Suedia preia de la azi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Suedia preia de la azi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Externe 01 Ianuarie 2023 / 22:43 1113 accesări

Suedia preia de la azi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. De următoarele 6 luni depind şi speranţele ţării noastre de a intra în Spaţiul Schengen, pentru că Suedia este ţara care poate pune din nou pe agenda Consiliului JAI extinderea Spaţiului de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria.

Priorităţile preşedinţiei suedeze reflectă poziţiile pe care Suedia le-a susţinut în mod tradiţional în UE, dar răspund şi provocărilor geopolitice şi economice actuale cu care se confruntă Uniunea, conform site-ului guvernului suedez,government.se

Securitatea-unitatea, rezilienţa-competitivitatea, prosperitatea (tranziţia energetică), valorile democratice şi statul de drept sunt temele aflate în centrul viitoarei preşedinţii suedeze, a transmis prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson, într-un discurs la 12 decembrie, în Riksdag (parlamentul suedez), când a prezentat programul preşedinţiei suedeze a UE începând cu 1 ianuarie 2023.

Suedia a mai deţinut, anterior, preşedinţia Uniunii de două ori: în 2001 şi 2009. Agenda preşedinţiei în 2001 s-a concentrat pe extindere, ocuparea forţei de muncă şi mediu.

Sursa: AgerpresŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1462 secunde