SUA şi Cuba şi-au redeschis ambasadele, după mai bine de cinci decenii

Premieră în ultimii 57 de ani: secretarul de stat al SUA l-a primit pe ministrul de externe cubanez

Obama respinge bugetul Apărării din cauza centrului de detenţie de la Guantanamo

Katy Perry e în Cuba

ONU umflă cu 40.000 efectivele de menţinere a păcii

Taguri articol
SUACubaONURezoluțieEmbargo


12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.1107 secunde